Полтавський кількатисячний Антимайдан: понад 20 автобусів і лайка, щоб зберегти Україну

Новини
Надія Труш8 лютого 2014 о 18:253420 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавський кількатисячний Антимайдан: понад 20 автобусів і лайка, щоб зберегти Україну
У Полтаві відбувся мітинг "Збережемо Україну!". Акція пройшла під гаслом засудженння євромайдану та з підтримкою Президента.
Мітинг на площі перед Полтавською облдержадміністрацією розпочався, як ми учора й анонсували, о 12 годині. Фото з мітингу дивіться тут. Мітинг на підтримку Президента у Полтаві. фотоколаж Надії КучерМітинг на підтримку Президента у Полтаві. фотоколаж Надії Кучер На так званому антимайдані спершу було приблизно 2 тисячі присутніх. Та вже через 15 хвилин – під стінами адмінбудівлі немає де яблуку впасти, зібралося приблизно 5 тисяч прихильників чинної влади.

– Сьогодні тут трудова інтелігенція, пенсіонери, – прокоментували зі сцени, хто присутній на мітингу. – Мы украинский народ! Мы говорим "нет" факельным шествиям фашистов, – гучно заявляють зі сцени російською мовою. – Мы требуем, чтоб были освобождены все административные здания! Тех людей никто не просил выступать от имени всего украинского народа!

У перших рядах – старше покоління, у руках – державні прапори та прапори Партії регіонів (дехто одягнений в партійну символіку). Простягнені догори руки тримають таблички "Гадяч", "Котельва", "Кременчук", "Диканський район" тощо. Тобто на мітинг зібралися не лише полтавці, а й жителі районів області. На відміну від мітингу полтавського Євромайдану, міліції порівняно мало. Трохи більше десятка міліціонерів стоятьне подалік облради, де в цей час відбувалося чергове віче. Роман Чабановський, очільник загонів самооборони у Полтаві прокоментував мітинг так: – Влада влаштовує зараз чергове шоу, – сказав Чабановський. Іншої думки про те, що відбувалося сьогодні під стінами облдержадміністрації представники чинної влади. Прочитати про це можна тут і тут.

Розпочинається акція, на якій влада намагалася врятувати Україну, з державного гімну. Дехто так пройнявся натхненним співом, що, приклавши руку до серця, й собі підспівував. З промовами виступили представники місцевої влади – Олександр Удовіченко, Валерій Пархоменко. Серед тих, хто стояв біля мікрофона, можна було побачити мерів міст, що приїхали на мітинг, голів райдержадміністрацій та представника міської влади – Оксану Деркач, секретаря міськради. Мера Полтави Олександра Мамая ми на провладному мітингу не побачили.

Заклики влади до мирного вирішення неспокійної політичної ситуації раз за разом викликали бурхливі оплески у присутніх. З промовами виступають не лише представники влади, а й учителі, багатодітні матері тощо. Дали мікрофон й тим, хто не схвалює чинну владу. З промовою виступив відомий у місті правозахисник Василь Ковальчук. – Є недоліки у майдану, але він іде на поправку, і врешті-решт за вашою розумною підтримкою все таки ми переможемо, – сказав пан Ковальчук. – Ця злочинна влада не віддасть всього, що награбувала. І тому, будь ласка, я вдячний Олександру Васильовичу за те, що у Полтаві не пролилася кров. Але в то й же час цей злочинний режим потрібно знімати, повернутися до Конституції 2004 року і жити, як люди живуть, а не так, як ми з вами живемо!

По закінченню промови присутні голосно скандують "Янукович" і "Геть фашистів!" Далі до присутніх звертається Валерій Пархоменко. – Ми не допустимо, щоб за владу боролися битами, – уривок з промови пана Пархоменка. Зі сцени Антимайдану: "Полтава – не Майдан!" – Одне діло молоти язиком, а інша справа робити діло, – лунає з вуст іншого депутата облради, в руках якого мікрофон. – Шановні земляки! Ми живемо на благодатній полтавській землі. Це наша мала батьківщина. Сьогодні ми тут для того, щоб зберегти її цілісність. Так чи ні? (перепитує промовець у натовпу – при.авт).  Захищайте малу батьківщину! Полтава – не майдан! Полтавська область – не майдан! А тим більше  Україна – не майдан! І саме ці слова про те, що Полтавщина не майдан потонули у оплесках та радісних вигуках антимайданомітингувальників. – Я не хочу жити у Європі, для чого нам та Європа? Я звичайна людина, я хочу жити в Україні, не потрібні нам Європи, – говорить зі сцени "представник простого народу" і закінчує свою промову нецензурним словом під оплески присутніх. в облрадів облраді Тим часом у облраді, в якій розміщуються з 25 січня прихильники майдану, відбувається чергове віче. Сесійна зала облради вщент забита людьми. Полтавці стоять у проходах. Активісти засуджують провладиний мітинг. На вході стоїть напоготові (зі щитами) самооборона полтавського Євромайдану. Проте обійшлося без бійок. Але деякі суперечки між майданівцями і антимайданівцями все ж відбулися. Уже по закінченню мітингу, поки люди розходилися під пісню, біля палатки євромайдану молодь проводжала прихильників Президента плакатами. Ймовірно, це обурило іншу сторону.

– Ну ось погляньте, хто з цими плакатами стоїть? Молодь!, – обурюється група пенсіонерів, прямуючи до автобусів, щоб повернутися додому.

До речі, автобусів, на яких приїхали мітингувальники з області, поряд з обдержадміністрацією не було помітно.

До десятка автобусів розташувалися біля міського будинку культури. Ще 20 автобусів журналіст нарахувала біля стадіону "Ворскла".

До речі, дехто навіть приїхав цілими родинами, з дітьми. Усі мітингувальники, з якими журналіст намагалася зав’язати розмову, на запитання про те, чи заплатили їм за участь у мітингу чи за дорогу, відповідали майже однаково: – Я хочу жити у спокійній державі, в якій немає фашистів, тому приїхав підтримати у свій вихідний день нашого Президента, – ось такі відповіді отримали.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter