Країні – газу, Полтавщині – грошей: облрада знову не видала погоджень на розробку надр

Влада
Ольга Матвієнко23 березня 2016 о 17:471307 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Країні – газу, Полтавщині – грошей: облрада знову не видала погоджень на розробку надр
​Поки Полтавщина не отримує належні дивіденди від розробки газових та нафтових родовищ, держава не отримує вітчизняних енергоресурсів.

Країні – газу, Полтавщині – грошей: облрада знову не видала погоджень на родовищаПолтавська облрада відмовила у погодженні Держслужбі геології та надр видачі спецдозволів. Фото – forbes.net.ua

Близько півроку обласна рада блокує видачу погоджень Державній службі геології та надр спеціальних дозволів видобувним компаніям на розробку родовищ на території області.

Зокрема, на позачерговій сесії обласної ради 23 березня відмовили у погодженні трьох спецдозволів ПАТ «Укргазвидобування», яке претендувало на Матвіївське родовище на території Котелевського та Зіньківського районів, Руновщанську площу в Полтавському, Диканському та Котелевському районах, Майорівську площу на території Полтавського, Котелевського та Чутівського районів.

Не отримало погодження і ТОВ «Астрогаз» на розробку Пірківського родовища на території Зіньківського району Полтавської області.

За словами голови Полтавської обласної ради Олександра Біленького причина відмови як і в попередні рази – це не небажання співпрацювати із підприємствами, а вимога до Кабміну піти на зустріч органам місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що Уряд Постановою від 16 грудня 2015 року по суті примушує у десятиденний термін розглядати погодження на видачу спецдозволів, тим самим лишаючи обласну раду останньої можливості впливати на цей процес.

Валерій Головко, голова Полтавської обласної державної, закликав депутатів попри політичну складову питання, намагатися вирішити проблему в середині області. Адже блокування дозволів Державній службі геології та надр – це не вихід. Тим більше, що фінансово втрачають громади, на територіях яких працюють підприємства нафтогазового комплексу.

– Старі правила вже не працюють, а нових ми на сьогодні ще не маємо, – зауважив Валерій Головко. – Тому пропоную депутатському корпусу зібратися на комісії, запросити на зустріч керівників нафтогазових компаній – і виробити прозорі й зрозумілі правила співпраці на рівні Полтавської області. Бо на сьогодні ми маємо потужний ресурс і не можемо ним скористатися. Ідеться про кошти, які можна залучити в економіку регіону завдяки підписанню соціальних угод і відшкодуванню тим громадам, на території яких добуваються вуглеводні.

Те, що стосується позиції держави у цих питаннях, то це інша сторона, і голова облдержадміністрації висловив побажання, аби на цю тему менше спекулювали, проте додав:

– Вирішення питання залежить від політичної волі. Якщо Уряд сьогодні пішов би на те, щоб частину рентної плати залишалася в Полтавській області, то питання дозволів взагалі б відпало. Я за те, щоб усі дозволи видавалися виключно через аукціон за умови залишку певних коштів з видобутку газу на розвиток інфраструктури.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter