«Наколоті» овочі, фрукти та ягоди: як полтавцям розпізнати нітрати

Статті
Надія Труш14 червня 2013 о 13:517100 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Наколоті» овочі, фрукти та ягоди: як полтавцям розпізнати нітрати
40-80% нітратів потрапляють до нашого організму разом із ранніми овочами, фруктами та ягодами.


фото з сайту obozrevatel.comфото з сайту obozrevatel.com

Продукти, які завозять з інших країн, можуть нести подвійну загрозу, бо для довшого зберігання їх інколи обробляють хімічними речовинами, що можуть спричинити отруєння.

За нормами Всесвітньої організації охорони здоров’я, допустимою добовою дозою нітратів для людини вважається 5 мг на кожен кілограм ваги. Отже, якщо вага середньостатистичної людини – 70 кг, виходить, допустима доза нітратів за день – 350 мг. Нітрати є у всіх овочах, фруктах, ягодах – так влаштована природа. Вони не несуть загрози, якщо споживати їх у межах дозволених норм. Якщо ж за один раз прийняти 600-650 мг нітратів, то в дорослих спостерігатиметься яскраво виражене отруєння.

Довідково: нітрати – це солі азотної кислоти,  дуже поширені у природі речовини. Вони містяться в ґрунті, воді, входять до хімічного складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин.

– Рівні нітратів у вишнях, черешнях, полуниці, персиках, згідно з МБВ і СН №5061-89 («Медико-біологічні вимоги і санітарні норми якості продовольчої сировини і харчових продуктів»), не нормуються, – повідомив Анатолій Журавльов, начальник Головного управління Держсанепідслужби у Полтавській області. – У цих ягодах нормується вміст токсичних елементів, мікотоксинів, пестицидів. Абсолютних ознак, за якими можна визначити підвищений вміст нітратів за зовнішнім виглядом немає. На зовнішні ознаки плодів, їх розміри  можуть впливати склад ґрунту, природні, кліматичні умови, де вирощуються овочі, ягоди, технології їх вирощування тощо. Тому всі ознаки потребують перевірки шляхом лабораторного аналізу вмісту нітратів. Накопичення нітратів залежить від багатьох факторів, із яких найбільше значення мають біологічні особливості рослини, форми та спосіб внесення азотистих добрив, дотримання термінів останнього підкормлювання та  термінів збору овочів. Вміст нітратів залежить також від погодних умов і збільшується при недостатньому освітленні, низьких температурах, недостатній вологості. Рекордсмени з вмісту нітратів (за даними Головного управління Держсанепідслужби у Полтавській області):

– листові овочі: салат, кріп, петрушка, в яких допускається до 2000 мг/кг;

– буряк – до 1400 мг/кг;

– редиска, редька – до 1200 мг/кг;

– капуста рання – до 900;

– менше допускається нітратів у картоплі, моркві – 250, огірках – 150;

– ріпчаста цибуля – не більше 80 мг/кг;

– томати – не більше 150 мг/кг.

Довідково: найбільше нітратів накопичують капуста, буряк, салат, редиска, редька, кріп, баклажани, кавуни, кабачки, гарбуз і морква. Менше міститься їх у перці, помідорах, винограді.

До теми: полтавці не вірять в овочі без нітратів і вирощують городину самі.

– За даними досліджень 2010 року, найбільш нітратними вважалися редиска (відхилення від вимог нормативної документації виявлено у 8% досліджених зразків, капуста (біля 9%), огірки (на 3-4%), кабачки (на 5-6%), – зауважує Наталія Соколова, представник Головного управління Держсанеепідслужби у Полтавській області.

Зараз на полицях магазинів та супермаркетів чи не найбільше імпорту фруктово-овочевого ринку. Фрукти привозять до нас зеленими. Щоб дорогою фрукти/овочі/ягоди довше зберігалися і витримали транспортування з іншої країни, їх обробляють дифенілом. Фрукт, обприсканий дифенілом, навіть через півроку буде все таким же рівним, блискучим і рум’яним, неначе його тільки зірвали з гілки. Щоб перевірити, чи оброблялися фрукти дифенілом, протріть рукою шкірку. Якщо вона виявиться маслянистою, фрукт піддавався обробці хімікатом. Дифеніл – продукт нафтової переробки, який використовується для запобігання гниттю в овочах і фруктах. У США і країнах Євросоюзу заборонений, оскільки є сильним алергеном. Також для тривалішого зберігання і привабливого вигляду всі фрукти обробляють парафіном. Щоб агропродукти змогли подолати тисячокілометрову відстань, їх обробляють парафіном (антикорозійна речовина). Ще один спосіб, до якого можуть вдаватися продавці овочів і фруктів, – розпилювання на фрукти спеціального газу фунгіциду. Після обробки фруктів фунгіцидом, речовина осідає на шкірці овоча чи фрукта, завдяки чому вони довше зберігаються.

Довідка «Кола»: Фунгіцид – речовина хімічного походження для боротьби з цвіллю. Активно використовується в аграрній промисловості для збереження врожаю.

  • Фрукти, оброблені дифенілом та іншими хімікатами, необхідно мити проточною водою з милом і знімати з них верхню оболонку.


Контроль за рослинними продуктами, сільськогосподарською продукцією, що продаються на агропродовольчих ринках, здійснюється ветеринарною службою.

Буму отруєнь немає, запевняють лікарі

У Полтавській обласній клінічній інфекційній лікарні переконують, що порівняно з минулим роком, кількість полтавців, які потрапили на лікарняне ліжко через харчове отруєння, зменшилася у кілька разів. – Узимку цього року з гострими харчовими отруєннями до нас надходило до 15 людей за добу, – розповіла Людмила Волошина, заступник головного лікаря з медичної частини. – Нині ж – не більше 3-4 людей за добу. Тому, на щастя, не спостерігається буму отруєнь, попри сезон.

Симптоми отруєння нітратами

– Нудота, запаморочення, головний біль, – усе це ознаки отруєння нітратами, – говорить Лариса Мирошниченко, лікар станції швидкої допомоги Полтави. Ще один признак отруєння «нітратною» смакотою – посиніння губ та нігтів. У разі погіршення самопочуття, шкіра набуває синюшного відтінку, серцебиття прискорюється, у скронях з’являється відчуття пульсації.
Перша допомога: передусім слід вивести токсини зі шлунка. Удома це можна зробити за допомогою активованого вугілля. Однак сподіватися, що цей спосіб допоможе, не варто, краще негайно зверніться до лікаря.

Щоб зменшити вміст нітратів у овочах/фруктах/ягодах вдома, треба:

  • Очищати овочі. Перед вживанням обов’язково видаляти ту частинку овоча, де сконцентрована найбільша кількість нітратів.


Наприклад, у капусті білокачанній найбільше нітратів у верхніх листках, качанах і прожилках листя. На поверхні моркви шкідливих речовин на 80% менше, ніж усередині. В огірках і редисці верхній шар містить шкідливих речовин більше, ніж внутрішній. Тому у них треба зрізати частинку біля «хвостика» і шкірку. Обов’язково слід зрізати позеленілі частини картоплі і моркви, оскільки у них міститься отруйна речовина соланін (дуже токсичний навіть у невеликих дозах, а у великих дозах навіть призводить до смерті).

  • Мити і вимочувати овочі. Кількість нітратів зменшується в разі ретельного миття та чищення овочів на 10-15%. Петрушку, кріп, салат рекомендують вимочувати дві години перед споживанням. У картоплі, моркві, буряку, капусті, якщо потримати їх годину у воді, вміст нітратів зменшиться на 25-30%.

  • Кулінарна обробка. Один із найдієвіших методів нейтралізації нітратів – кулінарна обробка. Під час готування кладуть очищені овочі у киплячу воду без солі так, щоб рідина їх покривала. Солити ж краще наприкінці варіння або після. У такому разі рівень нітратів спаде на 40-80%. А якщо ви смажите овочі, вміст нітратів у готових стравах знижується на 10%.


Перевіряйте документи та не купуйте підгнивших овочів

– Щоб уникнути нітратних отруєнь, в Україні створена і працює система контролю з забезпечення якості продуктів харчування, – говорить Наталія Соколова. – На ринках овочева продукція постійно перевіряється фахівцями ветеринарної служби. Реалізація овочів дозволяється лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи. Санепідслужбою під час поточного санітарного нагляду здійснюється вибірковий контроль овочевої продукції на вміст нітратів та пестицидів. Купуючи овочі, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На продукцію, вирощену у тепличних господарствах – посвідчення про якість, декларація виробника. На продукцію, що реалізується на ринках, – висновки лабораторії ветсанекспертизи, де конкретно зазначаються фактичні рівні нітратів, їх норми. На імпортні овочі – висновки державної санепідекспертизи, сертифікати відповідності. Не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю. Не беріть овочі та фрукти з ознаками гнилі за зниженими цінами, у цих овочах накопичуються не тільки нітрати, але й токсичні метаболіти мікроскопічних пліснявих грибів – патулін, які є надзвичайно канцерогенними.

Варто зазначити, що шкідливі для здоров’я є не самі нітрати, а продукти їхнього окислення – нітрити, що утворюються в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Кожен продавець на ринку зобов’язаний мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію: рівень нітратів у перевірених овочах, прізвище продавця, дату перевірки. У магазинах на кожну партію продукції повинні бути сертифікати якості.

До теми: полтавські медики радять: не купуйте кавуни біля доріг, а краще – взагалі не купуйте.

Де «ховаються» нітрати:

Нітрати нерівномірно накопичуються у різних частинах овочів. Найбільше їх сконцентровано поблизу кореня.

– Петрушка, кріп, селера: у листі нітратів на 50-60% менше, ніж у стеблі;

– У листі капусти нітратів на 60-70% менше, ніж у качані.

– У шкірці кавуна і дині нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті. Не радять їсти кавун близько до шкірки.

– Незрілі овочі та фрукти містять у 2-3 рази більше нітратів, ніж достиглі.

– Огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і сконцентроване біля шкірки та в самій шкірці.

  • Шкідливому впливу нітратів на організм запобігає вітамін С. Тому, щоб знизити ризик отруєння, потрібно споживати овочі та зелень, багаті на цей вітамін.


Позбутися нітратів у овочах, фруктах та ягодах повністю неможливо і неприродно, бо тоді «гинуть» вітаміни. Варіння – дієвий спосіб зменшити кількість нітратів, але у сезон хочеться свіжих овочів та фруктів. Довготривале зберігання у холодильнику теж шкідливе: надмірне охолодження сприяє перетворенню нітратів на нітрити, які ще шкідливіші.

Для кого нітрати найнебезпечніші

Нітрати у понаднормовій кількості шкідливі для кожної людини. Найбільш чутливі до надлишку нітратів новонароджені та діти молодшого віку.

– До групи ризику потрапляють люди, особливо діти, зі зниженою кислотністю шлункового соку та хворі на гастрит з пониженою кислотністю, у цих груп населення процес отруєння відбувається більш інтенсивно, – говорить Наталія Соколова. – Нітрити потрапляють у кров, де утворюють метгемоглобін, неспроможний здійснювати зворотне зв’язування кисню, що призводить до гіпоксії (кисневого голодування тканин). На відміну від дорослих, дитяча травна система ще не навчилася боротися з шкідливими речовинами.

Також у групі ризику перебувають люди похилого віку, ті, які мають захворювання дихальної та серцево-судинної систем. Особливо небезпечні нітрати для майбутніх мам, оскільки можуть бути причиною зриву вагітності та появи вроджених вад у немовлят.

У природних умовах вміст нітратів у рослинах невисокий. Якщо ці ж рослини висадити в удобрений ґрунт (у тепличних умовах), то солей азоту (нітратів) у них буде в 20-40 разів більше.  

Як обрати:

Вишні і черешні:

Ягоди повинні бути однаковими, міцними, щільними, з глянцевим блиском. Черешня зберігається протягом 3-5 діб, виняток становлять тільки ранні сорти – їх потрібно їсти відразу з гілки.  

Яблука. Мають бути твердими, без плям і вм’ятин. Стиглі яблука відрізняються коричневими кісточками. Якщо шкірка яблука липка і слизька, це означає, що фрукт обробляли хімічною речовиною.

Груша. Подивіться, щоб шкірка не була пошкоджена, не було темних плям. Зріла, необроблена груша завжди ароматна  Стиглі груші повинні бути м’якими біля черешка.  

Виноград. Якщо ягоди легко одразу осипаються, це означає, що виноград зірвали давно і він вже довго зберігається. На плодах не повинно бути білого нальоту. Темні плями на винограді білих сортів – цілком нормально, свідчить про дозрілість.

Кавуни та дині. Стиглий кавун розпізнають за сухим «хвостиком» і дзвінким звуком, якщо постукати по ньому. Кавуни смугастих сортів часом більш солодкі та ароматні, ніж зелені та світло-зелені. Стигла необроблена диня будь-якого сорту завжди ароматна. Яскраво-жовтий колір і м’якість на дотик – теж ознаки того, що диня дозріла.

Огірки. Огірки, в яких вміст нітратів підвищений, мають темно-зелену шкірку, а шипи на них гострі та грубі. Хороший огірок навпаки має м’які та тонкі ворсинки, які легко стираються, якщо провести по них рукою. Перед придбанням помацайте огірок біля плодоніжки, якщо м’який, значить, він старий. У ньому вже немає вітамінів, смаку і запаху.  

Помідори. Помідори, які мають товсту шкірку і недозрілий, помаранчевий колір, містять багато нітратів. А якщо всередині є білі прожилки і м’якоть, то хімікатів у такому помідорі дуже багато. Якщо ж овоч яскраво-червоного кольору і всередині, і зовні, то значить, вміст нітратів у нормі. Якісні томати мають приємний аромат, властивий тільки свіжим помідорам. Свіжі томати не дуже добре зберігаються, необхідно це враховувати.  

Персики. Стиглі персики повинні бути м’якими, ніби з них от-от потече сік. Гарні плоди відрізняються оксамитовою шкіркою. Червоний бік плода вказує на стиглість.  

Картопля. Натисніть нігтем на картоплину. Якщо почуєте хрускіт,  значить в ній немає пестицидів. Якщо ніготь безшумно входить у бульбу, картоплю обробляли пестицидами,  а значить, овоч містить нітрати.  

Капуста. На капусті з великим вмістом нітратів є багато темних крапок і плям.  

Полуниця: – Обирайте міцні, непом’яті ягоди, у яких збереглися квітконіжки. Така полуниця не втратила свій запас вітамінів. Зверніть увагу на зовнішній вигляд полуниці: не повинно бути цяток (це ознака псування або обприскування хімічними речовинами). Після огляду понюхайте ягоди. Полуниця має сильний приємний природний аромат. Ягода, що має присмак металу, містить понаднормову кількість нітратів.

Довідково: у продажу нині є нітрат-тестери. Але не кожен зможе дозволити собі придбати такий прилад. Ціни приблизно від 1500 гривень.

Також читайте:

Полтавський експерт: соковитий овоч містить  більше нітратів

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter