Плануємо відпустку: як відпочити, щоб не посваритися з родиною

Родина
Надія Труш11 червня 2013 о 17:293165 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Плануємо відпустку: як відпочити, щоб не посваритися з родиною
Беззаперечно, відпустка – це чудово. Адже можна вимкнути телефон, відволіктися від буденних проблем і просто насолоджуватися відпочинком.

фото з сайту vkurse.ua фото з сайту vkurse.ua

Що робити, аби дні відпочинку не перетворилися на клубок неприємних спогадів, а лишилися лише позитивні враження – читайте далі.

Листи в редакцію

  • Доброго дня, шановна редакціє газети «Коло»! В одному з номерів прочитала анонс цікавої теми: «Відпочинок – разом чи окремо». Вирішила вам написати власну історію з цього приводу. Два роки тому ми з чоловіком поїхали влітку на море. То був наш перший спільний відпочинок після одруження. Одразу ж все пішло не так, як ми планували. По-перше, мені не сподобалося місто, в якому ми відпочивали, по-друге, я дивувалася марнотратству чоловіка, який розкидався грошима наліво-направо і говорив: «Ми ж на відпочинку, розслабся!» Він, у свою чергу, здивувався моїй реакції. Мовляв, я його «пиляла» кілька місяців цією поїздкою, а в результаті – не задоволена. Одним словом, відпочинок не вдався. За тиждень нашого перебування там ми ледь не щодня сварилися, щоправда, швидко мирилися, але настрій був уже не той. Фінальною сваркою було з’ясування стосунків у день від’їзду на вокзалі. Додому ми доїхали мовчки. Вдома ще раз посварилися і тиждень не розмовляли. Після цього чоловік мені сказав, що наступного разу відпустки ми будемо проводити окремо одне від одного. І ось цей наступний раз настав. Я вирішила цьогоріч поїхати до Криму. Чоловік категорично відмовився. Тоді я домовилася про поїздку з подругою. Спочатку він був не проти, але коли справа дійшла до придбання квитків, запротестував: «Я тобі довіряю, але їхати у відпустку окремо одне від одного – не правильно. Чоловік із дружиною повинні відпочивати разом». А я не протестувала, адже завжди відстоювала позицію спільного сімейного відпочинку. Більшість днів року ми перебуваємо на роботі, бачимося лише вечорами та ранками, тож хоч 10 днів на рік родина повинна бути разом цілодобово. Із повагою, ваша читачка Олена з Полтави.
  • Лист другий.
  • Поділюсь досвідом відпочинку разом і окремо. Усією родиною разом із дитиною ми відпочивали кілька разів на морі. Перша спроба була невдалою. Родина не була готова, якось усе «змазалось», очікування не виправдовувались, хтось утомився, а комусь хотілось увечері гуляти. Через це сварились та ображались. Тобто повноцінного очікуваного відпочинку, хоч і хотілось бути всім разом, не вийшло. Пізніше я сама з дитиною неодноразово бувала в різних містах Криму. Ніби й відпочивала від чоловіка, скучили за тиждень. Але все одно хотілось бути поряд, деякі нюанси хотілось просто скинути на чоловіка, як-от залишити дитину у воді на нього, а не на чужих людей. Бо, звісно, або дитя у воді, або мама – якось так. За 2 такі відпочинки я зрозуміла, що краще бути всім разом, а от чоловік вагався, чи знову не зіпсує своїм настроєм і невмінням відпочивати спільну відпустку. Нещодавно ми відпочивали знову всі разом, причому активно, у місті нашої мрії. Ледве переконала чоловіка, але потім він дякував, адже йому було цікаво, а ми всі отримали спільний досвід і яскраві враження. І могли вимкнути телефони, адже коли не разом у відпустці, то щодня зідзвонювались кілька разів. У будь-якому випадку, якщо є сумніви, спробуйте і разом, і окремо, як ми. І буде з чим порівняти. Ваша читачка Лілія, Полтавський район.

До теми: опитування: оберіть найгарічіший напрямок від турагенції "1000 доріг".

Відпочинок окремо: спосіб повернути почуття, або «відпустка самотності»

Доволі привабливий варіант, особливо якщо подружжя багато років разом. Все-таки перш ніж вирушити у подорож без своєї другої половинки, поцікавтеся думкою коханого чи коханої. Стосунки мають ґрунтуватися не лише на коханні, а й на довірі. Якщо ж так уже виходить, що у відпустку їде один із подружжя, то інший має проявити повагу і довіру.

– Якщо обох влаштовує така мимовільна розлука, відпочинок окремо, то чому й ні, кожна людина має право вирішувати, як їй буде добре, – радить Сергій Гайдученко, полтавський практикуючий психолог. – Краще обговорити все заздалегідь, зважити всі плюси й мінуси. А от подружжям, котрі довгий час живуть разом і хочуть відновити, освіжити почуття, навіть корисно буде відпочити окремо.

Відпочинок окремо все ж має свої недоліки. Зазвичай подружжя (особливо молоде) за час відпустки виснажує себе думками про зраду чоловіка чи дружини. Відпочинок одне від одного інколи може стати і вимушеним, приміром, якщо не збігаються графіки робочих відпусток. Хоч і хотіли б люди бути разом, але не можуть. У такому разі варто продумати, як підтримувати зв’язок. Телефонуйте близькій людині хоча б раз на день, кілька разів пишіть смс-повідомлення. Це буде свідченням турботи, почуттів і довіри. Не влаштовуйте скандалів, перевірок тощо – просто довіряйте. Адже якщо людина кохає – то сподіватися від неї на зраду годі. Коли ж належите до того типу людей, які у відпустці здатні забувати про всі турботи і проблеми – такий відпочинок саме для вас. Розлука перевірить почуття. Любов стане міцнішою, адже ви скучите одне за одним і надалі будете нерозлучні.

До теми: кому має належати кермо у сім’ї: поради полтавського психолога.

Відпустка разом - чудовий спосіб зміцнити стосунки молодим подружжямВідпустка разом - чудовий спосіб зміцнити стосунки молодим подружжям

Відпустка разом: відпочити і не втратити здоровий глузд

Ідеальний для закоханих пар: кохана людина поряд, ви можете бачити, що вона робить, робити все разом. Однак бажання постійно бути з другою половинкою може зіграти злий жарт, особливо якщо намагатиметеся її контролювати (критикувати закоротке вбрання чи нарікати на походеньки з друзями на пиво чи футбол). Хтось із подружжя може не витримати постійного контролю, і сварка гарантована. Тому, радить психолог Сергій Гайдученко, обговорюйте всі нюанси спільного відпочинку, встановлюйте межі.

– Як варіант можна навіть визначити певні години, які проводитимете не з коханим чи коханою, а з друзями.

А буває, коли ніби про все домовлено, але коли один із закоханих повертається, інший починає допит із серії «доведи, що не зраджував». Не робіть цього, краще візьміть на озброєння правило: ревнощі можуть бути, але не переходити межу здорового глузду. Відпочиваючи разом, подружжя навпіл ділить враження. Зміна оточення зміцнить і освіжить стосунки, сприятиме поліпшенню й сексуального життя.

Зрада у відпустці – «бути чи не бути?»

Не секрет, що існує поширений стереотип: якщо чоловік чи дружина їде у відпустку сам/сама, то обов’язково зрадить. Якщо така ж думка турбує і вас – поговоріть із близькою людиною, поясніть ситуацію, але спокійно, без істерик та табу.

Якщо ж зрада трапилась – як бути, кожен має вирішити сам. Дехто приховує, щоб зберегти родину і не поранити почуття дружини чи чоловіка. Однак слід не забувати, що з часом правда стане відомою.

І відпочинок окремо зовсім не означає, що люди набридли одне одному і хочуть стрибнути в гречку.

Переваги відпочинку окремо

1. Якщо закохані весь час перебувають разом: вдома, на роботі. Можливо, після окремого відпочинку почуття розквітнуть із новою силою.

2. Якщо чоловік і дружина весь рік присвячують турботам про дітей та свою другу половинку, може, влітку варто відпочити від робочих буднів на самоті.

3. Один із подружжя, наприклад, затятий скелелаз, а інший любитель поніжитися на сонечку. Якщо ви разом не можете вирішити, куди поїдете, то окремий відпочинок стане компромісом.

Недоліки окремого відпочинку

1. Курортні романи. Шанси зради на курортах вищі, ніж у місті чи в селі у звичних умовах.

2. Відсутність спільних вражень.

3. Люди можуть занудьгувати без родини вже через день і не отримають гарного відпочинку, переживаючи розлуку.

Топ «відпусткові страхи» можна вирішити, просто поговоривши з близькою людиною. Просто знаходьте компроміси, які влаштують обох.

1. Страх самотності. У декого буває страх опинитися у чужому місті, чужому холодному ліжку, без рідного плеча коханої людини. Як наслідок замість відпочинку можна нажити депресію.

2. Страх самостійності. Буває, що один із подружжя боїться їхати за кордон або в інше місто, переймається, що не зможе впоратися самостійно.

3. Страх самостійності коханої/коханого. Багато людей не хоче відпускати близьку людину відпочивати окремо, боячись втратити її. «Раптом він/вона мене покине?» – такі типові аргументи невпевненості у собі і своїй сім’ї.

4. Страх зради. Домогтися взаємної довіри не кожній парі вдається. З іншого боку, не кожен хоче чи може зізнатися собі у недовірі, а це теж підриває гармонійні стосунки, шлюб.

5. Страх власної зради. У такому випадку варто покладатися лише на свої почуття і відчуття.

6. Страх перед громадською думкою. «Невже ти відпускаєш чоловіка (дружину)? Ви посварилися? Розлучаєтеся?» – такими запитаннями найчастіше «закидають» родичі та друзі. Страх не зникне, поки ви не зміните свого ставлення до ситуації. Не слід слухатись думки інших: ви подружжя, вам і вирішувати, як відпочивати, разом чи окремо.

Багато родин вважають, що відпочинок з дитиною - це справжній повноцінний відпочинок Багато родин вважають, що відпочинок з дитиною - це справжній повноцінний відпочинок

У відпустку з дитиною

Буває, сім’ї часто винаймають будиночок, збираючись у відпустку, беруть із собою й чадо. Якщо хочете провести відпустку, насолоджуючись із чоловіком чи дружиною романтикою закоханості – попросіть батьків на час вашого відпочинку доглянути дітлахів. Або відправте у дитячий табір відпочинку, там дитина оздоровиться, знайде нових цікавих друзів, буде під наглядом.

Читайте ще:

Гостьовий шлюб: як полтавці живуть зі штампом у паспорті, але на різних територіях

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter