Полтавці вимагають покарати харківських правоохоронців та повернути додому місцеву міліцію

Новини
Таня Цирульник16 квітня 2014 о 08:401957 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавці вимагають покарати харківських правоохоронців та повернути додому місцеву міліцію
15 квітня полтавці прийшли під стіни УМВС області. Вимагали покарати винних у побитті людей під час антитерористичної операції під Харковом, яка сталася 12 квітня.

Полтавці вимагають покарати харківських правоохоронців та повернути додому місцеву міліціюСаме тоді з’явилася інформація про те, що з Києва до Харкова виїхала автоколона у складі близько 400 людей зі зброєю. Для того, щоб їх зупинити, було оголошено антитерористичну операцію. На території Полтавщини було зупинено 5 мікроавтобусів та 7 легкових автомобілів. Під час їх огляду правоохоронці вилучили вогнепальну та холодну зброю. Але під час проведення операції постраждали й прості люди, які опинилися у зоні її проведеня: десятки громадян побито, їхні авто понівечено.
Зокрема, серед потерпілих журналіст Михайло Дугін, який виступив перед полтавцями.

Полтавці вимагають покарати харківських правоохоронців та повернути додому місцеву міліцію


- У суботу близько 17 години мені зателефонували, сказали, під Харковом бьють людей, і я вирушив туди. Коли під’їхав, побачив близько 5 розбитих авто, автобуси і кілька десятків людей з шевронами «Беркут» та «УБОЗ». Говорили російською. До мого авто підійшли, ткнули прикладом, наказали вийти. Я показав посвідчення журналіста, вони побачили золотий годинник у мене на руці. Мене вдарили в обличчя прикладом, зірвали годинник, обручку, зв’язали і кинули лежати на землю. Обличчя було залите кров’ю і я мало що бачив. Чув голос Юрія Бублика, який просив, щоб людей відпустили. Я молився, щоб нас віддали не харківській, а полтавській міліції. Врешті-решт, мене, разом з кількома десятками людей вкинули у автобус, довезли до меж міста і висадили. Я без грошей і побитий опинився у Полтаві, а моє авто з побитими стеклами, з усіма документами – під Харковом. Я зняв побої, звернувся до прокуратури, але перспективи розслідування цієї справи не бачу – люди, які мене били, були у масках. Провести упізнання я не зможу, пам’ятаю тільки людей у масках з автоматами. Уявіть, що було б, якби автобуси з людьми зі зброєю, на які чекали правоохоронці, таки доїхали до Чутово – було б побоїще. А так – просто побили десятки невинних людей.
Виступив перед полтавцями Ігор Родич, заступник начальника УМВС Полтавщини.

Полтавці вимагають покарати харківських правоохоронців та повернути додому місцеву міліцію


– До нас поступила інформація з Києва про 5 автобусів з озброєними людьми, які їдуть у Харків. Перше, що зробили працівники МВС – почали зв’язуватися з Києвом, а також – зі штабом оборони, Правим сектором, де сказали, що не знають, що це за люди і не можуть їх відізвати назад, – сказав Ігор Родич. – Також надійшла інформація, що 800 людей з Харкова вирушають на кордон з полтавською областю їм назустріч. Був наказ Авакова про антитерористичну операцію. Чому так вийшло? Бо правоохоронці чекали 5 автобусів з Правим сектором. Вони до речі проїхали усю Київську область, ми їх зустріли, супроводжували, пояснювали, що буде побоїще і остаточно у районі Пирятина їх зупинила харківська міліція. З приводу побитих – ми не можемо вести перевірку стосовно дій харківської міліції – це робота прокуратури.
У прокуратурі області заявляють що розпочато кримінальне провадження щодо правомірності дій правоохоронців та громадян на кордоні областей.
– До прокуратури області звернувся громадянин із заявою про те, що 12 квітня на кордоні областей працівники міліції нанесли йому тілесні ушкодження. Водночас Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звернувся до органів прокуратури з проханням провести перевірку та дати оцінку подіям, що відбулися 12 квітня на кордоні Полтавської та Харківських областей. Враховуючи ці звернення, прокуратурою області розпочато кримінальне провадження щодо правомірності дій правоохоронців, а також групи громадян на кордоні Полтавської та Харківської областей. Про це повідомив прокурор Полтавської області Олександр Закорецький. Правова кваліфікація правопорушення – ч. 2 ст. 365 Кримінального Кодексу України (Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), – йдеться на офіційному сайті прокуратури Полтавщини.

Полтавці вимагають покарати харківських правоохоронців та повернути додому місцеву міліцію


Серед інших вимог, які озвучили люди у стінах МВС: повернення полтавської міліції з Харкова, де вони перебувають уже третій тиждень, захищаючи облдержадміністрацію, до Полтави. Також вимагали узгодження усіх кадрових призначень у міліції з громадськістю.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter