Сесія Полтавської обласної ради: "Полтавафарм" отримало нового тимчасового директора (трансляція)

Влада
Ольга Матвієнко23 березня 2016 о 10:012855 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сесія Полтавської обласної ради: "Полтавафарм" отримало нового тимчасового директора (трансляція)
Проходить позачергова сесії Полтавської обласної ради.

Сесія Полтавської обласної ради: депутати голосуватимуть за видачу погоджень на видобуток газу (трансляція)Депутати зібралися на позачергову сесію Полтавської обалсної ради. Фото з архіву

23 березня депутати обласної ради зібралися на позачергову сесію. На порядку денному – звернення Державної служби геології та надр України щодо погодження видачі
спеціальних дозволів на геологічне вивчення та видобування газу природного, нафти, конденсату та супутніх компонентів на кількох площах у Полтавській області.

Зазначимо, що ці питання попередньо розглянули на профільній комісії Полтавської обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу. Комісія видачу погоджень не підтримала, тож на сесії Держслужбі мають вкотре відмовити.

Нагадаємо, що на минулій сесії депутати проголосували за відмову Державній службі з геології та надр у наданні погоджень на передачу кількох родовищ у розробку.

"Полтавафарм" мітингує

10.00 Не обійдеться на сесії без мітингу. У залі - кілька десятків представників "Полтавафарм".

До речі, Віктор Лисак, директор Департаменту охорони здоров`я Полтавської ОДА, прокоментував ситуацію із забезпеченням області інсуліном. Нагадаємо, раніше повідомляли, що через ситуацію, яка склалася на підприємстві "Полтавафарм", Полтавщина може опинитися без ліків для хворих на діабет.

- Ми забезпечені ліками вповні, програма виконується, тож усі чутки з цього приводу - провокація, - запевнив Віктор Петрович.

Щодо конфлікту на комунальному підприємстві, то він переконаний - усім сторонам потрібно відкинути власні амбіції і сісти за стіл переговорів.

10.15 На початку хвилиною мовчання вшанували загиблих бійців. А також посмертно нагородили військовослужбовців.

Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня:

Олександр Максимов

Станіслав Душа

- Я пишаюся своїм сином, як і тими хлопцями. Головне, щоб наші політики не передали ту справу, за яку вони загинули, - сказала мама бійця.

Орденом «За мужність» ІІІ ступеня:

Василь Писаренко

Сергій Ільченко

10.34 До порядку денного внесли питання про Регламент роботи обласної ради. Також депутати розглянуть питання про директора полтавського обласного комунального підприємства "Полтавафарм".

У залі поки спокійно. Представники "Полтавафарм" зайняли вільні місця у залі й чекають розгляду питання.

10.52 Зі зверненнями виступають депутати і громадські активісти.

Зокрема Василь Ковальчук озвучує інформацію про протиправне призначення на посаду виконуючим обов’язки директора «Полтавафарм» Дмитра Майбороди.

- Депутатів позбавили їхнього права призначати та обирати. Олександр Біленький самовільно призначив Майбороду директором. Після відмови державного нотаріуса реєструвати його, він зареєструвався у Києві у приватного. Після чого змінили статут комунального підприємства, обнулили рахунки, - наполягає Василь Ковальчук.

Активіст говорить, що сьогодні депутатів змусять голосувати за кандидатуру депутата Прядка на посаду директора, щоб пішов Майборода.

Представник громади Климко виступив проти видачі погоджень на розробку газових родовищ. За його словами, віддавати родовища підприємствам без врахування потреб області - злочин проти територіальної громади.

Турпітько озвучує звернення щодо ситуації навколо проблеми пільгового проїзду для учасників бойових дій.

- Зараз вже почали з’являтися судові позови до обласної ради, у яких учасники АТО намагаються відстояти своє право на пільгу. Для зняття суспільної напруги, викликаної програмами адресної компенсації, Законом №4024 передбачене виділення субвенції обласним бюджетам у розмірі 1,9 млрд грн.

11.12 У залі зчинилася буча, викликана виступом депутатом Полтавської міської ради Сергія Чередніченка. Активісти та представники "Полтавафарм" вигукують образи в його адресу. Олександр Біленький попросив правоохоронців вивести із залу одного із активістів Олега Підгорного.

- Проти чого зараз протестують ці люди? - звернувся Чередніченко до громади. - Це ще один приклад того, як люди стають на захист корупційних схем.

Люди кричать "Ганьба!".

Звернувся він і до Віктора Лисака з питанням, чому Департамент не бере участь у вирішенні проблеми.

Сухаренко, представник громадської ради:

- У нас вже 5 сесію повен зал людей у білих халатах. Значить у нас щось пішло не так.

12.15 Триває перерва, під час якої голови депутатських фракцій зібралися на нараду.

До речі, на розгляд винесли такий проект рішення обласної ради:

Якщо депутатський корпус буде солідарний із комісією, то підприємство отримає нового виконуючого обов`язки директора.

Кандидатура Прядка неоднозначно сприймається і активістами, і представниками комунального підприємства.

Ось коментар із цього приводу самого депутата Валерія Прядка:

- Так, мою кандидатуру розглядають у якості в.о. директора. Не знаю, чи готовий очолити підприємство. Це дуже важке політичне рішення для мене і для всіх депутатів. Щойно була нарада голів фракцій. Зокрема і тих, які вчора зробили мені цю пропозицію, адже очолити підприємство – це була не моя ідея, тільки вчора о 13..0 про це дізнався. Я попросив подумати, адже якщо я погоджуюся, то втрачаю посаду топ-менеджера у великій дистриб’юторській компанії. У мене стаж 19 років. Говорять, що є конфлікт інтересів, але це не так, адже одразу після призначення директором КП, я напишу заяву на звільнення. Так, я не фармацевт, але в мене великий досвід роботи у цій галузі.

Валерій Григорович також відкинув звинувачення у спробі рейдерського захоплення підприємства:

- Ми прийшли на підприємство у складі депутатської комісії. Нас на підприємство не пустили.

Цю саму ситуацію, із перешкоджанням роботі депутатів з боку активістів прокоментував Олександр Біленький:

- Хочу дати керівнику апарату звернутися до правоохоронних органів щодо ситуації, яка виникла під час візиту депутатської комісії на підприємство «Полтавафарм». Ніхто не має права перешкоджати роботі депутатів і заважати їхньому доступу на комунальне підприємство.

Валерій Прядко ще раз висловив свою позицію біля трибуни:

- Питання політичне, яке було прийняте вчора у кабінеті голови облради. Ми із депутатами вирішили, що підприємство має очолити саме депутат. У разі призначення, я через місяць подам стратегічний план розвитку підприємства. Але головна наша задача – провести конкурсний відбір на посаду директора, прозорий, із залученням представників громадськості.

- Навіщо змінювати на два місяці керівника. Навіщо змінювати Майбороду, який не прижився, на іншого. Давайте залишимо того керівника, який є у статуті, а ми доробимо положення конкурсу і за два місяці проведемо прозорий конкурс, - виступила ще один депутат.

Сергій Соловей:

- На нашу думку, найкраще було б розділити проект рішення на два. Для початку звільнити Майбороду. А потім вже вирішувати, кого ставити чи залишати виконуючим директором. На мою думку, затвердження на ці два місяці на посаді керівника саме із депутатського корпусу - має право бути.

Призначення керівником одного із депутатів підтримав і Анатолій Ханко, заступник голови облради.

Біля трибуни виступає заступник директора "Полтавафарм":

- Ми ніколи не були в такій ситуації, як останні два тижні. Стільки брехні вилилося на підприємство. Зокрема, говорять про збитковість, але таких проблем ніколи не було. Говорилося і про те, що ми повинні приносити прибутки, і на противагу - що ми повинні продавати ліки за соціальними цінами. Говорять і про зменшення кількості аптек. Але ж їх у нас багато і відібрали, аби в містах утворити окремі комунальні фірми, які зараз по суті не працюють.

12.50 Біленький ставить проект рішення на голосування за основу - "за" проголосували 50 депутатів. Тепер Прядко вносить пропозицію призначити його керівником не на два місяці, а до проведення конкурсу. Депутати пропозицію підтримали. За рішення в цілому, про звільнення Майбороди і призначення Прядка, проголосували 48 депутатів, рішення прийняли.

Країні газу

12.54 Депутати перейшли до голосування за газові питання. По суті, зараз повторюється те, що відбувалося на попередній позачерговій сесії - Державній службі геології на надр відмовляють у наданні погоджень.

- Прошу повернутися із залученням представників компаній до розгляду наших стосунків із газонафтовими компаніями. Ми демонструємо свою закритість. Ми майже півроку блокуємо видобуток газу, а тим часом говоримо про енергетичну безпеку. Закликаю зібратися ще раз на комісії, запросити представників компаній, і виробити нові правила гри, - виступив зі звернення до депутатів Валерій Головко.

- Ми не проти взаємодіяти із компаніями. Але ми просимо звернутися до Кабміну не ставити нас у десятиденний термін у розгляді цих питань, - зазначив Біленький.

Калюжний Валерій, депутат, доповнив Головка:

- Ми розглядали це питання на комісіях. Але і досі ми не чуємо відповіді від Укргазвидобування про той пів мільярдний борг перед держбюджетом, як і не почули місцеві громади щодо соціальних гарантій.

Головко ще раз наголосив на необхідності діалогу.

- Ми готові до діалогу, ми направили лист до Кабміну ще в січні місяці, - зауважив Біленький.

13.22. Сесію закрили. Працівники рішенням депутатів не задоволені. Але, так як облрада - власник підприємства, то працюватимуть із тим, кого призначили.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter