Як готуються на Полтавщині позбутися комуністичного минулого

Влада
Надія Труш26 травня 2015 о 15:3216842 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як готуються на Полтавщині позбутися комуністичного минулого
Україна таки зібралася рішуче сказати «ні» комунізму, а заодно й нацизму.

Як готуються на Полтавщині позбутися комуністичного минулогоЯк готуються на Полтавщині позбутися комуністичного минулого. фото vorobus.com

Президент Петро Порошенко підписав «закони Чистого четверга», які забороняють пропаганду комунізму та нацизму в державі.

Нагадаємо, ці закони Верховна Рада ухвалила в квітні.

Під забороною радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкрито архіви радянських спецслужб та визнано борцями за незалежність України УПА й інші організації, яким була небайдужа доля нашої держави в ХХ столітті.

Детально про те, що підпадає під заборону, а що дозволено та яка відповідальність за порушення закону, ми писали раніше. Йдеться про чотири закони: «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»; «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років»; «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» та «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті».

Петро Порошенко заявив: буде подано законопроект, спрямований на вдосконалення норми щодо відповідальності за порушення закону «Про статус борців за незалежність України у ХХ столітті».

Комуністи просили не підписувати скандальний закон про заборону їхньої ідеології

Головний комуніст України Петро Симоненко назвав закон про заборону комуністичної ідеології неконституційним і недемократичним. Лідер комуністів звертався до Порошенка із відкритим листом, в якому апелював, що згідно з новим законом, носіння Героями Радянського Союзу і Героями Соціалістичної Праці орденів і медалей, отриманих за значний внесок у захист та розвиток держави, стане незаконним. Проте у самому законі про це нічого не сказано. Крім того, такі речі можна зберігати у приватних колекціях. Отже, Герої Радянського Союзу не стануть злочинцями через новий закон.

Полтавська влада мовчить про обов’язкове перейменування вулиць

У Полтаві вулиці Красіна і Пролетарську громадські активісти та представники однієї з партій пропонують назвати на честь загиблих у ході бойових дій на Сході Антона Грицая й Антона Цедіка. Проте мер Олександр Мамай до підписання Президентом закону був проти – вважав перейменування не на часі. Після підписання закону Главою держави своєї думки поки що не змінив.

Досі залишається під питанням, коли і яким чином в обласному центрі збираються перейменувати Ленінський та Октябрський райони. Ні громадських обговорень, ні круглих столів щодо цього питання на час підготовки матеріалу ані міська, ані обласна влада не готували. За інформацією прес-служби Полтавської міськради, питання на контролі у заступника мера з питань діяльності виконавчих органів Світлани Порохні. Найближчим часом ми поспілкуємося із Світланою Порохнею, а також запитаємо у Олександра Мамая, чи не змінив він думку щодо несвоєчасності перейменування вулиць.

Інакше це питання вирішують у Комсомольську, адже назва міста підпадає під графу перейменувати. За словами мера наймолодшого в Україні міста Сергія Супруна, там збираються незабаром провести громадське обговорення, на якому визначать можливі варіанти нової назви Комсомольська.

До теми: Верховна Рада пом'якшила заборону на використання символіки комуністів і нацистів

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter