"Кадетаріум 2.0": журавлики, оркестр та «грошей немає»

Дозвілля
Дар 039 я Розумняк19 травня 2014 о 15:165156 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 "Кадетаріум 2.0": журавлики, оркестр та «грошей немає»
У Полтаві відбувся другий соціально-мистецький проект у кадетському корпусі.

Колись у корпусі навчалися кадети, тепер - танцюють дівчата із колективу «Jam Dance Group».

Тяганина зі статусом кадетського корпусу, будівля якого буквально тане на очах, ведеться давно і безрезультатно. Коли відбулися прибирання та перший «Кадетаріум», корпус ожив. Про нього не просто заговорила вся Полтава, він став болючим мозолем для влади. Та далі розмов не зайшло. І не дивно, адже кошти, які потрібні на реставрацію, якби й хотіли, то навряд чи знайшли б. Як і спонсорів.

Але мистецький потенціал міста настільки потужний, що колесо закрутилося і зупинити його тепер важко. Громадські ініціативи «Чиста Полтава» і «Комітет порятунку кадетського корпусу» вирішили не зупинятися й вбити обох зайців – привернути увагу до проблеми корпусу та надати платформу для творчої молоді. Сказати, що в них вийшло – нічого не сказати. «Кадетаріум 2.0» нарешті зацікавив не тільки владу області, про нього заговорили у всеукраїнських ЗМІ.

Деякі роботи просто вражали своєю професійністю.

Цього разу організатори підійшли до справи більш зважено. Сама громада була зацікавлена – волонтери допомагали у всьому.

Логотипом «Кадетаріуму» стали паперові журавлики як символ миру. Їх приносили всі бажаючі та декорували виставку. Учасників мистецького проекту – художників, скульпторів, музикантів, фотографів, театралів та поетів просили реєструватися заздалегідь. Бажаючих було чимало – більше 200 осіб.

- У нас була завчасна реєстрація, щоб легше було розміщати роботи по залах. Але вже сьогодні до мене підійшло близько 20 осіб, щоб теж узяти участь. Ми не відмовляли, - говорить координатор Марія Микитенко.

Виставку почали монтувати за день. Вночі чергували волонтери, аби ніхто не лазив. Облрада навіть виділила одну патрульну машину неподалік корпусу.

Тепер у корпусі є перила, і стало трохи безпечніше.

Окремо треба сказати про безпеку. Про те, що будівля в аварійному стані, організатори повідомили ледь не на кожному стовпі. Але доклали зусиль, щоб максимально убезпечити глядачів. Замість попереджувальних стрічок усі небезпечні проходи позабивали балками, а по центральних сходах змонтували дерев’яні перила.

Масштаби вражали. Проект тривав лише день, але з ранку до вечора – і все безкоштовно. Величезні площі корпусу буквально вкрилися картинами, фотографіями, скульптурами, експозиціями.

Метри полтавської музики не побоялися зіграти у напівзруйнованій будівлі.

По всіх коридорах та залах легендарної будівлі луною пронісся гімн міста від духового оркестру «Полтава». Майже годину кадетський корпус був наповнений світовими музичними шедеврами. А у вечері на зміну класиці заграли полтавські рок-колективи – «Онейроїд», «Брат Кіндрат», «Sinobola», «Сестра Керрі», «Ктулху» та інші.

Журавлики - символ миру на "Кадетаріумі"

Увесь день по корпусу проводилися безкоштовні екскурсії, майстер-класи із писанкарства, показували ретроспективу короткометражних фільмів кінофестивалю «Полтава-Док», поети нон-стопом читали вірші, аудіо-візуальну інсталяцію "Наташа Атомний Бог" представив гурт «Онейроїд».

Театральна сцена при самісінькому вході занурила відвідувачів у світ Тараса Шевченка та гоголівської містики. Театральна студія «І по всьому» поставила «Вій», а театр «Т.Акт» - виставу «Пером і пензлем».

Театр - невід'ємна частина мистецького руху Полтави - не залишився осторонь проблеми.

Також запрацював новий зал – «Простір громадських ініціатив», де відкрився освітній проект «Вуличний університет» від творчого об’єднання «Что, Где, Когда», а також виставка в рамках проекту «Твоя історія» від «ЗЛАМУ стереотипів».

Бажаючі могли прослухати лекції «Вуличного університету» та подискутувати із лекторами. Першу читав гість з Києва громадський активіст Олексій Арістов “Захист історико-культурної спадщини мистецькими та культурними заходами на прикладі діяльності МГО “Мистецька Платформа“, а на другій - Віра і Володимир Промські вчили полтавців готувати смачну та корисну їжу.

Освітня "кафедра" на "Кадетаріумі" - "Вуличний університет" вчив правильно харчуватися та берегти історико-культурну спадщину.

Не мистецтвом єдиним живе кадетський – потужна соціальна ідея лунала у його стінах.

ЄІЦ "Майдан Полтава" представив фотовиставку подій Євромайдану "Україна понад усе" у Полтаві та символічну експозицію із хрестом та атрибутикою у пам'ять загиблим.

До Міжнародного дня пам’яті жертв СНІДу фонд «Громадське здоров’я», який існує у Полтаві з 1995 року, проводив інформаційну роботу серед молоді на тему зменшення споживання наркотиків, профілактики ВІЛ/СНІДу та інших соціально негативних явищ. Роздавали контрацепцію та матеріали.

На вході відвідувачі мали можливість поставити свій підпис під зверненням до Господарського суду Полтавської області з проханням перегляду рішення стосовно будівлі. Пропонували перенести мерію до корпусу та збирали ідеї щодо подальших перспектив.

Дітей та дорослих вчили розмальовувати писанки.

Ростислав Шевченко, письменник та видавець, носився з ідеєю відродження будівлі вже не перший рік. Тепер радий, що за справу взялася молодь. Він вірить, що всі проблеми корпусу можна вирішити тільки гуртом, адже пошуки інвесторів поки успіху не мають. А чекати часу немає:

- Деякі дефекти на фасаді можна було б усунути ще кілька років тому за смішну суму – до 10 тисяч гривень. Адже ті, хто понівечив його, робили це навмисно, щоб із будівлі зняти статус пам’ятки архітектури. Тепер, якщо ми не усунемо це, вода буде проникати всередину і далі руйнувати корпус.

Якщо міська рада на «Кадетаріум» ніяк не відреагувала – зараз не до цього, бо триває суд над мером, а от губернатор цією справою зацікавився. На відкритті Віктор Бугайчук зазначив, що буде ініційоване створення робочої групи з депутатів міської та обласної ради, представників ОДА.

- Я сам увійду в цю групу, і ми напрацюємо всі необхідні політичні дії, щоб відреставрувати цю будівлю. Грошей зараз немає. Але якщо ми всі разом почнемо про це думати, то думки реалізуються, - пояснив обласний очільник.

Дивовижні картини під ультрафіолетом від студії "Flur design"

Також пролунала думка серед громади, що не можна зробити із корпусу закриту установу – суд чи чергове управління - приміщення має служити полтавцям. Тому важливим є узаконення владою міста статусу корпусу як мистецького.

Віктор Лукашов із Санкт-Петербурга навчався у кадетському ще у 60-х роках. Він розповів своє бачення відродження корпусу.

- Нехай це буде чи то мистецтво, чи то правосуддя, аби не було такої розрухи, як зараз. Я тут навчався, і в мене болить серце за це місце. Та все ж я вважаю, що таке історичне місце варто використати для чогось серйознішого та фундаментальнішого. Адже цій будівлі немає рівних у світі – це аналог петербурзької центральної площі. А такі заходи як «Кадетаріум» лише тимчасові – для привернення уваги.

Над вічним роздумував поет "містер Коржик", читаючи вірш про вантус

Організатори розповіли, що планується ще більш масштабний «Кадетаріум 3.0» і, якщо місця всім не вистачить, то навкруги корпусу багато місця.

Можливо, якщо постійно давити на мозоль «Кадетський корпус» та усією громадою нагадувати керівництву міста про величезну проблему у центрі Полтави, то лід врешті-решт зійде. Бо якщо полтавці самі не врятують історичну пам’ятку, навряд чи хтось це зробить за них.

Гурт Sinobola