Мобільний пункт для біженців у Полтаві: чим допоможуть

Новини
Надія Труш9 липня 2014 о 15:103816 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Мобільний пункт для біженців у Полтаві: чим допоможуть
"Коло" перевірило, як діє нещодавно створений у Полтаві мобільний пункт допомоги біженців.

Він розташовується біля Південного вокзалу. Біженці із Донецької та Луганської областей, приїжджаючи до Полтави, уже на вокзалі цілодобово можуть отримати усю необхідну допомогу – консультації, харчі, ліки, нічліг. Останнім часом Полтава втрачає статус духовної столиці, але по праву залишається столицею гостинності.

Фото тут і далі Олега Журавльова

У мобільному пункті допомоги мешканцям східних регіонів України, а також кримчанам фахівці надають консультації щодо будь-яких соціальних питань – пошуку житла, отримання соціальних допомог тощо. Працюють психологи.

Пункт працює цілодобово, чергові працюють позмінно

Пункт почав діяти з 3 липня. За цей час уже звернулися понад 70 біженців, розповів Андрій Литвин, провідний фахівець відділу персоналу УДСНС Полтавської області.

– У нас люди отримують консультації, ми пояснюємо, куди їм краще звернутися, якщо, приміром, потрібно знайти роботу, житло, – розповідає про роботу мобільного пункту Андрій Литвин. – Пояснюємо, як краще дістатися того чи іншого місця.

В мобільному пункті допомоги ведеться строга статистика: дані людини, яка звернулася, записують до спеціального журналу. Проте частіше буває, що записувати, окрім того, як назвалася особа – нічого.

– Багато людей, які до нас зверталися, просто не мали ніяких документів, з різних причин, – каже Андрій, черговий в пункті. Але таким у допомозі не відмовляють, направляють у Полтавську облдержадміністрацію, там вирішують як допомогти у відновленні паспорта та інших необхідних документів.

На момент, коли журналісти ознайомлювалися з роботою пункту, в ньому не було біженців. Частіше вони прибувають вранці і вночі. Біля інформаційного пункту розташовується ще один – так звана зона відпочинку. Тут є 8 спальних місць, можна безкоштовно переночувати або відпочити.

Працівники пункту розповідають, що за допомогою звертаються лише біженці, безхатьки – ні

Переселенцям запропонують на полтавському вокзалі не лише ночівлю, а й нагодують.

– Чай, кава, печиво, вода – усе це маємо постійно, – запевняє Андрій і киває головою на стіл, на якому стоїть чайник і пакетики з чаєм та кавою. – Щодо їжі, то співпрацюємо з волонтерами, телефонуємо їм, вони привозять гарячі свіжу їжу. Наприклад, була нещодавно ситуація, приїхала родина з немовлям, у них не було дитячої суміші. Волонтери привезли. Також страви готують у одному із привокзальних кафе.

Ліки також у мобільному пункті допомоги є, щоправда їх не показали. Ймовірно, медикаменти також підвозять волонтери тоді по необхідності. І, на щастя, потреби у ліках поки що не було, як розповів Андрій Литвин.

З необхідним мінімум проблем у мобільму пункті немає, проте іграшок чи інших забавок для дітей ми не побачили. У пункті запевняють, що все неохідне привозять волонтери, якщо в ньому є потреба.

Світлана Рибалко, представниця прес-служби УДСНС в Полтавській області згадує такий випадок:

– Приїхала мама із маленькою дитиною, дитя почало гратися іграшками, а потім забрати їх звісно ніхто не зміг. Мамі незручно, намагалася віддати їх, а наші працівники махнули рукою, мовляв, ще принесемо! Тож дитинка залишилася точно задоволеною. Наступного дня принесені іграшки знову дітки забрати. Тепер ми із дому зносимо. щоб були у запасі, – розповіла Світлана Рибалко.

Довідка для тих, хто збирається виїхати із зони АТО

Для координації дій з оперативним штабом щодо виїзду із небезпечної зони, необхідно звернутись за телефоном «101» як зі стаціонарного, так і з мобільного телефону. Також діє цілодобова гаряча лінія Полтавської ОДА 0-800-502-230.

Також читайте

Біженцям зі Сходу у Полтаві потрібна допомога: список

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter