Землю для полтавських учасників АТО роздають у селах, у місті її немає

АТО
Надія Труш5 березня 2015 о 15:122509 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Землю для полтавських учасників АТО роздають у селах, у місті її немає
В Україні майже рік чинний закон про надання у власність учасникам АТО та членам їхніх родин земельних ділянок під ведення господарства й будівництво.

Землю для полтавських учасників АТО роздають у селах, у місті її немаєУ Полтавській області більше 300 охочих отримати землю. фото з сайту 3222.ua

У Полтавській області більше 300 охочих отримати землю. Але без скандалів і проблем не обійшлося. Як вирішують «земельне питання» в місті та області, читайте далі.

Отримати земельну ділянку можна розміром не більше 2 га для особистого
селянського господарства та не більше 12 соток для садівництва.

Найбільше землі дадуть у Гадяцькому районі

Згідно з Законом «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», земельні ділянки безкоштовно надають у власність військовослужбовцям Збройних сил та інших військових формувань, співробітникам Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки, які захищають нашу державу на Сході країни.

Ініціатива забезпечити бійців АТО землею в Полтаві набуває скандального відтінку, краща ситуація в області.

Про те, як нині вирішують питання надання земельних ділянок учасникам АТО та членам їхніх родин, розповів начальник Головного управління Держземагентства у Полтавській області Ярослав Сколота.

– 355 учасників АТО з області подали заяви на отримання землі (на момент написання статті – авт.). Із них уже надано 290 дозволів на розроблення проектів землеустрою. 15 заявникам відмовлено. Але слід враховувати, що кількість заяв змінюється буквально кожного дня, – говорить Ярослав Сколота.

Лідери серед районів, у межах яких хочуть отримати землю від держави учасники АТО, – Гадяцький та Великобагачанський, там подали заяви 33 і 28 осіб. Найменше бажаючих у Чорнухинському районі – подана одна заява. У Козельщинському та Хорольському районах, а також у Миргороді, Лубнах, Комсомольську жодної заяви від учасників АТО на отримання землі не надходило. Принаймні в цьому запевняє Ярослав Сколота. Проте не через відсутність бажаючих, скоріше, через відсутність вільної землі.

– Відмова у наданні землі може бути лише у містах обласного значення, у сільській місцевості таких проблем, як правило, немає. У містах немає вільної землі. Крім того, відмову дає навіть не Держземагентство, а міська рада, – каже Ярослав Сколота.

За його словами, зараз питання виділення землі учасникам АТО на контролі в губернатора – шукають місця.

– За межами Полтави з землею проблем немає, а от у місті, на жаль, є, – говорить Сколота. – Усі, хто звернувся по землю за межами обласного центру, отримали дозвіл на виготовлення документації. Усе вирішується в індивідуальному порядку. Декому відмовили, інші заяви на розгляді. Але відмова в наданні дозволу на сільській території може бути не пов’язана з відсутністю землі, а, скоріше, із неправильно зібраною документацією тощо. Люди, які мають намір отримати земельну ділянку, повинні узгодити місце розташування з управліннями та відділами Держземагентства у районах, щоб не було непорозумінь. Але трапляються випадки, коли люди виготовляють відповідну документацію без погодження, через це й виникають проблеми, відмови.

У містах обласного значення вільної землі немає, на даний момент у чотирьох містах області земельні ділянки не надають

Загалом – 355 учасників АТО, які хочуть отримати землю в районах області. 290 заяв погоджено. 15 заяв відхили. 50 заяв на опрацюванні. Загалом землі – 467, 34 га.

Головко переконаний, що землею забезпечать усіх бійців АТО: і з села, і з міста

Вихід для учасників АТО з сільських місцевостей у владних кабінетах області також знайшли. Щоправда, дані стосовно поданих і погоджених заяв дещо відрізняються.

– Виділяються земельні ділянки для індивідуальної забудови, ведення сільського та фермерського господарства, садівництва. Є певні нюанси, але ці питання на моєму особистому контролі. У селах проблем із земельними ділянками немає. У містах ведемо перемовини з міськими головами, просимо знайти приховані резерви. Переконаний, що всіх учасників АТО земельними ділянками ми забезпечимо. Тим паче, що земля їм та родинами загиблих бійців виділяється першочергово і поза чергою, – запевнив Валерій Головко, голова Полтавської облдержадміністрації.

Землю для учасників АТО можуть відібрати у фермерів або в підприємств

У фермерів та сільгосппідприємств можуть відібрати землю, щоб віддати її бійцям, які воювали на Сході. Щоправда, шляхом переконливих бесід і з добровільної згоди сторін, запевняють у Держземагентстві у Полтавській області.

– Якщо людина звертається і каже, що хотіла б отримати у власність ділянку землі, яка наразі перебуває в оренді у фермера чи підприємства, ведемо перемовини з ними і, як правило, у 90% випадків підприємство чи фермер погоджуються на добровільне вилучення землі, – говорить Ярослав Сколота.

До теми: на Полтавщині бійців АТО забезпечити житлом планують за кошти від видобутку газу

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter