На Полтавщині землю роздають без погодження із громадою

Влада
Ольга Правденко30 березня 2015 о 18:402170 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині землю роздають без погодження із громадою
Землю в користування дають без погодження із сільськими та селищними радами

На Полтавщині землю роздають без погодження із громадоюДати фахову відповідь на більшість питань Олександр Шило так і не зміг. Фото з сайту Полтавської облдержадміністрації

Високою точкою кипіння, актуальними запитаннями, більшість з яких так і залишилася без відповіді, відзначилася тижнева апаратна нарада в голови Полтавської облдержадміністрації.

На апаратній нараді окрім представників профільних управлінь та департаментів, були присутні також фермери, сільські голови, голови районних рад та адміністрацій області. Більшість приїхала аби задати незручні та вельми актуальні питання в.о начальнику держземагентства Ярославу Сколоті щодо стану земельних відносин у Полтавській області та виділення земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Проте пан Сколота на апаратці не з’явився, замість себе прислав свого заступника Олександра Шила. Валерій Головко, голова Полтавської обласної державної адміністрації, був незадоволений тим, що Ярослав Сколота не з’явився.

– Я не знаю, де знаходиться виконуючий обов’язки, я його сьогодні не бачив, – відповів на зауваження Головка Олександр Григорович.

Але відбутися завчасно підготовленою доповіддю Шилу не вдалося, голова ОДА перевів його виступ у формат запитань та відповідей. Як з рогу достатку посипалися запитання до пана Шила. Запрошені обурювалися незаконною, на їхню думку, діяльністю Держземагентства, зокрема тим, що земельні ділянки у Полтавській області виділяються без погодження із сільськими та селищними радами.

– Олександре Григоровичу, коли закінчиться вакханалія, яка сьогодні відбувається в Держземагентстві? Люди, які мали в руках землю, сьогодні її не мають. Люди, які звертаються з питаннями про продовження оренди землі, отримують відмови. Якісь випадкові люди зі Львова, Черкас, Чернігова, сьогодні де-факто є користувачами землі, якою вчора користувалися наші полтавці. Тому, прошу, щоб люди із залу задавали питання, – зазначив Валерій Головко.

Першим на пропозицію відгукнувся Петро Ворона, голова Полтавської облради. У нього виникло запитання, чому близько тисячі гектар землі в Оржицькому районі по Денисівській сільській раді видано в користування одному підприємцеві, коли дозвіл на розробку документацію раніше за підприємця, отримало кілька, а не один, підприємців.

– Це тільки один район, така система працювала по кожному району. Чому ви, як державний службовець не вийшли раніше і не сказали: «Люди добрі, у нас тут корупція!» – говорить Петро Ворона. – Як тепер нами відмотати ці договори, які видані на 49 років? Що робити сільським радам, які навіть не знають, хто отримав ці договори? Як забрати землю і віддати в користування сільській громаді? Всі рекомендували вам погоджувати із місцевим самоврядування ці договори, але ніхто ні з ким нічого не погоджував.

Проте відповісти на це питання Шило не зміг.

Сільський голова села Руновщина з Полтавського району розповів про ситуацію, яка виникла в їхньому селі:

– Двічі Держземагенство в Полтавській області надавало землю в користування без погодження. Була скарга на це, але відповіді й досі немає. Тим часом з Держземагенства попросили виділити ще 2 земельні ділянки, ми відхилили прохання, але на це ніхто не зважив.

Цікавило сільських голів і те, чому пасовища та луки передані в користування підприємцям, які переводять ці пасовища в рілля, чому без відома громади пасовища віддали колишньому співробітнику Держземагентства (Машівський район) – таких і схожих випадків безліч. І всі вони – без відповіді.

Проте двоє фермерів виступили на захист Олександра Шила та голови Держземагентства, але до їхньої думки не дослухалися присутні в залі і почали обурюватися.

– Я хотів би, щоб ви адекватно й фахово відреагували на все те, що говорила громада. Я наполягаю, щоб надання земельних ділянок узгоджували із сільськими радами, – наполіг Головко.

Петро Ворона запропонував Валерію Головку підписати спільне розпорядження, щоб правоохоронні органи перевірили законність договорів про надання земельних ділянок, підписаних в. о. начальника ГУ Держземагентства в Полтавській області Ярославом Сколотою.

Валерій Головко також зазначив, що минулого тижня він надіслав листа на ім’я віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка з проханням втрутитися в ситуацію і звільнити в. о. начальника ГУ Держземагентства України в Полтавській області.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter