Полтавець, якого звинувачували у підпалі офісу КПУ і ПР, написав книгу про ідеолога націоналізму

Інтерв'ю
Надія Труш1 червня 2014 о 12:024492 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавець, якого звинувачували у підпалі офісу КПУ і ПР, написав книгу про ідеолога націоналізму
Полтавець Ігор Загребельний, один із активістів київського Майдану, презентував ексклюзивно для читачів «Кола» свою авторську книгу.

Книгу «Націоналізм versus Модерн: життя і творчість Дмитра Донцова в оптиці консервативної революції» автор уже представив в Києві. У Полтаві ж презентація поки що лише у планах. Попри це публіцист, громадський діяч розповів в редакції «Кола» про видання, яке, без сумніву, може викликати резонанс та неоднозначне ставлення читачів до книги.

Книга про життя і творчість ідеолога українського націоналізму, написана у формі монографії, не є строго академічною працею. Саме це й може стати причиною резонансу видання. Адже полтавець відомий як автор гострих і навіть доволі категоричних публікацій на тему націоналізму та християнства.

Планував видати книгу про Бандеру, але світ побачило видання про іншого націоналіста-апостола української ідеї – Донцова

– Ігоре, «Націоналізм versus Модерн: життя і творчість Дмитра Донцова в оптиці консервативної революції» – твоя перша друкована книга. Розкажи, будь ласка, як вона створювалася?

– Певний час тому людина, яка хотіла заснувати власне видавництво, запропонувала мені написати дві книги. Перша книга мала бути про Степана Бандеру, друга – про Дмитра Донцова. Ці книги мали бути у формі брошури. Про Бандеру книжка поки що не вийшла, видавництво так і не відкрилося. Позаяк книга про Донцова більш серйозна, вирішив видати її за власні кошти. Є дві класичні монографії про життя Донцова. Моя книга також репрезентує усе його життя, але робить особливий акцент на тому, що це не лише націоналістичний автор, а й мислитель-традиціоналіст.

– Стиль написання твоїх публікацій може викликати різну реакцію, іноді навіть шокувати категоричністю та радикалізмом…

– Зараз книгу поки що прочитала невелика кількість людей. Це переважно друзі, які мають світогляд, схожий на мій. Як відреагують інші, не беруся прогнозувати. Хоча ті, хто уже знайомий із моєю книгою, говорили, що читається як роман. Провів презентацію лише у Києві, а далі буде видно, в залежності від політичної ситуації. Щодо творчості, то планую згодом видати збірку власних публікацій, написаних за останні 2-3 роки. Тобто це будуть уже готові деякі праці і, можливо, якісь нові дописи.

Серед ідей полтавця – написати книгу про Майдан

– Ти активний учасник київського Майдану. Чи плануєш написати книгу про це?

– Можливо, це буде якась аналітика, більш глибоке історичне осмислення. Є в голові такі плани-речі, але є різні питання, в тому числі й технічні: хто буде видавати. Книга про Донцова побачила світ у видавництві Сергія Пантюка (письменник, відомий як засновник всеукраїнського фестивалю поезії та авторської пісні «Під знаком Водолія» та співорганізатор першого всеукраїнського поетичного мегамарафону «Віршень» (2012 рік) – при. Авт..).

– Які факти з життя Донцова, раніше не відомі, тобі вдалося дослідити?

– Новинки у книзі не в плані фактажу. А от щодо інтерпретації, я подав оригінальний ракурс і ставив собі за мету не так аналіз, як власне ретрансляцію його ідей.

Довідка «Кола»

Ігор Загребельний – філософ, публіцист. Народився 1988 року. За освітою – історик. Член Всеукраїнської організації «Тризуб». Відомий не лише як автор гострих і дещо категоричних публікацій на тему націоналізму та християнства. 2011 року йому інкримінували підпал штабу КПУ 2009-го та ПР. Ігор перебував у слідчому ізоляторі, коли навчався на 5 курсі полтавського педуніверситету, Затриманому студенту влаштовували благодійні концерти у місті.

Довідка «Кола»

пДмитро Донцов. фото з сайту www.istpravda.com.ua

Дмитро Донцов – український літературний критик, публіцист, філософ, політичний діяч, засновник теорії інтегрального націоналізму Народився 1883 року на Запоріжжі. Займався публічною діяльністю, виступаючи заочним опонентом апологетів ідеї комунізму. 1926 року написав свою провідну роботу «Націоналізм». У повоєнні роки, з 1947 року, жив у Канаді, де працював викладачем української літератури. Помер 1973-го.

Читайте також

Письменниця Марина Павленко: «Полтава – місто каштанів»

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter