У гості до Святого Миколая: полтавські волонтери відновлюють українські традиції

Дозвілля
Ольга Матвієнко19 грудня 2015 о 13:392769 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У гості до Святого Миколая: полтавські волонтери відновлюють українські традиції
У будиночку біля Свято-Успенського собору діє постійний благодійний ярмарок і вітає Святий Миколай.

У гості до Святого Миколая полтавські волонтери відновлюють українські традиціїУ Полтаві відкрили будиночок Святого Миколая. Фото Ольги Матвієнко

19 грудня волонтери Полтавського батальйону небайдужих відкрили Будиночок Святого Миколая. Святково прикрашений будиночок зустрічає і дітлахів, і дорослих.

Це ідея належить волонтеру Полтавського батальйону небайдужих Катерині Мокляк. Вона запропонувала і всі підтримали.

– Із одного боку, це можливість відновити традицію святкування Дня Святого Миколая, адже саме цей дідусь для нас, українців, ближчий і рідніший, ніж Дід Мороз. Змога розповісти дітям, хто він, які добрі справи творив, спонукати дітей приходити до храму, аби відтворити духовність, – розповідає Наталія Серебрякова, волонтер ПБН. – Із другого боку, хотіли реалізувати ідею благодійного ярмарку. Адже зараз зима і проводити традиційні ярмарки, які відбуваються біля Свято-Успенського собору, важко через погоду. Будиночок Миколая дає різноманіття, куди піти батькам із дітками, а ще й можливість долучитися до гарної справи.

Читайте також: Відкриваючи головну ялинку Полтави, театральну площу засипали конфеті

На поличках зручно вмостилися іграшки, виготовлені в майстерні Святого Миколая напередодні. До цієї справи долучилися учні недільної школи, яка діє в Свято-Успенському соборі, їхні мами. Також приходили просто учні шкіл та небайдужі полтавці на майстер-класи. Багато господинь приносять на ярмарок те, що напекли вдома. Активно долучилися волонтери із групи «Печєньки». Усе можна придбати, а кошти одразу ідуть до скриньок. Потім на них волонтери, як завжди, придбають те, що найбільше потребують військовослужбовці в зоні проведення АТО.

Сам будинок облаштовували своїми силами, зазначає Наталія Серебрякова:

– Не можна сказати, що проект був дуже затратним, зараз усе дорого коштує. Реалізувати його змогли завдяки небайдужості полтавців, благодійників, які постійно допомагають нам. Робили усе своїми силами, навіть священики із собору бралися до роботи.

Біля «резиденції» чимало батьків із дітками. Підходять фотографуватися і оленем та ялинкою. Дивуються, почувши, що до середини можна заходити. Зайшовши, дивуються ще більше, бо біля ялинки сидить справжній Святий Миколай.

– Діти вже отримали свої подарунки, а тепер я прошу їх бути чемними, поводити себе добре і творити добрі справи. Домовляємося, що зустрінемося із ними через рік, – говорить Святий Миколай.

Він запрошує дітей фотографуватися, і, попри те, що вони вже отримали свої подарунки під подушку, пригощає солодощами та мандаринами.

Будиночок працюватиме у вихідні і святкові дні із 10.30 до 19.00, а в будні – із 15.00 до 19.00. Тут же майстер-класи, про які заздалегідь будуть інформувати на сторінці Полтавського батальйону небайдужих у соцмережах.

– По-перше, зараз ідуть свята, і наші хлопці на Сході, як і діти, чекають на подарунки, малюнки, листи від діток. Тому будемо все це робити із дітками в Будиночку Миколая, – розповідає Наталія Серебрякова. – Плануємо проводити окремо майстер-класи для діток із особливими потребами, їм це теж дуже потрібно.

До Будиночка Миколая діти приходять цілими класами зі школи. Заодно для них проводять екскурсію в соборі, у підвалі якого діє імпровізований музей АТО.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter