Штурм у Полтаві та захоплення облради 25 січня. Детальний репортаж

Новини
Надія Труш26 січня 2014 о 10:513104 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Штурм у Полтаві та захоплення облради 25 січня. Детальний репортаж
25 січня для Полтави можна по праву назвати чи не легендарним днем.
Мітингувальники вперше за останні кілька місяців показали владі, що мають серйозні наміри і прийшли не лише скандувати. Захопили приміщення обласної ради. Ніч полтавці у захопленій будівлі пережили спокійно. Єдина проблема поки що - ліки від застуди і їжа. Через технічні проблеми ми не змогли учора, 25 січня, опублікувати детальний репортаж з місця події. Короткі повідомлення про те, як учора пройшов день полтавських євромайданівців - можна знайти у нас на сайті за 25 січня. Як все відбуввалося - читайте детальний репортаж далі. Фоторепортаж мітингу до захоплення облради дивіться тут, після захоплення - тут. Над фоторепортажами працювали Надія Кучер і Юлія Корж. Нагадаємо, в Україні за кілька останніх діб повстали щонайменше 12 областей. Уже заблоковані ОДА у Волинській, Чернівецькій, Вінницькій, Волинській, Житомирській, Київській, Черкаській, Сумській областях. В Полтаві ж мітингувальники поки обійшлися облрадою. Називають це "своєю маленькою перемогою". За пів години до 12.За пів години до 12. Запланований днем раніше мітинг проти влади учора, 25 січня, розпочався о 12 годині. Журналіст на місце події прийшла за півгодини до початку і пробула на місці до 16.00. Проте навіть задовго до початку мітингу на площі перед облдержадміністрацією багато людей. 12.30 година 25 січня.12.30 година 25 січня. Порахувати важко. Уже після 12 години перед облдержадміністрацією приблизно 2,5-3 (а то й більше) тисяч полтавців. 15-17 градусів з позначкою мінус. Настрої у полтавців різні. Старші чоловіки голосно обурюються діями місцевої влади, молоді хлопці у масках і з деревяними та залізними палками у руках стрімко підхоплюють слова старших та скандують «Ганьба» і «Слава Україні», «Героям слава!». На імпровізованій сцені біля полтавської європалатки облаштовують сцену – чекають на нардепів Юрія Булика, Сергія Капліна, Олега Сиротюка. Поки їх нема, слово узяв Петро Ворона. Говорить Петро ВоронаГоворить Петро Ворона «Червона лінія» його промови – мирний протест, не проявляти сили та не робити провокацій. Далі розпочав промову нардеп Бублик. Також розповідав про правила мітингування, закликав до мирного протесту. Дав «зелене світло» розставляти на площі перед обласною адміністрацією залізні бочки, що виконують роль барабанів. За так званими бочко-барабанами -  і старші чоловіки, і молодь. Радо займають позицію активного барабанщика, коли їх фотографують. Щоб зігрітися, розводять у великих дзбанах вогнище. Де й взялися дрова – їх підвезла автівка.

Через кілька хвилин активісти Полтавського Євромайдану закликають людей підходити ближче до адмінбудівлі. Під вигуки «Зека – геть!», «Банду – геть!», «Ганьба!», «Удовіченко, виходь!» - люд, що зібрався насувається на обласну адміністрацію. Зупиняються мітингувальники за метр від східців.

Перед входом уже вишикувалися міліціонери із щитами і в шоломах. Між ними й мітингувальниками – жива стіна жінок. Жінки мало не в сльозах – у перших рядах кількатисячного натовпу – молодики в масках, з палками – дещо погрозливо себе поводять. Сцена біля євро палатки перемістилася на східці облдержадміністрації. Біля мікрофона – полтавські громадські діячі та активісти місцевого майдану. Нардепи в цей час – на переговорах у губернатора Олександра Удовіченка. Будівлю охороняють до сотні а то й більше міліціонерів, вишикувалися у кілька рядів. Отже, у облдержадміністрації все ж чекають штурму (за неперевіреною інформацією, які вдалося підслухати журналісту біля чоловіків у звичайному одязі, що стояли поруч живого ланцюга міліціонерів - у приміщенні ОДА кілька сотень охорони). Жінки прохають опустити щити і відійтиЖінки прохають опустити щити і відійти В останніх рядах цієї охорони – міліціонери з так званими «битами». Помітно, що молоді хлопці, яких виставили охороняти приміщення, трохи нервують і їм холодно. Більшість ховають свої обличчя за щитами. Жінки підходять до них, благають опустити щити і відійти. Хлопці у шоломах мовчать. На обличчі – жодної емоції.

Напруження у натовпі зростає, бо перемовини нардепів з Олександром Удовіченком тривають уже приблизно більше години. Люди мерзнуть, але не розходяться. Голосно вимагають, аби він вийшов до народу.  Налаштовані стояти стільки, скільки треба – так говорять. Уже легендарний євромайданівський вислів «Хто не скаче, той москаль!» запозичили й полтавські мітингувальники. Молодь, старші, чоловіки, пенсіонери (навіть ті, кому в силу віку рухатися важко) підстрибують, на обличчях усмішки. Священники моляться за майдан. Потім зі сцени лунають вірші, розповіді, пісні. Священник постійно ходить перед обороною облдержадміністрації, тримаючи хрест у руках. Закликає не використовувати силу.

Але є  місце тривогам та неспокою. Біля міліціонерів – кілька чоловіків у звичайному одязі, говорять, «як із своїми». Один із них намагається пройти із східців на ліве крило облдержадміністрації, чоловіка зупиняє міліціонер. - Куди? Сюди не можна, сходьте по східцях! Чоловік у звичайній куртці схиляється до охоронця облдерж зі щитом: - Свої! Його пропускають...

Перемовини з губернатором не закінчилися успіхом для мітингувальників. Олександр Удовіченко відмовився приймати будь-які вимоги протестувальників. Перед цим мітингувальники пішли обороні облдержадміністрації на уступки: домовилися, що відкличуть сотню народної самооборони з площі, якщо оборона з щитами піде. Так і відбулося. Дізнавшись від лідерів полтавського майдану, що Удовіченко відмовився йти у відставку й вийти з Партії регіонів - мітингувальники спершу дали йому 15 хвилин на роздуми, потім 5 хвили, потім 30. Вимагали, аби він вийшов, звернувся до присутніх. Чекали приблизно до 15. Губернатор не вийшов. Тоді мітингувальники на чолі із хлопцями з народної самооборони підійшли до дверей обласної ради (збоку у приміщенні облдержадміністрації). Обурений натовп стукав у двері, вимагаючи відкрити двері. Потім відкрили самі: розбили скляні двері. - Заходимо, гріємося! - закликають нардепи, представники Полтавського Євромайдану. - Зберігаємо спокій, не смітимо! - закликають хлопці з народної самооборони. Розбите скло дверей миттєво прибирають, аби ненароком хто не поранився. Частина протестувальників залишилася біля облдержадміністрації. Знову - бій в барабани. Вогнища уже добре розгорілися, полтавці гріються. Закликають залишатися у приміщенні облради на ніч, прохають про допомогу: потрібні теплі речі, їжа. Варто зауважити, на столах у приміщенні облради - електрочайники, пластикові стаканчики. Схоже, тут хтось постійно був. У сесійній залі нардепи Бублик і Каплін оголошують про створення Народної ради та самооборони у місті. Частина протестувальників, у тому числі й жінки - будують барикади із мішків з снігом. Що буде далі із полтавським євромайданом - покаже час. Журналісти "Кола" продовжать слідкувати за перебігом подій та висвітлювати їх. Уже незабаром на сайті шукайте нові подробиці.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter