Полтавці кинулись активно купувати житло

Новини
Ніна Король26 липня 2013 о 12:351915 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавці кинулись активно купувати житло
В останні дні липня в Полтаві стрімко зріс попит на купівлю будинків і квартир.


Полтавці купують як будинки,так і квартири, поспішаючи до 1 серпняПолтавці купують як будинки,так і квартири, поспішаючи до 1 серпня

Значно більше хочуть купувати квадратні метри, ніж було досі.

Про це кажуть в агентствах нерухомості та в нотаріальних конторах, де укладають договори купівлі-продажу, у фірмах, що проводять оцінювання нерухомотсі й землі.

– У нас значно побільшало клієнтів, які хочуть дуже швидко придбати житло, – каже Ольга Борисівна, фахівець одного з найбільших агентств нерухомості Полтави.

– Приходьте до нас хоч сьогодні, ми вам надамо усі послуги, зараз активно купують нерухомість, – запрошує до співпраці співробітник іншого агентства Анна.

За свої послуги агентства беруть в основному 2,5% – 3% від вартості житла.

У чергах до нотаріусів побільшало людей, охочих оформити житло.

А до оцінювачів нерухомості узагалі натовпи, запевняють фахівці з оцінки майна, і додають, що ледве встигають обслужити усіх, хто прагне отримати експертну оцінку нерухомості зараз.

Ажіотаж на ринку нерухомості відчутний якраз у кінці липня недарма, адже полтавці бояться, що з 1 серпня при купівлі-продажу зі своїх кишень викладатимуть більше грошей, ніж досі: нині оцінка нерухомості обходиться приблизно від 350 гривень, а може зрости й до 5-8 тисяч.

Про це розповіли у кількох фірмах Полтави, які надають такі послуги. Точно спрогнозувати вартість послуг з оцінки нерухомості наразі ніхто не береться.

Це пов’язано зі змінами, які є в Постанові Кабінету Міністрів України № 231 від 4 березня 2013 «Деякі питання проведення оцінки майна для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, що стягуються відповідно до законодавства».

А оцінювачів поменшає у рази. В Україні їх буде близько 150 фірм – це дуже мало для держави, порівняно з тим, як було раніше. Прогнозують розподіл: одні оцінюватимуть землю, інші – нерухомість, треті матимуть ліцензію на все. Але вимоги до оцінювачів будуть більш жорсткими.

– Не всі матимуть ліцензію, ми про це знаємо, але наша компанія уже пройшла навчання (місяць) і надалі буде здійснювати оцінку квадратних метрів і землі, – каже Ксенія, консультант фірми, що займається оцінюванням нерухомості.

Натомість зросте конкуренція між самими оцінювачами і черги клієнтів до них. До слова, житло без експертної оцінки не купиш – при укладанні угоди цей документ обов’язковий.

Можуть зрости й розцінки на послуги нотаріусів.

Як усе це буде насправді здійснюватись і які механізми, наразі не знають ні ті, ні інші.

– У нашій державі усе ще може помінятись, – запевнили в іншій полтавській фірмі, що проводить оцінювання нерухомості.

Минулоріч новації відмінили, але й експертів з оцінювання нерухомості тоді не навчали по-новому працювати, нині ж фахівці пройшли навчання.

Полтавці бояться, що ринок нерухомості буде паралізований на місяць чи й більше

– Новації, які передбачаються в Постанові Кабінету Міністрів України № 231 від 4 березня 2013 «Деякі питання проведення оцінки майна для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, що стягуються відповідно до законодавства», приведуть до повного хаосу, – пише видання business.ua.

Минулого року вже була така ситуація, коли улітку на місяць припинились операції з купівлі-продажу нерухомості, бо угоди неможливо було оформляти. Але тоді під тиском громадськості в ситуацію втрутився прем’єр-міністр Микола Азаров. Усе припинилося.

Найдорожчі та найдешевші квартири в Полтаві: де і почому.

З 1 вересня доведеться «світити» доходи перед податковою, якщо покупка дорожча 150 тисяч

І ще одне, що спонукає полтавців швидко шукати квадратні метри: обмеження Нацбанку на розрахунки готівкою.

З 1 вересня розрахунок буде здійснюватись лише через банки, якщо сума понад 150 тисяч гривень. Готівкою розраховуватись за великі покупки стане неможливо.

Такі обмеження ввів Нацбанк своєю постановою.

Це буде заради того, щоб значно збільшити надходження до держбюджету та податкова могла відстежувати доходи громадян.

– Приміром, якщо держслужбовець купує дім за 70 тисяч доларів, а зарплатню має малу,то звідки в нього такі гроші – питання в податкової? – пояснили журналісту в одному з агентств нерухомості.

Тож полтавці бояться цих новацій і намагаються вкласти гроші, якщо є, у житло нині.

Якщо людина купуватиме нерухомість, то розрахунок буде проводитись через транзитний рахунок нотаріуса. Адже з 1 січня цього року функції з оформлення угод купівлі-продажу (та інших з нерухомістю) держава передала нотаріусам.

Як відбуватиметься розрахунок, досі самі нотаріуси не знають механізму, в них самих багато запитань.

– Ми боїмося ситуації з 1 серпня з експертною оцінкою, а ви про 1 вересня питаєте, – говорить Лідія Петрівна, нотаріус. – Очікуємо, що будемо місяць чи й більше без роботи, але нічого спрогнозувати не можемо.

До речі, про стрімке зростання попиту на житло підтвердили також в Обленерго.

– Щодня багато полтавців звертаються, аби погасити борги за світло і взяти довідку про відсутність заборгованості, причина – продають-купують квартири і будинки, – розповіла Тетяна, що приймає платежі в абонентському відділі.

До теми: як правильно оформити угоду купівлі-продажу.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter