Кому скільки дали: бюджет Полтавської області-2015

Гроші
Ольга Матвієнко1 лютого 2015 о 08:533260 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Кому скільки дали: бюджет Полтавської області-2015
На чому зароблятиме область у 2015 році й яка галузь отримала найбільше грошей.

Обласна рада проголосувала за бюджет майже без обговорення. Фото Олега Журавльова

Через півмісяця після затвердження державного бюджету депутати Полтавської обласної ради проголосували за головний фінансовий документ області.

Після нетривалого обговорення з присутніх 77 народних обранців «за» було 70, «проти» – 1. Ще один утримався.

– Робота виконана дуже швидко, але плідно. Ми провели комісії, спільне засідання президії, були запрошені голови районних рад і райдержадміністрацій. Внесені практично всі пропозиції. Ми можемо говорити, що основні напрямки бюджету збалансовані, – прокоментував після завершення сесії Петро Ворона, голова Полтавської обласної ради. – Бюджет був конче необхідний, щоб ми працювали не за принципом 1/12, а за єдиним фінансовим документом.

Доходи перевищують видатки – бюджет бездефіцитний

2015 року бюджет Полтавщини становить 3 мільярди 679 мільйонів 261,7 тисячі гривень. Таким чином цього року він майже на 307,7 мільйона більший за попередній. Без врахування дотацій та субвенцій із держбюджету область планує отримати 686,7 мільйона. Цей показник нижчий за минулорічний на 183 мільйони, адже 2014-го суму доходів планували на рівні 870 мільйонів гривень.

Загальна сума видатків становить 3 мільярди 679 мільйонів 239,7 тисячі гривень.

Доходи спеціального фонду області, з якого фінансують конкретні заходи з чітко встановленим обсягом коштів, становитимуть 152 мільйони. Видатків із нього запланували на 250 мільйонів гривень. Як і минулого року, дефіцит спеціального фонду перекриють за рахунок профіциту в загальному. Цього року це 98 мільйонів гривень.

На непередбачувані видатки заклали більше 12 мільйонів гривень у резервному фонді.

Як і в минулі роки, за словами Павла Кропивки, директора Департаменту фінансів облдержадміністрації, бюджет Полтавщини зберігає свою соціальну спрямованість. Захищеними статтями видатків, які не можуть скоротитися у разі виникнення дефіциту, є зарплата працівників бюджетних установ, придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів, забезпечення продуктами харчування, оплата комунальних послуг та енергоносіїв, поточні трансферти населенню та місцевим бюджетам, підготовка кадрів вишами І-ІV рівнів акредитації.

ПЛАШКА Трансферти – це кошти, що передаються з державного бюджету до місцевих бюджетів або з місцевих бюджетів вищого рівня до бюджетів нижчого рівня у вигляді дотацій, субсидій, субвенцій та в інших формах.

Читайте також: У Полтаві затвердили міський бюджет: куди і скільки

Основний дохід – податки

Основною статтею прибутку обласного бюджету традиційно залишаються податкові надходження. 2015 року в області планують отримати більше 542 мільйонів гривень. Із них 403 мільйони – податки на прибуток і на збільшення ринкової вартості, із яких 364 мільйони зберуть із фізичних осіб.

Друга велика стаття доходів – рентна плата за користування природними ресурсами. Усього такого збору запланували 65,5 мільйона. Із цієї суми 52,8 мільйона заплатять підприємства за видобування корисних копалин загальнодержавного значення. Минулого року ця цифра становила 64,7 мільйона.

Неподаткових надходжень до бюджету цього року закладено 122,3 мільйона, що набагато більше за показники 2014 року. Минулорічний бюджет отримав лише 85,5 мільйона за цією статтею.

Із цієї суми доходи за адміністративні послуги, некомерційну господарську діяльність, за текстом бюджету області, становитимуть більше 21 мільйона гривень. Зокрема за ліцензії на торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами область виручить 17 мільйонів.

Ще 121 мільйон повинні заробити бюджетні установи. Це більше ніж удвічі перевищує показник минулого року (59,7 мільйонів гривень). Йдеться про надходження від плати за послуги, які надають бюджетні установи, плату за оренду майна державних установ, надходження бюджетних установ від додаткової господарської діяльності тощо.

До теми: Бюджет України-2015 ухвалили, але житимемо за «тимчасовою бухгалтерією»

Зменшилися деякі субвенції на соціальну сферу з державного бюджету

Загалом сума трансфертів із бюджету збільшилась і становить близько 2,99 мільярда гривень. Минулого року субвенції з державної скарбниці склали 2,4 мільярда.

Більшість субвенцій піде на виплату допомоги сім’ям із дітьми, малозабезпеченим родинам, інвалідам із дитинства, дітям-інвалідам, тимчасової державної допомоги дітям та допомоги з догляду за інвалідами І та ІІ груп унаслідок психічного розладу. Держава виділить на це більше 1,2 мільярда гривень, що на 180 мільйонів менше, ніж минулого року.

Також держава дасть кошти місцевим бюджетам для надання пільг та субсидій населенню на оплату електроенергії та енергоносіїв – 546,2 мільйона гривень. На пільги з оплати зв’язку, компенсацію втрати частини доходів у зв’язку зі скасуванням податку з власників транспортних засобів виділили 59,1 мільйона, як і минулого року. Не змінилася і сума на надання пільг і субсидій для придбання енергоносіїв – вугілля та скрапленого газу для населення. Порівняно з бюджетом області на 2014 рік, субвенція на енергоносії збільшилася лише на 200 тисяч і становить 9,1 мільйона.

А ось державне фінансування на придбання медикаментів для «швидких» зменшилося до 4,7 проти 10,4 мільйона минулого року. Субвенція на витратні матеріали для лікарень та препарати для інгаляційної анестезії скоротилася із 6,5 мільйона до 642,3 тисячі гривень.

У розділі про субвенції відсутній пункт про компенсацію з держбюджету вартості ліків від гіпертонії, на які 2014 року виділяли більше 7 мільйонів. На противагу цьому є загальна медична субвенція – 651 мільйон гривень.

Із державної скарбниці також 29,6 мільйона перерахують у рамках фінансування програми з охорони здоров’я, розробленої спільно з Міжнародним банком реконструкції і розвитку. Нагадаємо, що зі свого боку обласна рада виділяє 4 мільйони для фінансування цього проекту, пов’язаного з підвищенням рівня ранньої діагностики серцево-судинних захворювань.

Також виділяють 194 мільйони на освіту і ще 193,8 мільйона на підготовку робітничих кадрів.

Збільшили цього року державну субвенцію на допомогу дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування. 2015 року це 22,1 мільйона проти 20 мільйонів 2014-го.

А от виділеної вперше минулого року субвенції на сніданки для дітей 5-11 класів на 18,9 мільйона цього року немає.

Кому скільки дали: бюджет Полтавської області-2015

2015-го дали гроші на ремонт кардіодиспансеру і добудову протитуберкульозного диспансеру

Частину бюджету розвитку (складова спецфонду бюджету), який цього року становить 98 мільйонів збираються витратити на реконструкцію та ремонт навчальних та закладів охорони здоров’я.

Наприклад, більше 1 мільйона виділять на ремонт Полтавської обласної школи-інтернату І-ІІІ ступенів при Кременчуцькому педагогічному училищі імені А. С. Макаренка. Полтавська і Шишацька обласні гімназії-інтернати для обдарованих дітей отримають 64 тисячі та 100 тисяч гривень відповідно.

32 мільйони з бюджету розвитку підуть на охорону здоров’я. Зокрема, 347 тисяч витратять на реконструкцію Полтавського обласного кардіологічного диспансеру на вулиці Макаренка. 1,7 мільйона виділять на систему енергопостачання хірургічного корпусу обласної лікарні. Там встановлять резервну дизельну електростанцію. 7 мільйонів піде на реконструкцію 6-го поверху хірургічного відділення під палати для пацієнтів інтервенційної радіології.

Також дизельну електростанцію за 100 тисяч гривень отримає Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги на вулиці Володарського.

28 мільйонів надійдуть Управлінню капітального будівництва. Із них 16 мільйонів витратять на протитуберкульозний диспансер на 350 ліжок. Цей заклад вважають в області довгобудом.

На капітальний та поточний ремонт доріг виділили 23,2 мільйона. Це на 7 мільйонів менше, ніж 2014 року.

Лев Жиденко, депутат Полтавської облради, секретар постійної комісії з питань паливно-енергетичного комплексу (ПЕК):

– Сьогодні зарано робити якісь конкретні висновки щодо вже старого бюджету на 2014 рік, та нового – на 2015-й. Практика показує, що не можна виключати кардинальних змін. Безумовно, головною засадою нового бюджету повинна бути децентралізація, місцеві бюджети повинні отримати більше свободи. Більшість надходжень має залишатися в Полтавській області. Але з огляду на ті цифри бюджету, які ми маємо, доводиться констатувати, що задекларована децентралізація поки що не відбувається. Зокрема, Київ так і не віддав області 10 відсотків від ренти на видобуток нафти і газу. А я наголошую, що це кошти, які вкрай потрібні Полтавщині. Ці 10 відсотків ми могли б направити на розвиток області.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter