На Полтавщині до 24 листопада повинні знести всі пам’ятники Леніну

Влада
Юлія Обелець14 жовтня 2014 о 10:271224 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині до 24 листопада повинні знести всі пам’ятники Леніну
​Голова Полтавської облдержадміністрації Віктор Бугайчук вимагає від райдержадміністрацій демонтувати символи тоталітарної епохи, зокрема, пам’ятники Леніну в усій області

На Полтавщині до 24 листопада повинні знести всі пам’ятники Леніну

Нині в області, як повідомили на сайті ОДА, залишились ще 117 кам’яних вождів.

Позбавити вулиці, площі та навчальні й інші заклади символів тоталітарної епохи, що знищувала український народ через голодомори і репресії. Таку вимогу оприлюднив Віктор Бугайчук, голова Полтавської обласної державної адміністрації, на апаратній нараді. Голова ОДА вимагає, щоб символи тоталітаризму прибрали до 24 листопада, дати увічнення жертв Голодомору 1932-33 років.

– Найбільший зі злочинів людства – Голодомор 1932-1933 років в Україні Верховна Рада визнала актом геноциду українського народу, вчиненого комуністичним режимом СРСР», – нагадав Віктор Бугайчук присутнім на апаратній нараді в облдержадміністрації. «Український голодомор 1932-1933 років назвали геноцидом у світі, в тому числі США, Італія, Австралія, Канада та інші, - додав голова ОДА. Тож він вважає блюзнірством досі зберігати пам’ятники катам українського народу.

Віктор Бугайчук нагадав присутнім про його розпорядження, видане 18 серпня цього року № 323 „Про заходи з усунення наслідків панування тоталітарної ідеології колишнього СРСР на території Полтавської області”. Зокрема, документ передбачає у всіх районах усунути наслідків панування тоталітарної ідеології колишнього СРСР на території області.

Проте, як свідчить моніторинг, заходи з усунення різноманітних пам’ятників організаторам репресій в Україні вживаються повільно. За відомостями Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю на Полтавщині на хвилі Революції Гідності в лютому-березні цього року демонтовано 42 пам’ятники В.Леніну.

За інформацією управління культури облдержадміністрації, на сьогодні в області з 226 пам’ятників В.Леніну, які були взяті на облік як пам’ятки культурної спадщини, демонтовано 109, залишилося – 117.

– Знесені пам’ятники В.Леніну в Оржицькому, Полтавському районах та в містах: Полтаві, Кременчуці, Лубнах, Миргороді. Найбільше пам’ятників залишилося в районах: Глобинському – 11, Кременчуцькому та Семенівському – по 8, Миргородському, Новосанжарському, Хорольському – по 7, - доповів Олег Пустовгар, керівник Департаменту ОДА.

Лідерами з демонтажу пам’ятників В.Ульянову (Леніну) є райони: Глобинський – 10, Хорольський, Шишацький – по 9, Котелевський – 7. Жодного пам’ятника не демонтовано в Козельщинському, Лубенському, Чорнухинському районах та в місті Комсомольську.

Із 144 пам’ятників іншим діячам комуністичного режиму демонтовано 46, залишилися – 98.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter