У Полтаві відзначили 70 річчя перемоги (фото)

Новини
Андрій Іванов9 травня 2015 о 12:102332 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві відзначили 70 річчя перемоги (фото)
Урочиста хода та покладання квітів тривали близько години біля Меморіального комплексу Солдатської слави.

У Полтаві відзначили 70 річчя перемоги (фото)

Сьогодні, 9 травня, вшанувати пам'ять загиблих у Другій Світовій війні та відзначити 70-річчя з Дня Перемоги над нацизмом прийшло чимало полтавців. Мабуть, більше ніж зазвичай. Урочиста процесія проходила біля Меморіального комплексу Солдатської слави.

На початку на невеличкій сцені відбувся міні-концерт, на якому молодь зачитала спогади про війну своїх дідів та прадідів.

Потім місцеві чиновники звернулися з промовами.

– В народній пам’яті – досі страждання воєнних років та мужність наших героїв, – зазначив Олександр Мамай, міський голова Полтави. – Ціна цієї перемоги – мільйони життів. На жаль, зараз в Україні біль втрат знову блукає по домівках. Але та вікова героїчна історія та мужність, яку передали нам ветерани – не дадуть нам зламатися.

– Думаючи про Перемогу, ми повинні пам’ятати про мільйони українців, які загинули на фронтах, – сказав Валерій Головко, голова Полтавської ОДА. – Також ми повинні пам’ятати про живих ветеранів. Ви для нас – зразок мужності, відданості, патріотизму та героїзму. Важкі часи переживає Україна. Тому ми маємо згадати бійців, які загинули на Сході країни. Вічна їм пам'ять. І слава тим, хто захищає нашу державу. Тільки в єднанні наша перемога.

Коли своє слово мав виголосити Петро Ворона, голова Полтавської облради, люди зустріли його невдоволеним гулом.

– Завдяки ветеранам Великої вітчизняної війни весь світ вистояв і не дізнався, що таке фашизм, що таке рабство, – сказав Петро Ворона. – Ми отримали цю землю і цю незалежність завдяки вам.

Визволитель Полтавщини з Санкт-Петербургу: «Путіну має бути соромно»

У Полтаві відзначили 70 річчя перемоги

У той час, поки чиновники виголошували полум’яні промови, до Меморіалу підійшов ветеран. Тримаючись окремо від усіх, він поклав квіти віддав честь і пішов, не сказавши жодного слова. Проте в його поставі і жестах було значно більше змісту, ніж в будь-яких словах. Це був Борис Лутін, 92-річний мешканець села Терешки Полтавського району. Єдиний в Україні генерал-майор, який перебував на фронтах Великої Вітчизняної з першого до останнього дня. Він визволяв Україну, зокрема Полтавщину. Після Перемоги продовжував служити в Збройних cилах, побував у гарячих точках планети, брав участь у подіях, відомих в історії як Карибська криза. Він щойно виписався з лікарні і поспішив віддати шану загиблим побратимам. Борис Лутін – росіянин за походженням, народився у Санкт-Петербурзі, але вже 50 років живе в Україні.

– Для мене цей день означає лише одне – мільйони людей залишилися живими, – промовив генерал-майор. – Ми дожили до перемоги, ростуть діти та внуки – це велике щастя. Я ніколи не думав, що Росія піде війною на Україну. Володимиру Путіну має бути соромно у день 70-річчя Перемоги проливати кров людей, які разом із його народом відстоювали свободу. Я вже тричі писав йому, щоб він вивів свої війська з України і всі питанні вирішив мирним шляхом. Дай бог, щоб у нас ніколи більше не було війни і наші жінки та матері не плакали за загиблими чоловіками. Щастя вам та мирного неба над головою.

Уся церемонія відзначення тривала близько години. Приємно відзначити, що ніяких провокацій не було. Усі полтавці навіть відмовилися від традиції – випити прямо у парку фронтових сто грамів, як це було ще рік, чи два тому. Можливо завадив дощ, а можливо рівень культури став вже зовсім іншим.

Читайте також: У Шумейковому урочищі вшанували пам`ять загиблих у Другій світовій війні

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter