На Полтавщині замість родової церкви Гоголів збудували та відкрили іншу

Новини
Ольга Правденко25 грудня 2014 о 06:0919601 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині замість родової церкви Гоголів збудували та відкрили іншу
У селі Гоголеве, на батьківщині славетного письменника Миколи Гоголя, відкрили церкву.

На Полтавщині у Гоголевому замість родової церкви збудували та відкрили іншуЦерква знаходиться на колишній Ярмарковій площі. Фото зі сторінки музею в соцмережі

Багато років громада чекала на появу храму. Але співробітники Національного музею мріяли відродити родову церкву Різдва Боргородиці. Вона була мурована. Натомість на Миколая відкрилась Свято-Миколаївська – дерев’яна Московського патріархату.

«Коло» писало на почтаку року, що у Гоголевому звели дзвіницю Тепер же поряд і храм. Для декого це ворожа церква, адже під час війни чимало українців поміняли погляди на храми та релігію. Та для більшості селян – то місце, де люди можуть молитись.

– Я була на відкритті церкви, люду прийшло стільки, що не уміщались в середині храму, – каже Валентина Шарлай, вчитель із Гоголевого. Для тих, хто не розбирається, якого патріархату і яка узагалі між цим різниця – однаково. Музейних співробітників не бачила на відкритті. Владика Филип, архієпископ Полтавський і Миргородський приїздив на церемонію. Священики з інших храмів району теж були гостями.

Ярослав Єнко, співробітник Національного музею –заповідника Миколи Васильовича Гоголя, говорить, що він особисто не був у церкві, бо це йде в розріз із його поглядами.

– Відколи війна, я змінив ставлення до МП. Але людям потрібен храм, то хай вірять, моляться. Не засуджую нікого за це.

Храм назвали Свято-Миколаївським. Кошти на нього дав Віктор Миколайович Скочко, очільник місцевої агрофірми. Побудували менше ніж за рік.

Читайте також: На Полтавщині знайшли заміну радянським пам’яткам: у Лубнах – церква, у Кобеляках – новорічна ялинка

Ніна Король