Глухі полтавські села: реалії та перспективи

Новини
Надія Труш27 липня 2013 о 11:004094 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Глухі полтавські села: реалії та перспективи
За останні 20 років на Полтавщині зникло понад 80 сіл.

Така ситуація по всій Україні: життя поза містом зводиться нанівець. Чому вимирають села та чи є у них майбутнє, дізнавалася журналіст «Кола».

Так виглядають старі хати, де ще живуть. фото Надії КучерТак виглядають старі хати, де ще живуть. фото Надії Кучер

Із часів незалежності українська провінція стрімко зникає. Чисельність сільського населення різко скорочується. Молодь намагається якнайшвидше вибратися з населених пунктів неміського типу. Залишаючи батьківську домівку, їде шукати заробітку та кращої долі у місто або за кордон. Причина зникнення сіл та зменшення кількості населення в них – демографічна криза, старіння нації. Кмітливі люди переїжджають у міста, вважаючи село безперспективним (через відсутність роботи, закриття лікарень, шкіл, закладів культури). Тож ситуація вкрай невтішна: за статистикою, щороку з мапи зникає кілька десятків сіл.

На розвиток сіл витрачають мільйони – результату чекати ще 2 роки

Поряд із невтішною «сільською проблемою» в Україні діє низка місцевих та загальнодержавних програм щодо підтримки й відродження села. Одна з них – Комплексна програма підтримки розвитку українського села на період до 2015 року. ЇЇ втілюють у життя вже протягом 6 років. Зокрема, на соціальний розвиток сільських територій Полтавської області передбачено понад 140 мільйонів гривень.

– У межах реалізації Програми соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області на 2013 рік заплановано витратити 142,3 мільйона гривень, – повідомив Володимир Замикула, заступник голови Полтавської облдержадміністрації. – Програма заснована на принципах державно-приватного партнерства, оскільки під програму, окрім 80 мільйонів гривень бюджетних коштів, планується залучити 62 мільйони гривень коштів інвесторів.

Роботу з виконання Програми соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області на 2013 рік вже розпочали. Уклали 1346 соціальних угод на суму 29,6 мільйона гривень (це 73,3% від коштів, передбачених програмою). Фактично вже витратили 4,5 мільйона гривень, що становить 3,2% від суми, передбаченої програмою.

На Полтавщині планують моду на село: побільшає дитсадків і шкіл

У межах реалізації обласної програми соціального розвитку сільських населених пунктів ремонтуватимуть та будуватимуть дитячі садки у Хорольському районі, школи у Зіньківському, медичні об’єкти у Кременчуцькому. В інших районах області планують і вже налагоджують автобусне сполучення, здійснюють ремонт та будівництво доріг, забезпечують освітленням, водопостачанням. Крім того, планують розширити розвиток рослинництва та тваринництва. З обласного бюджету на втілення програми у життя піде 2,7 мільйона гривень, із районного та місцевого 18,3 мільйона гривень, а 23,3 мільйона складуть кошти інвесторів.

– Також планують впроваджувати пілотні проекти, наприклад, створення 34 об’єкти зеленого туризму, – зазначив Микола Сущий, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації. – Станом на липень в усіх районах області вже розпочаті роботи, передбачені програмою. Для цього уже витратили 44,2 мільйона гривень, це 31,1% із запланованих коштів. Найвищі показники виконання програми в Диканському, Зіньківському, Лубенському районах.

Довідково: у межах реалізації програми планують відновити та збудувати 13 дитячих садків, 16 спортивних об’єктів, здійснити ремонти у 303 дошкільних закладах, 375 школах, на 160 спортивних об’єктах.

Загадка по-полтавськи: скільки сіл – невідомо

У Полтавській області офіційно значиться 1863 села. Однак насправді їх значно менше, щонайменше на сотню. Така ситуація склалася, що село фактично кілька десятиліть –«вимираючий вид». Точну кількість населених пунктів неміського типу на Полтавщині, ймовірно, не знає ніхто, статистичні дані не оновлються по кілька років. Тож й не дивно, що цифри помітно відрізняються. На офіційному сайті Полтавської облдержадміністрації значиться, що сільських населених пунктів 1823. Менш оптимістична цифра зазначена на сайті обласної ради – 1800. Однак, як виявляється, є ще й інша цифра.

– Станом на лютий 2013 року у Полтавській області 1845 сільських населених пунктів, із них 1809 сіл, – повідомив Олександр Щіленко, заступник начальника з містобудування Полтавської облдержадміністрації. – 2010 року сіл було на 11 більше, ніж зараз. Якщо порівнювати з 2011, то на 5 більше.

На сайті Верховної Ради можна знайти деякі невідповідності. Із нині «мертвих» сіл значаться Безруки, Богданівка (Чорнухинського району), Грицаї, Дакалівка, Довгалеве, Дондасівка, Зоряне, Коліньки, Плавні, Слюсарі, Стрілевщина, Суха Лохвиця, Фуглі, Цвітове, Чернещина (Решетилівський район), Шпирни. Невідповідність даних про сільські населені пункти і про неоперативність внесення даних про зниклі села можна відслідкувати на прикладі села Стрілевщина (Зіньківський район). Мешканців у цьому селі немає, в обліковій картці на сайті Верховної Ради кількість мешканців теж не вказана, але село досі вказане на сайті Верховної Ради.

У таблиці наведено інформацію, які села «злилися» з іншими селами чи містами

















































































Село Населений пункт, до якого приєднали село Район чи місто обласного значення Рік приєднання
Брисі м. Червонозаводське Лохвицький 1986
Вакуленці м. Полтава Полтавський 1988
Золотнишине м. Комсомольськ Комсомольськ 1987
Івонченці м. Полтава Полтавський 1988
Крутий Берег м. Полтава Полтавський 1988
Могильне м. Хорол Хорольський 1988
Низи м. Комсомольськ Комсомольськ 1987
Нове м. Хорол Хорольський 1988
Павелківщина с. Бехтерщина Великобагачанський 1986
Рибці м. Полтава Полтавський 1988
Саї с. Стефанівщина Великобагачанський 1986
Солонці с Коноплянка Великобагачанський 1986

Уїк-енди по-селянськи: читайте та дивіться фото, як журналіст "Кола" прожила день у глухому селі

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter