Втратили дах через блискавку: про «зміни» у житті мешканців будинку на Першотравневому 13-а

Надзвичайні події
9 серпня 2016 о 10:421696 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Втратили дах через блискавку: про «зміни» у житті мешканців будинку на Першотравневому 13-а
«Коло» поцікавилось, чи отримала обіцяну допомогу від міської влади жителі будинку, в який поцілила блискавка і спричинила пожежу,

Минуло три тижні від дня, коли через негоду в Полтаві загорівся дах 5-поверхівки на проспекті Першотравневому 13-а. Мешканці родини, квартира яких вигоріла вщент, відразу звернулись за допомогою до міської ради, та їх направили до обласної влади. Пояснили відмову належністю квартири до приватної власності й створенням ОСББ в будинку. Згодом, коли новина про удар блискавки у житловий будинок в центрі Полтави «облетіла» всю Україну, міська влада офіційно заявила про виділення допомоги сім'ї-погорільцям й на дах в цілому.

Втратили дах через блискавку: про «зміни» у житті мешканців будинку на Першотравневому 13-а.Дах 5-поверхівки, в який ударила блискавка

Та досі, як з’ясували журналісти «Кола», обіцяних грошей постраждалі від стихії не отримали. Про це повідомила родичка мешканців квартири № 60 шостого під’їзді, що найбільше постраждали. Нагадаємо, що для цієї родини з міського бюджету передбачалось виділення 185 тисяч гривень на ремонт оселі, за програмою «Турбота».

– Ніяких виплат від міської ради ще не було, – говорить Євгенія Горлачова, сестра власниці квартири. – Пояснюють нам все необхідністю чергового засідання. Останнє в них (про міськвиконком, – автор) було 4 серпня.

За інформацією на сайті міськради, дійсно цього дня міськвиконком засідав, зокрема щодо виділення матеріальної допомоги родині з квартири №60 будинку на Першотравневій 13-а. Рішення члени виконкому підтримали одноголосно. І вкотре підкреслили: «не дивлячись на те, що в даному будинку створено ОСББ, міська влада всіляко намагається підтримати потерпілих».Втратили дах через блискавку: про «зміни» у житті мешканців будинку на Першотравневому 13-а.

Також зі слів родички погорільців, залишається не відремонтованим і дах всього будинку, в який поцілила блискавка. – Плівкою, як і обіцяли, дах перекрили, але він все одно протікає. А так більшість робіт по очищенню даху від наслідків пожежі мешканці виконували в основному власними силами, – додала пані Євгенія.

Втратили дах через блискавку: про «зміни» у житті мешканців будинку на Першотравневому 13-а.Квартира №60, яка найбільше постраждала від надзвичайної події

Розповіді мешканців

Станом на 8 серпня дах будинку накрили тимчасовою плівкою. Проте нікого з робітників, які продовжували б ремонт, на час візиту журналістів «Кола» не було.

По розповідям мешканців постраждалого будинку міська влада виділила на ремонт будинку один мільйон гривень. Проте на те, щоб накрити дах тимчасовою плівкою з мешканців все ж збирають гроші. Одна з жительок останнього під’їзду будинку каже, що здала 200 гривень, а інші ж, хто мав змогу, значно більше.

– Мені сказали, що потрібно ще щонайменше 700 гривень ще, – говорить пенсіонерка.

Інший же житель запевняє, що справа вже зрушила з місця. Скоро назначать заврабів.

– Гроші вже є, – говорить він. – Плануємо найближчим часом потрапити на прийом до Віталія Нікіпелова, заступника міського голови. Для того, щоб прискорити цю справу. Десь у жовтні почнеться похолодання. Тобто до цього часу все має бути зроблено.

Найгірше випробування для будинку було 3 серпня, коли йшов сильний дощ, і у квартирах на верхньому поверсі було по щиколотку води, скаржаться жителі. Вода від дощу стікала сходами у під’їзді. Людям довелося боротися ще з однією проблемою.

Ось так виглядає дах зараз

Пояснення влади

«Коло» звернулось за роз’ясненням до прес-служби Полтавської міськради, де запевнили, що влада робить все можливе, аби якнайшвидше допомогти постраждалим від негоди. Проте, як пояснили, бюджетний процес потребує дотримання певних часових меж. Пообіцяли, що за кілька найближчих тижнів розпочнуть ремонтні роботи. Проте, окрім фінансових питань, є ще і технічні. На останок додали, що всі обіцянки міська влада виконає.

Юлія Обелець, Андрій Іванов

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter