Сергій Аранчій розповів, чому не варто було переносити місце спалювання хворих свиней

Надзвичайні події
Юлія Обелець12 серпня 2015 о 11:012015 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сергій Аранчій розповів, чому не варто було переносити місце спалювання хворих свиней
Головний ветлікар Полтавщини пояснив, чому не варто переносити місце спалу інфікованих свиней

Сергій Аранчій розповів, чому не варто було переносити місце спалу хворих свинейМісце спалювання свиней, інфікованих африканською чумою. Фото надане ГУ ДСНС області

– Через протест жителів Харківців нас схиляли до того, що знищення потрібно проводити не на території об’єкту, а за селом, – розповідає Сергій Аранчій. – Хоча ми пояснювали людям, що стоїть 3-метровий залізобетонний паркан, буде викопана глибока яма. Дим буде йти не від свиней, яких «грітимуть», а від того, що в нашої ДСНС немає чим палити. Використовують вони для цього все, що горить: дрова, шини, масло з двигунів. Та громада була збудженою, дебати тривали два дні. Тож вирішили колегіально на додатковій протиепізоотичній комісії району – спалювати туші й субпродукти за 2 кілометри від села, врахувавши бажання населення. Проте така вимога людей потягла за собою додаткові витрати і позначиться на обласному та районному бюджетах. Відстань у 2 кілометри – це затрати на паливо-мастильні та дезінфікуючі матеріали (адже на дворі спека, м'ясо тане і скапує з авто). Населення повинно усвідомити, що це питання біобезпеки нашої держави. Ще ніхто в світі не придумав вакцини, тож нині єдиний метод в цій ситуації – вогонь. Тож спалювання заражених туш та субпродуктів потрібно виконувати так, щоб не було осередку розповсюдження. Ми ні в якому разі не проти громади, а лише за те, щоб населення ставилось з розуміння до загальнодержавних проблем.

Окрім того, зі слів головного ветлікаря, у населення був свій інтерес в затягуванні процесу.

– Людям потрібна була пауза, адже на перше серпня нарахували 74 голови свиней, а десятого – лише 13 на близько 250 садиб. І ніхто ж не зізнається куди поділи тварин.

На запитання щодо доречності місцезнаходження підприємства посеред села Сергій Васильович зауважив:

– Тут ситуація неоднозначна: підприємство будувалось в один час, хати – в інший. Тим більш найближча оселя – за 25 метрів від об’єкта, інша – за 200 метрів. Цих людей на час спалювання можна було поселити в готелі. Але диму і запаху як таких не було. Спалили ми все за 1,5 дні.

Сергій Аранчій розповів, чому не варто було переносити місце спалу хворих свиней

Ветеринари заспокоюють – людям боятися нічого

Сергій Аранчій запевняє, панікувати не слід, купувати свинину можна.

– Всі повинні знати, що дане захворювання не страшне для людини. Люди на африканську чуму не хворіють, – зазначає ветлікар. – Полтавцям боятись нічого. Всі магазини станом на 10 годину 11 серпня працюють без обмежень. Люди як завозили продукцію на базар, так і завозять. Всі підприємства функціонують. Карантинну зону введено лише в Харківцях. Купувати продукцію можна і потрібно, бажано з Полтавщини, бо за інші області мені говорити складно. Підприємство «Калита», де виникло це захворювання, розвезло збудник і в Дніпропетровськ, і в Львівську, і в Київську, і в Житомирську області.

Твердить ветеринарний лікар, що і заражене африканською чумою м'ясо не несе небезпеки людському здоров’ю. Говорить, що навряд чи його хтось захоче купувати, адже воно насторожує своїм зовнішнім виглядом. Така продукція містить кров’яні плями та смуги. Через що Сергій Аранчій наголошує на недобросовісності місцевих, які були серед тих, хто проводив забій хворих свиней. Мовляв, у чоловіків мала виникнути підозра під час процесу забиття. Імовірно, аби вони почали тоді бити на сполох про підозрілу свинину, АЧС на Полтавщині виявили б раніше.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter