Мер Полтави проти пам’ятника Мазепи і державного прапора у дзьобі орла

Влада
Надія Труш23 квітня 2015 о 17:361857 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Мер Полтави проти пам’ятника Мазепи і державного прапора у дзьобі орла
Схоже, Полтава поки що залишиться без пам’ятника гетьману Івану Мазепі.

Пам’ятник Мазепі з’явиться у Полтаві не скоро – мер проти встановленняПам’ятник Мазепі з’явиться у Полтаві не скоро. фотоархів

На сесії міськради депутати не підтримали пропозицію активістів та на екс-нардепа Миколи Кульчинського внести в порядок денний питання щодо встановлення пам’ятника Мазепі.

Кульчинському навіть спершу не давали слова, проте після суперечок громадськості він усе ж зміг висловитися. Щоправда, безуспішно. У свою чергу Олександр Мамай заявив, мовляв, має сумнів щодо того, чи потрібен у місті пам’ятник Мазепі. Натякав на неспокійну ситуацію у державі. У відповідь отримав від присутніх активістів звання "сепаратист" та побажання їхати у Росію.

Уже після закінчення сесії, під час короткою прес-конференції очільник міста уже дещо спокійно висловився про ситуацію із встановленням пам’ятника. За його словами, він уже ж не проти пам’ятника.

– Не виключаю, що ця постать повинна бути вшанована у нашому місті, але пам’ятник повинен бути на рівні із тими героями, які були колись. Тоді це була Велика Русь, нині це Україна. Якщо повністю переходити до Мазепи,то треба знімати пам’ятник Слави. До речі, треба орлу, який дивиться на поле Полтавської битви, засовувати прапор України? Я вважаю, це не треба. Прапор повинен бути лише на державних будівлях. На сьогоднішній день за старими цінами 300 чи 400 тисяч, яких, за словами пана Кульчинського не вистачає, нині потрібно, мабуть, більше. Тобто приблизно в два рази ціна вища, – сказав Олександр Мамай.

Нагадаємо, Мазепу планували встановити ще 2014 року, після кількох років балачок про встановлення та виготовлення. Навіть знайшли йому місце – у парку біля Свято-Успенського собору. Проте, за словами Мамая, жодного офіційного документа щодо місця, де міг би розміщуватися пам’ятник, немає.

Через брак коштів на одну із деталей 4,5-метрового пам’ятника Мазепі, якого вважають патріотом і зрадником Батьківщини одночасно, постамент не можуть встановити уже 5 років. Частини пам’ятника знаходяться на різних територіях України. Сам пам’ятник зберігається на подвір’ї столичного комбінату «Художник». А у кар’єрі на Дніпропетровщині ще з минулого року знаходиться гранітний постамент у вигляді дзвона.

Зі слів мера можна зробити висновок, що проблема лише у грошах і у тому, що пам’ятник досі не у Полтаві.

– Ми уже чотири роки розмовляємо про пам’ятник, але нічого досі не зроблено. Ні Кульчинський, ні інші активісти не сказали, де збираються брати кошти, яких бракує, – говорить мер. – Поки я чую лише розмови, що за пам’ятник заплачено 80%. Голова ГО "Останній бастіон" викрикував на сесії, що за пам’ятник заплатив. Але це потрібно робити не так. Слід таки нарешті привезти його у Полтаву, а потім прийти у міську раду і прохати місця для встановлення.

До теми: Сесія Полтавської міської ради: Мамай ініціював звернення до прокуратури з приводу брата Головка (оновлено)

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter