Сесія Полтавської обласної ради: засідання закрили

Влада
Ольга Матвієнко11 серпня 2016 о 10:011451 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сесія Полтавської обласної ради: засідання закрили
Розпочалося друге пленарне засідання сесії.

Депутати зібралися на сесію Полатвської обласної радиФото Ольги Матвієнко

11 серпня депутати зібралися на друге пленарне засідання дев'ятої сесії Полтавської обласної ради сьомого скликання.

Перше засідання відбулося 26 липня, коли депутати насилу розглянули половину питань порядку денного і розійшлися.

Нагадаємо, між засіданнями з’явилися чутки про імовірне зняття із посади голови Полтавської обласної ради Олександра Біленького, але ні сам голова, ні його колеги по депутатському корпусу ці чутки не підтвердили.

10.05 Хвилиною мовчання вшанували пам’ять вбитого два роки тому міського голови Кременчука Олега Бабаєва.

Депутати зібралися на сесію Полтавської обласної ради: хвилиною мовчання вшанували Олега Бабєва

10.06 До депутатського корпусу звернулася голова обласної виборчої комісії Людмила Сердюк. Вона повідомила, що 2 серпня відбулося засідання виборчої комісії. На ньому повноваження Руслана Богдана припинили у зв’язку з обранням його народним депутатом. Обласна виборча комісія зареєструвала депутатом обласної ради наступного за черговістю у списку ВО «Батьківщина» Володимира Литвина.

Повноваження Алли Федорченоко припинили у зв’язку із відмовою від депутатського мандата. Обласна комісія зареєструвала Ігора Скляра.

Депутати зібралися на сесію Полтавської обласної ради: хвилиною мовчання вшанували Олега Бабєва

Перед початком засідання біля приміщення обласної ради різ бари кілька десятків мітингувальників, які вимагали не приймати мораторій на рубку лісу в Полтавській області.

Це рішення, згідно із рекомендацією профільної комісії, сьогодні розглянуть на сесії. Питання внесене до порядку денного.

10.20 Інна Іщенко, директор департаменту економічного розвитку ОДА доповіла про проект рішення про затвердження Перспективного плану формування територій громад Полтавської області зі змінами.

Депутати зібралися на сесію Полтавської обласної ради: хвилиною мовчання вшанували Олега БабєваІнна Іщенко

Зараз на перспективному плані – 60 об’єднаних громад. Фактично в області створені 14 об’єднаних громад, готові до об’єднання ще 7.

Рішення прийняли – за проголосували 45 депутатів із 58 присутніх. Нагадаємо, що загалом в облраді 84 депутати.

10.44 Прийняли Положення про електронні петиції до Полтавської обласної ради

Про «Полтавафарм»

10.50 Валерій Прядко, депутат обласної ради та виконуючий обов’язки директора «Полтавафарм» обґрунтував необхідність зменшення орендної ставки для закладів комунального підприємства:

– Раніше заклади «Полтавафарм» платили оренду за приміщення 1%, згідно із рішенням облради ця ставка зросла до 6%, тобто ми платимо, наприклад, за оренду приміщення 4800 грн замість 800 грн. Просимо зменшити оренду для «Полтавафарм» до 2%. Це рішення підтримала профільна комісія обласної ради.

Депутати проголосували «за».

Прийняли й друге рішення по «Полтавафарм», яке стосується перерахування прибутку підприємства до обласного бюджету.

– Ми порахували, що підприємство не перерахувало до бюджету більше 1 млн грн. Ми готові ці гроші перерахувати до обласного бюджету, але просимо відтермінування, – сказав Валерій Прядко. – До кінця 2016 року ми повернемо 364 тисячі, у перші три квартали 2017-го – по 167 тисяч, 364 тис. грн – у 4 кварталі 2017 року

Депутати підтримали рішення.

Про тарифи на житлово-комунальні послуги

11.10 Микола Первак, щодо зміни нормативних актів, які регулюють надання послуг ЖКГ:

– Зараз в Законі України «Про житлово-комунальні послуги» та в правилах надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води та водовідведення». А саме: не визначений порядок розроблення норм споживання теплової енергії на централізоване опалення та постачання гарячої води; відсутні положення щодо спеціального порядку розроблення та встановлення норм споживання теплової енергії на централізоване опалення та постачання гарячої води; відсутня методика і обґрунтування Мінрегіонбуду для розрахунку норм споживання тепла на 1 м кв площі для споживачів, у квартирах яких немає засобів обліку; відсутня методика оплати споживачами за опалення в багатоквартирних будинках без засобів обліку.

Згідно зі зверненням усі ці пункти просять внести до відповідних законів.

Рішення прийняли.

Про геноцид українського народу

11.15 Віктор Щуров звернувся до депутатського корпусу з приводу Звернення депутатів до ВР України із проханням розглянути та офіційно засудити окупацію Західної України Польською республікою в 1919-1920 роках:

– Не хочеться жити в тій країні, і з тими політиками, які самі трактують нашу історію. Хочеться захистити права та гідність нашого народу, – виступив Щуров. – Заради утвердження на світовій арені, заради укріплення українсько-польських відносин, вимагаємо від ВР офіційного визнання польської окупації Західної України у 1919-1920 роках, яка полягала в державному терорі за національними, релігійними ознаками, позбавлення українців права називатися українцями на насильницькому переписуванні їх на русинів.

Згідно із цим зверненням, просять визнати 11 липня днем пам’яті жертв геноциду.

28 депутатів за, рішення не прийняли.

11.22 Депутати позитивно проголосували за додаткове надання у користування Полтавському ГМРГ Полтавської обласної організації УТМР мисливських угідь на території Полтавського району.

А ось ПАФ «Подоляка» мисливських угідь у Полтавському і Диканському районах не отримав. Роман Товстий запропонував повернутися за голосування до цього питання, адже вже більше трьох років через конфлікт інтересів точаться суперечки навколо цих угідь.

Проголосувавши повторно депутати прийняли позитивне рішення по ПАФ «Подоляка».

Мораторій на рубку лісу

11.35 Депутати перейшли до розгляду питання про введення мораторію на суцільні рубки лісів у межах Полтавської області. Із приводу цього питання виступив голова профільної комісії з питань екології та раціонального природокористування Ігор Горжій:

– Ми пропонуємо обмеження суцільних рубок лісу до оприлюднення на сайті Лісового управління планів усіх рубок. Тобто, якщо навіть сьогодні опублікують плани з вирубки, вони зможуть продовжувати роботу. Для чого ми це робимо? Якщо взяти будь-яке господарство, то бачимо результати нещадної вирубки лісу. Наприклад, 3-4 га вирубаного дубу, де стоїть табличка про те, що тут вже є нові насадження, а фактично їх немає. І жодного контролю. План робіт повинен бути для того, щоб вирубка проводилася прозоро: написали на офіційному сайті, що вирубають 100 дерев, а вирубали більше – вже все видно.

По суті вже зараз є проект постанови Кабміну, який зобов’язує державні лісові господарства оприлюднювати плани рубки. Роман Товстий пропонує депутатам утриматися від прийняття рішення сьогодні і дочекатися постанови Кабміну, не лишати без роботи людей, які працюють у лісовому господарстві.

11.57 Думки в депутатському корпусі розділилися – одні за прийняття мораторію, інші пропонують почекати. Лунають заклики не залишати лісопереробні підприємства без роботи.

– Ми не забороняємо рубати і не забороняємо виробнику купляти ліс. Але самі виробники жаліються, що у нас в області не можна купити якісної сировини, бо її продають і інші області. Про це мовчать. Самого управління лісового господарства не було. Вони нам принесли документи, за яким у нас в області все дозволено, – виступив Ігор Горжій.

12.03 Виступає Юрій Тараненко, начальник Головного управління лісового та мисливського господарства Полтавської області:

– Зараз є 32 тисячі га лісу спілого і перестояного, це мільйони кубів деревини, яка потрібна виробникам. Це кошти, які потрібні лісовому господарству за повної відсутності державного фінансування, – говорить він. – Так, дійсно, потрібно вирішувати проблему. І вже є постанова про те, що всі підприємства оприлюднюють плани рубок. Усі рубки на даний момент у лісах, які у відомстві державного підприємства, є контрольовані.

Окреме питання зараз про той ліс, який є безгосподарним, зокрема – лісосмуги навколо полів.

Після тривалого обговорення, питання про мораторій набрало лише 15 голосів за, проект рішення навіть не взяли за основу.

12.35 Сесія завершилася.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter