У Полтаві сесію облради перенесли на наступний тиждень (оновлено)

Влада
Ольга Матвієнко17 вересня 2014 о 09:122079 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві сесію облради перенесли на наступний тиждень (оновлено)
17 вересня розпочалася сесія Полтавської обласної ради, яку начебто планують зірвати.

Про це напередодні заявили громадські активісти. У їхніх планах не дати поставити на голосування питання про недовіру Петру Вороні.

Станом на 10.07 у залі присутні 86 зареєстрованих депутатів. Сесію офіційно оголосили відкритою. Петра Ворони немає, сесію веде Володимир Марченко, перший заступник голови Полтавської облради.

Сьогодні депутати повинні розглянути 38 питань. Серед них - традиційно питання про внесення змін до бюджету, надання дозволів на розробку надр (нафти, газу, підземних вод), питання щодо керівників деяких комунальних установ та інші.

У залі дуже багато людей. Видно, що громадські активісти готують акцію бо прийшли до залу з плакатами.

Присутні нардепи – Юрій Бублик, Сергій Гордієнко

Одразу після того, як пролунав Гімн України та Полтавської області, до трибуни вийшли представники громади із плакатами. Головна їхня вимога - зробити доступними для громадськості документи про використання бюджетних коштів комунальними підприємствами. Будь-яка інформація про використання коштів такими підприємствами, як аеропорт Полтави, водоканал та інші зараз є конфіденційною. Навіть народні депутати на свій запит не можуть отримати інформацію про рух коштів всередині цих підприємств, адже їхні керівники підписують контракт, в якому міститься пункт про нерозголошення інформації. Така форма контракту затверджена постановою обласної ради від 23 червня 2010 року. Активісти вимагають скасувати цю постанову, щоб люди мали повну картину використання тих грошей, які вони платять, наприклад, за комунальні послуги.

Депутати пропонують активістам подати звернення, яке потім відпрацюють на профільній комісії.

Депутат Юрій Кривошеєв пообіцяв від свого імені подати відповідні звернення. Активісти ж вимагають проголосувати за скасування постанови прямо на цій сесії. Володимир Марченко запропонував до того, як буде затверджений порядок денний, оформити зверенення, питання включать до порядку денного і розглянуть з-поміж інших. Питання про відміну постанови облради, в якій міститься пункт про заборону розголошувати інформацію про розподіл коштів у комунальних підприємствах, внесли до порядку денного.

Після вимушеної перерви, яку оголосили через повідомлення про замінування облради, депутати відновили роботу.

Зараз голосують за внесення питань до порядку денного. Поки депутати реєструвалися, Володимир Марченко розповів, чому Петро Ворона не головує на сесії:

- Зараз голова Полтавської обласної ради Петро Ворона знаходиться у 79 аеромобільній бригаді батальйону "Фенікс". Зараз вони проходять тритижневу підготовку. Частина бальйону вже відправлена у зону АТО.

Станом на 11.37 у залі присутні 77 депутатів. На початку сесії їх було 86.

Між депутатами виникла суперечка щодо кандидатури директора Полтавафарм Стецюк Наталії Вікторівни. Частина обранців відмовилося голосувати про продовження із нею контракту на рік, бо вона не подала один із звітів про бюджетну діяльність підприємства. Деякі депутати наголосили на тому, що це не є підставою для не продовження контракту і всі питання по роботі Наталії Вікторівни можна вирішити згодом. Мовляв, службового злочину вона не вчинила. Депутат Масенко сказав, що якби була вказівка, то вона б подавала звіти і вісім разів на рік. Не дивлячись на всі аргументи, навіть після повторного голосування її кандидатуру не підтримали. Доля керівника Полтавафарм вирішуватиметься на наступній сесії у грудні.

12.05 – Громадські активісти знову вимагають депутатів терміново проголосувати за питання про відміну постанови облради, про яку говорилося на початку сесії. На їхню думку, питання про відкритість використання бюджетних коштів комунальними підприємствами набагато важливіше, за всі інші. Наприклад, від розподілу коштів напряму залежить вартість комунальних послуг.

61 із 81 депутатів проголосували за звернення активістів. Відтепер із контрактів з керівниками приберуть пункт про конфіденційність і громада зможе дізнатися про використання бюджетних коштів.

12.25 – Зал стоячи вшановує пам'ять загиблих в АТО з Полтавської області. Зачитують ім'я кожного. Першим із них став Геннадій Біліченко. Зачитують десятки імен.

12.31 – Депутати не проголосували за затвердження розпоряджень голови облради. Ці розпорядження є важливими для внесення змін до програми територіальної оборони, у якій зокрема йдеться про виділення коштів на АТО, родинам загиблих та пораненим бійцям.

До програми територіальної оборони, за якою на батальйони виділялися 5 млн грн, внесли зміни. Тепер із цих коштів фінансуватимуть підрозділи ДСНС, СБУ, УМВС під час виконання завдань із територіальної оборони. Після цього переголосували за розпорядження голови облради, провалене перед цим. За другим разом депутати за розпорядження "Про внесення змін до програми територіальної оборони" таки переголосували.

12.46 – Після провалу голосування за ті питання, які не викликали суперечок, депутати вирішили перереєструватися у системі. Виявилося, що у залі відсутні багато депутатів, а у частини не працюють комп'ютерів. У системі зареєстровані 72 депутати.

Після перереєстрації депутати повторно не проголосували за зміни у цільовій програмі ЄС та ООН у Полтавській області "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду на 2012-2015 роки". Зараз намагаються, з'ясувати, чи у залі просто немає людей, чи не працює система для голосування.

Контрольне голосування показало, у залі є 70 депутатів і програма працює.

12.55 – Депутати повернулися до роботи. Щойно проголосували за програму, за якою передбачене виділення коштів особам з обмеженими можливостями та ветеранам війни. Безпосередньо це питання стосуватиметься і тих, хто був поранений у зоні АТО.

Депутати розглядають питання будівництво спортмайданчиків. Нагадаємо, у Полтаві та області заплановано будівництво 4 майданчиків зі штучним покриттям - у Полтавському національному технвчному університеті, у селі Головач, селі Світлогірському Кобеляцького району, Полтавській державній аграрній академії. Загальна вартість - 1 млн. 40 тисяч гривень. Але через брак коштів щойно депутати висловили ідею будувати лише 2 майданчика.

13.20 – Оголосили перерву на 15 хвилин, щоб провести консультацію в Зеленому залі ОДА щодо подальшої роботи.

13.59 – сесію не закрили, Володимир Марченко оголосив перерву до наступної середи, 24 вересня.


Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter