Жителі Харківців добились, аби свиней з африканською чумою спалювали за селом

Надзвичайні події
Юлія Обелець10 серпня 2015 о 13:241647 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Жителі Харківців добились, аби свиней з африканською чумою спалювали за селом
На вимогу мешканців, місце спалювання заражених африканською чумою свиней перенесли за 2 кілометри від Харківців.

Жителі Харківців добились, аби свиней з африканською чумою спалювали за селомЖителі Харківців добились, аби свиней з африканською чумою спалювали за селом. Фото – society.lb.ua

Жителі карантинної зони обурились, що туші свиней вирішили спалювати в їхньому селі (в Харківцях знаходиться підприємство, де виявили заражене африканською чумою м’ясо). Місцеві минулими вихідними виходили протестувати і таки досягли свого:

– У мене за парканом знаходиться це підприємство, де власне і виявили чуму, – розповідає Лідія Кузнєцова, жителька Харківців. – Ми вже багато років потерпаємо від смороду та гризунів, які збігаються на все це. Ще у 70-х роках на цьому місці знаходилась ферма, та, згідно з певними санітарними нормами, постановили перенести її за населений пункт. А згодом на цьому ж місці облаштували нинішнє підприємство. Тоді всіх місцевих жителів запевняли, що ніякого забою не буде, а лише проводитимуть переробку ковбас. Та, як виявилось з часом, нас одурили. Одного дня забій проводили 5 чи 6 днів підряд, туші свиней складали горами. Сморід тягнувся нестерпний.

Зі слів Лідії Іванівни, вона всі ці роки намагалась боротись із проблемою забою в їхньому селі, але спроби завершувалися невтішно.

– Я особисто зверталася і в райраду, і в міліцію, і в прокуратуру, і в СЕС, – твердить жінка. – Представники останньої неодноразово навідувались на підприємство, але результатів походу їхнього я не помітила.

Згодом до мешканців Харківців дійшли чутки про те, що африканська чума, яка сколихнула вже кілька областей України, докотилась і до місцевого підприємства. А 7 серпня інформація підтвердилась офіційно. На вуха поставило село і рішення знищувати заражені туші в населеному пункті.

– Я побачила, що на території підприємства копають величезну яму, – говорить пані Лідія. – Прямісінько в людей перед городами. Ми швидко згуртувались з односельчанами і вийшли протестувати. Півсела так точно зібралось. До нас на діалог вийшли представники місцевої та районної рад, навіть з області приїхали. Переконували, що не можна вивозити за село, потрібно знищувати все на місці. Та все таки дослухались нас і вирішили знищувати хворих свиней за населеним пунктом. Поки що обіцянки дотримуються. Та сморід із нашого села не зник.

Очільник Харківців розповів, що громада збиралась двічі за вихідні: і в суботу, і в неділю

– Вимогу протестувальників почули і взяли до уваги. Місце забою змінили. Окрім того, пообіцяли питання компенсацій вирішувати з кожним селянином окремо, – зауважив у телефонній розмові Юрій Журба, сільський голова.

Про зміну місця знищення підтвердили і в прес-службі ГУ ДСНС області. Описали, як проводять відповідну місію:

– Прийняли рішення про перенесення місця спалювання туш та субпродуктів інфікованих африканською чумою свиней (далі – АЧС) на відстань 2 кілометрів від с. Харківці. Залучили екскаватор для проведення земельних робіт, де проводиться спалення туш та субпродуктів інфікованих АЧС. До місця спалювання працівниками ДП «Пирятинський лісгосп» завезли дрова та 2 вантажні автомобілі автошин, – йдеться у повідомленні.

За даними рятувальників, продовжують роботу чотири дизбар’єри: три на в`їзді (виїзді) з с. Харківці та один на виїзді з території підприємства, де зберігаються інфіковані туші свиней.

На кожному дизбар’єрі цілодобово чергують представники ветмедицини та міліції. Постами проводиться дезінфекція техніки, що виїздить із території 3-кілометрової карантинної зони та контроль за недопущенням вивезення живої скотини та м’яса.

Представники ветеринарної служби опитали мешканців щодо наявності в їхніх володіннях свинопоголів’я, яке підлягає знищенню. Станом на 6 годину 10 серпня, шляхом спалювання, знищили 195 туш інфікованих, залишилося ліквідувати 84 туші свиней та 10 тонн субпродуктів.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter