Полтавська програма реабілітації демобілізованих не враховує бійців-добровольців

АТО
Ольга Матвієнко15 травня 2015 о 13:571410 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавська програма реабілітації демобілізованих не враховує бійців-добровольців
Програма соціального супроводу демобілізованих бійців АТО не враховує бійців добровольчих батальйонів.

Полтавська програма соцзахисту демобілізованих не враховує бійців-добровольцівНа Полтавщині просять внести зміни до програми реабілітації учасників АТО. Фото – www.ogo.ua

Навесні депутати обласної ради внесли зміни до Комплексної програми соціального захисту осіб із обмеженими фізичними можливостями та ветеранів війни, учасників антитерористичної операції. Відповідно до цієї програми в області затвердили перший в Україні план дій із соціальної та психологічної реабілітації демобілізованих військовослужбовців, які брали участь в АТО.

Проте, за словами представників Координаційного центру підтримки учасників та ветеранів АТО, програма враховує не всі категорії бійців. «За бортом» залишилися учасники добровольчих об’єднань та формувань УМВС та СБУ.

– Верховна Рада прийняла закон, згідно з яким усі бійці добровольчих батальйонів прирівняні в правах до військовослужбовців Збройних сил України. В області діє програма соціального захисту учасників АТО. Але ця програма розрахована лише на демобілізованих із лав ЗСУ, – зазначила під час виступу на сесії Полтавської обласної ради Людмила Таран-Пономаренко, представник Координаційного центру. – Решта категорій захисників – добровольці, які першими стримували ворога на Сході, і працівники УМВС, СБУ, МНС, волонтери, контрактники Збройних сил не враховані.

Зараз Координаційний центр підтримки учасників та ветеранів АТО тісно співпрацює із Департаментом праці та соцзахисту населення, Управлінням соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Департаментом охорони здоров’я та іншими службами, задіяними у виконанні обласної програми. Але і такої співпраці не достатньо, адже вже зараз важко відслідкувати усіх учасників АТО, скоординувати дії.

Чи не найбільшою проблемою є те, що не всі бійці отримали статус учасника АТО, тому не можуть отримати пільги, передбачені програмою та законодавством України.

– Усі, хто був в АТО, обов’язково отримають статус учасника АТО. Ми просимо подавати пропозиції і вони будуть враховані згідно з чинним законодавством, – пообіцяв Петро Ворона, голова Полтавської обласної ради.

Виступом перед депутатським корпусом Людмила Таран-Пономаренко вимагала, щоб на наступну сесію обласної ради винесли окремим питанням звіт із ефективності дії Програми соціальної та психологічної реабілітації військовослужбовців, а також внесення до неї змін згідно із діючим законодавством. Наступне пленарне засідання відбудеться 29 травня.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter