Понад півтисячі учасників АТО з Полтави отримають землю за межами міста

АТО
Надія Труш20 травня 2015 о 17:471475 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Понад півтисячі учасників АТО з Полтави отримають землю за межами міста
719 учасників АТО з Полтави чекають на належні їм за законом земельні ділянки.

Обласна влада вирішувала земельне питання учасників АТООбласна влада вирішувала земельне питання учасників АТО

Вони отримають по 10 соток, саме скільки землі дозволяють отримати міські норми. Зараз документи на стадії перевірки.

Сьогодні, 20 травня, у приміщенні Полтавської облдержадміністрації відбулася нарада з питань надання земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва у місті Полтаві та Полтавському районі учасникам антитерористичної операції на Сході України та сім’ям загиблих воїнів АТО.

До кінця тижня чиновники обіцяють вирішити земельне питання. Як і планувалося раніше, землю для бійців АТО та родинам загиблих героїв збираються виділити селищ Івонценці та Тахтаулове. Це 110 га поблизу селища Івонценці та 167,82 га поблизу Тахтаулового. За словами посадовців, іншої землі неподалік Полтави фактично немає.

Це уже друга нарада чиновників, на якій ті вирішують скільки, коли і де надати українським захисникам належні їм земельні ділянки. Олег Пругло, заступник голови обласної державної адміністрації, висловився, що найбільша соціальна напруга саме щодо надання землі.

– Надання квартир це більш тривалий процес: поки стануть на облік. По санаторно-курортному забезпеченні область на себе трішки узяла зобов’язання. А стосовно землі, то у сільських місцевостях це питання вирішується, а у містах дуже проблематично. Це стосується Кременчука, Полтави, – не приховує проблеми Олег Пругло.

Землю учасникам АТО пропонують надавати неподалік Побиванки

Проте не все так просто. Виявляється, земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які влада збирається надати учасникам АТО, уже зайняті іншими користувачами – орендарями-держпідприємствами. Проте Олег Пругло запевнив, що ті не мають заперечень, що землею, якою донині користувалися вони – користуватимуться інші.

Через те, що там немає жодних комунікацій, прозвучала пропозиція надавати ділянки біля Побиванки (приблизно 13 км від міста). Мовляв, там є і комунікації, і територія не віддалена. Але пропозиція не знайшла підтримки. Погодити її неможливо, за словами чиновників, тому що територія, яка знаходиться біля автодороги, не відповідає санітарним нормам.

Вадим Вадімов

– Справа у тім, що усі документи, які узгоджували, уже визначають певну територію, – сказав Вадим Вадімов, головний архітектор Полтави. – Прийнято рішення сесії, на якій визначено території. Якщо будуть нові території, то вивчення цього питання буде відтермінований ще як мінімум на два роки. Тому що сам процес розробки, затвердження, експертизи це довго.

Землю поблизу "Поля Полтавської битви" пропонували віддати бійцям АТО

Серед пропозицій щодо не віддаленої від міста землі прозвучала також ідея надати землю в районі державного історико-культурного заповідника "Поле Полтавської битви". Логічно, ця ідея у Вадімова викликала здивування і пропозицію навіть не розглядали на перспективу. Він апелював до того, що забудовувати заповідник – складний процес.

Вадімов дотримується думки, що Івонченці і Тахтаулове ідеально підходять для надання земельних ділянок, мовляв, там поряд знаходяться електрофікація і газофікація. І протягти звідти газ і електрику не є великою проблемою. Але, схоже, без тяганини не обійдеться. Планується ще одна нарада, на якій збираються все ж таки завершити вирішення земельного питання.

– Можливо буде надана не уся ділянка, яка запропонована в плані міста. Одна земельна ділянка має можливості згідно із нормами надати по 10 соток (міська норма) тисячі учасників АТО, інша ділянка 1400 особам. Є в принципі можливість збільшити, але земельні ділянки мають певні рельєфні умови, тому замість 12 соток надаватимуть по 10 соток, – підкреслив Пругло.

Черги на землю по районам: Київська райрада – 207 звернень, Октябрська – 161 звернення, Ленінська райрада – 351 звернення.

Міська і обласна влада планують проектування та виконання робіт з інженерної підготовки території поблизу селища Лісок біля річки Коломак. Там планують комплексну забудову для індивідуального житлового будівництва площею 7,5 га. Реалізувати задум швидко не вдасться. Адже через те, що ділянка знаходиться близько до водойми, її спершу потрібно підготувати до майбутнього будівництва. На запитання журналіста про те, скільки коштів піде на підготовчі роботи, головний архітектор міста відповів так:

– У нас є перспективи, які пов’язані з тим, що в одному місці є потреба у підсипанні ґрунту, а у інших місцях шляхом будівництва є інший варіант. Наприклад, коли забудовували Сади-1 і Сади-2, то дамба, яка з’єднує Половки, вона насипна. Зараз люди їздять і не знають, що їдуть по насипній дамбі між Алмазним і Половками. Тож ґрунт, який виймали із котловану з-під житлових будинків, підсипали. При чому тут кошти? Якщо буде забудовуватися. наприклад, Левада чи інша територія, буде вийматися ґрунт. Його ж кудись треба дівати, от його й будуть направляти туди. Тобто ті будівельні організації, які отримають дозвіл на будівництво, будуть зобов’язані вивести ґрунт туди, а не сипати в інше місце.

Перспектива: будівництво на полях

Чиновники наводять приклад: мовляв, є план території на вулиці Гожулянській, де є поле, там люди саджають городи. Цю землю називають територією перспективного соціального житла. Але не реалізують її, бо є аварійний каналізаційний колектор, який не дозволяє перекинути кількість стічних вод на Затуринські очистні споруди. Тому можна говорити лише про перспективу, запевняють посадовці.

Попри усі нюанси, уже найближчим часом збираються зібрати необхідний пакет документів для погодження схеми розташування земельних ділянок, кадастровий план, тобто виконати усі необхідні "земельні формальності". Чиновники запевняють: ані учасники АТО, ані члени їх родин за оформлення земельної ділянки не платитимуть ні копійки.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter