Полтавські бійці у Небесній сотні. Список поповнюється...

Новини
Надія Труш27 лютого 2014 о 09:004237 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавські бійці у Небесній сотні. Список поповнюється...
Імена загиблих на Майдані зараз на устах у всій Україні.


Про героїв, які померли від куль снайперів та спецпризначенців, пишуть вірші, пісні. Їхні фото і відеовиступи знаходять, розповсюджують, щоб ці особистості залишилися в пам’яті людей.

Протягом трьох місяців протистоянь у Києві загинуло більше сотні людей. На жаль, відомості є не про кожного героя. Зараз відомо про 90 осіб, інформація про них підтверджена станом на 25 лютого. На спеціальному сайті euromaidansos.org по крихті збирають факти про героїв, які загинули за кращу долю України. Четверо з Небесної сотні, чиї імена вже з’ясували, – із Полтавщини. Імена ще трьох полтавців наразі встановлюють.

Ігор Сердюк. фото з соціальної мережіІгор Сердюк. фото з соціальної мережі

На честь загиблого на майдані Ігоря Сердюка у Кременчуці назвуть вулицю. Тим часом дружина іншого загиблого на майдані активіста Андрія Черненка з Гребінківського району прохає допомогти з’ясувати подробиці загибелі чоловіка.

В українській "Вікіпедії" склали список загиблих на Майдані героїв. Серед них – Олег з Кременчуцького району. Прізвище загиблого 22 лютого досі не з’ясували, у списках в українській «Вікіпедії» він значиться як боєць 1-ї сотні Майдану. Помер від поранення, отриманого напередодні. Чоловіку зашили сонну артерію, витягли кулю. Проте в тілі було ще кілька куль, яких не помітили.

Із встановленням особи загиблих виникають плутанини. У Всеукраїнських ЗМІ є інформація про загиблого Івана Кремана з Кременчука. У списках інформації про загиблого дуже мало. Відомо, що загинув 20 лютого на вулиці Інститутській. За іншими даними, які опублікували у списках української «Вікіпедії», Іван Креман – це Іван Пантелєєв із Краматорська (хлопець мав псевдонім «Креман»), 33-річний рок-музикант, соліст гурту «Небо Мінуса». Про цього героя Майдану теж зазначено, що він загинув на Інститутській під час подій 20 лютого на Євромайдані. Тіло ідентифіковане в готелі «Україна». За свідченням лікарів та його матері, у тілі мав сім куль (від голови до ніг).

Іван Пантєлєєв. фото uwikipedia.orgІван Пантєлєєв. фото uwikipedia.org

На честь Небесної сотні в Україні перейменовують вулиці та площі

В Україні вже з’явилася перша вулиця, названа на честь героїв Майдану. У селі Свидівок, неподалік Черкас, вулицю Леніна перейменували на вулицю Героїв Небесної Сотні. Таке рішення за ініціативи жителів села одноголосно ухвалили депутати сільської ради.

В Івано-Франківську теж незабаром з’явиться вулиця Героїв Небесної Сотні. Вулицю Проектну в місті назвуть на честь 19-річного Героя Романа Гурика. Таке рішення ухвалила міська комісія з питань перейменування назв вулиць, площ та встановлення меморіальних дошок. Площу перед будівлею Івано-Франківської облради вирішили назвати на честь Героїв Небесної Сотні.

Також вулицю Інститутську в Києві, на якій велися бої, хочуть перейменувати на Героїв Небесної Сотні. Таку постанову зареєстрував у парламенті Андрій Пишний. На честь героїв Євромайдану перейменували вулиці та площі у Тернополі, Вінниці, Дніпропетровську, Дрогобичі, Кіровограді. У Полтаві місцем вшанування пам’яті загиблих героїв стала площа, де донедавна був пам’ятник Леніна. Нещодавно біля його підніжжя з’явився невеличкий монумент – Божа Мати з дитинкою. Сюди кладуть квіти, ставлять свічки на знак пам’яті про загиблих у Києві. Під час знесення пам’ятника 21 лютого полтавцям запропонували перейменувати площу на честь Героїв Євромайдану. Поки що цього не зробили.

Тим часом у Полтаві продовжують збирати інформацію про постраждалих на Майдані.

– Розшукуємо полтавців, котрі постраждали на столичному Майдані! У кого є інформація про земляків, яким потрібна медична допомога – пишіть. За можливості забезпечуватимемо ліками чи організовуватимемо лікування, – із такою заявою виступили представники полтавського Майдану.

Про постраждалих та загиблих можна також повідомляти у редакцію «Кола» за контактами: (0532) 613-245,  redaktor@kolo.poltava.ua.

Крім того, у соціальних мережах створили групу «Допомога родинам загиблих на Майдані».

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter