Радник міністра МВС розповів, коли міліція стане поліцією

Новини
Юлія Обелець6 жовтня 2014 о 12:323240 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Радник міністра МВС розповів, коли міліція стане поліцією
В інтерв’ю одному з всеукраїнських видань Зорян Шкіряк розповів про реформу МВС.

Радник міністра МВС розповів, коли міліція стане поліцієюРадник міністра МВС Зорян Шкіряк розповів, коли міліція стане поліцією. Фото fakty.ictv.ua

Публікацію розмістили на сайті Міністерства внутрішніх справ. Зокрема, радник міністра розповів про строки реформування міліції.

Уривки інтерв’ю:

Які заплановані терміни? Хоча б, коли передбачається почати хоча б найперші зміни в рамках реформи?

– Найбільш невдячно, чесно вам скажу, це загадувати про терміни. Зараз дуже складно щось прогнозувати. Сподіваюся, що через півроку-рік ми перші побачимо реальні результати.

У проекті прописані певні терміни: цього року передбачені функціональні та організаційні зміни в апараті МВС, ліквідація дублюючих підрозділів та об'єднання підрозділів зі схожими функціями, і розробка та прийняття Закону України про загальну структуру і чисельність Міністерства внутрішніх справ.

Закон вже в якомусь вигляді існує?

– Він готується. Є проект, але, зрозуміло, все залежатиме від рішень Кабміну.

І друга частина реформи – це вже 2015-2016 року, коли заплановано прийняття нової законодавчої бази з урахуванням стандартів ЄС, і реалізація інституційних та функціональних перетворень з урахуванням заходів, спрямованих на постійне, ефективне і чітке функціонування нової моделі МВС.

Тобто виходить, що за планами «нова міліція» у нас буде до 2016-го року?

– Я б сказав, що швидше до 2017-го.

А навіщо все-таки «поліція», а не «міліція»?

– Поліція – це орган професійний. А міліція - це чисто «комуняцька» освіта, народне ополчення. І це, думаю, навіть не обговорюється. Міліція - це пережиток минулого. Ми одна з останніх країн в світі, де є міліція, крім нас, хіба що Сербія і Білорусь залишилися. Адже це не ми придумали, так - у всіх цивілізованих країнах, на які ми хочемо рівнятися. Плюс є якесь внутрішнє відчуття, чесно, мені особисто було б приємніше, щоб люди в формі були поліцейськими, а не міліціонерами.

А для простої людини, що зміниться? Коли замість міліціонера буде поліцейський? Він також буде дзвонити по «102», той буде приїжджати, оформляти папірці ...

– Про такі дрібні речі зараз, знову ж таки, поки складно говорити. Коли реформа почнеться, деталізація буде в кожному окремому випадку. Але в рамках проекту ми говоримо, в тому числі, і про зміну документообігу, його перекладу на електронну систему. Подавати заяви можна буде через Інтернет, значно будуть посилені системи відеоспостереження за тими чи тими територіями. Буде, звичайно, і «гаряча лінія», але буде вона «102» або «911» - це вже друге питання. Але це повинна бути унікальна служба швидкого реагування, за зверненням в яку будуть приїжджати не тільки співробітники поліції, але, в разі необхідності, і працівники ДСНС або нового об'єднаного спецпідрозділу, який ми зараз на американський манер, умовно назвали «SWAT». Це повинен бути реальний комплексний підхід, який повинен дати поштовх до того, щоб поліція реально служила народу, і люди мали абсолютну впевненість, що вони захищені.

Одне з положень реформи – створення так званої муніципальної поліції. Що це на ділі означатиме?

- Є варіант про створення муніципальної поліції, яка буде мати подвійне підпорядкування, - з одного боку, міській владі, з іншого - органам МВС. Але створена вона точно може бути далеко не скрізь. Повірте, створення муніципальної поліції вимагає величезних коштів, і дозволити собі сьогодні її створення може далеко навіть не кожен обласний центр. Але муніципальна поліція, яка займатиметься охороною міських об'єктів, патрулюванням вулиць, охороною громадського порядку під час проведення всіляких масових акцій – це абсолютно нормальна світова практика. Інше питання, що в нашому випадку вона може мати подвійне підпорядкування. Але, ще раз повторю, дозволити собі таку розкіш зможе далеко не кожне місто, тому що це досить серйозне структурний підрозділ, який вимагає значних вливань з місцевого бюджету. Так що це ще одне з тих питань, яке опрацьовується.

До слова, нещодавно у Полтаві розповідали про реформу МВС

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter