На Полтавщині бійцям АТО пообіцяли за місяць усунути перешкоди в отриманні землі

АТО
Юлія Обелець3 лютого 2016 о 15:461414 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині бійцям АТО пообіцяли за місяць усунути перешкоди в отриманні землі
Голова області зібрав учасників АТО та керівництво ГУ Держгеокадастру Полтавщини, аби вирішити назрілу земельну проблему.

У Полтаві перешкоди в отриманні землі бійцями АТО пообіцяли вирішити за місяцьУ Полтаві перешкоди в отриманні землі бійцями АТО пообіцяли усунути за місяць

Бійці АТО з Полтавщини не можуть отримати ділянки землі, які гарантує їм держава. Вони не знаходять спільної мови з очільницею управління Держгеокадастру в Полтавській області. Саме тому голова Полтавської ОДА Валерій Головко зібрав обидві сторони 3 лютого.

Суть проблеми ще вчора, 2 лютого, Валерій Головко описав на своїй сторінці в соцмережі:

Сьогодні на прийом громадян прийшли учасники АТО. Питання болюче і одне на всіх — діяльність, точніше бездіяльність управління Держгеокадастру в Полтавській області. Хлопцям відмовляють у виділенні навіть тих земельних ділянок, які заброньовані і виставлені на офіційному сайті, чого від служби вимагав Кабмін. Замість того ділянки виставляють на аукціон.

Завтра (про 3 лютого, – автор) по обіді у Центрі допомоги учасникам АТО (к. 121) збираємося з бійцями знову. Запрошуємо керівника управління Держгеокадастру — і будемо розбиратися по кожному конкретному випадку, чому хлопці отримали відмову, тоді як мали першочергове право на отримання землі.

Ну а в четвер питання про діяльність Держеокадастру в Полтавській області буду ставити на зустрічі в Кабміні. Адже нарікання на порушення та зловживання надходять і від учасників АТО, і від аграріїв, і від звичайних мешканців сіл, які не можуть продовжити оренду землі. Натомість обласна влада не має важелів впливу на управління, оскільки те напряму підпорядковується Києву.

До слова, влада Полтави обіцяє сто квартир для учасників АТО

Про результати зустрічі

На зустріч прийшло кілька десятків учасників АТО. Першим вести розмову почав голова області. Він попросив одного з бійців, у якого було найбільше скарг щодо роботи ГУ Держгеокадастру в Полтавській області, зачитати причини відмов у наданні йому земель, які він отримав у цьому управлінні. Присутніх же на зібранні представників Держгеокадастру – пояснити все.

– Першу відмову я отримав щодо землі Валківської сільради (Полтавського району, – автор), коли мені дали дозвіл на розробку технічної документації. Проте, потім з’ясувалось, що цю землю колись давно збирались виставляти на аукціон. Із вашим попередником, – звернувся учасник АТО Володимир Соломін до Наталії Дяченко, в.о. начальника ГУ Держгеокадастру в Полтавській області, – ми тоді домовились, що він не буде розпоряджатись по цій землі, доки ми не розберемось в ситуації. Я вам про це говорив. Але ви, як прийшли на посаду, відразу виставили цей шматок землі на аукціон, разом з іншими землями. Потім ви мене запевняли, що цю земельну ділянку не можна поділити, але я сам знайшов законний спосіб як це зробити. А ви мені відмовили, знайшли іншу причину.

Згодом присутні озвучували інші проблеми із отримання ділянок землі. Зокрема, шестеро осіб отримали дозвіл не ділянку розміром 12 гектарів, кожному по 2 гектари, а виявилось, що там навіть 6 гектарів немає.

Усі спроби в.о начальника управління пояснити ситуації лише переростали у суперечку з бійцями.

На Полтавщині бійцям АТО пообіцяли за місяць анулювати перешкоди в отриманні земліУчасник АТО Володимир Соломін дискутує з в.о. начальника управління Держгеокадастру Наталією Дяченко

Врешті-решт, домовились, що за місяць у кожному районі Полтавщини проведуть виїзні засідання з учасниками АТО, які не отримали ділянки землі та представниками Держгеокадастру області.

– Даю вам місяць на цю роботу, в березні я вже не хочу чути, що досі є проблеми з цього питання. Починаємо з Полтавського району, де найбільше скарг, – зауважив Валерій Головко. – Організувати все повинен Валерій Довженко, голова Центру допомоги учасникам АТО в Полтавській області. Але відповідати будете ви, пані Наталіє, – звернувся він до очільниці ГУ Держгеокадастру Полтавщини.

Також голова області розпорядився, аби на сайті Центру допомоги учасникам АТО розмістили реєстр вільних земель, взятих попередньо у ГУ Держгеокадастру області.

Проте бійці не вірять, що все це вирішить проблему і більше не буде перешкод в отриманні земельних ділянок. З їхніх слів, аби «зрушити кригу», слід призначити нове керівництво ГУ Держгеокадастру області.

– Я не вірю, що, запропоновані сьогодні виїзні засідання в районах, допоможуть. Ще під час першої зустрічі з Валерієм Анатолійовичем ми говорили, що всі за те, аби звільнили в.о начальника ГУ Держгеокадастру Полтавської області та її працівників, які не виконують свою роботою. Вони дають дозвіл, де землі, як потім з’ясовується, немає. Також вони затягують час. Ми лише нещодавно дізнались, що вони наші звернення мають розглядати не місяць, а 10 днів. Вони ж про це дізнались від нас, – зауважив Володимир Соломін.

Сама ж Наталія Дяченко, на яку дорікають захисники України, проблеми не бачить.

– У нас немає проблеми по виділенню земельних ділянок. Протягом тижня-двох всі питання розглядаються і вирішуються не скажу, що 100%, але 90% точно мають позитивний результат. Завжди були і будуть незадоволені люди. Будемо працювати і покращувати свою роботу надалі, – додала на останок вона.

До теми – Для підтримки воїнів АТО на Полтавщині мають розробити дві програми

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter