Головний освітян Полтавщини заявив про наміри звільнитись

Освіта
Юлія Обелець18 січня 2016 о 11:551218 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Головний освітян Полтавщини заявив про наміри звільнитись
Євгеній Леньский у соцмережі написав про наміри звільнись з посади очільника Департаменту освіти та науки Полтавсьокї ОДА.

Головний освітян Полтавщини заявив про наміри звільнитисьЄвгеній Ленський

Про бажання звільнитись чиновник написав 18 січня на своїй сторінці у "Фейсбуці". Головна причина – ситуація з профтехосвітою. Подаємо повідомлення Євгенія Ленського без змін.

Зараз і особисто для мене, і для освіти, найбільш болісною є ситуація, що склалася у профтехосвіті. Не розуміючи наслідків, депутати прийняли Закон України «Про Державний бюджет 2016 року» із статтею 27, згідно якої відміняється державна субвенція на підготовку робочих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах. Це рішення просто руйнує профтехосвіту, адже місцеві бюджети не витримають такого навантаження. Тим паче основний тягар випав на міста обласного підпорядкування, у яких знаходиться 21 професійно-технічний навчальний заклад із 37 ПТНЗ всієї області.

Законодавча база зовсім непідготовлена до того, щоб прибрати субвенцію для забезпечення навчання робітничих кадрів. Багато питань – необмірковані. Наприклад, ми маємо міжрегіональні ПТНЗ, куди на навчання приїжджають діти з усієї області, а то й з інших областей. Та згідно з тією ж статтею 27 Закону України «Про Державний бюджет 2016 року» кошти повинні виділяти лише місцеві бюджети. Також неясно, яким чином майно цих навчальних закладів перейде у комунальну власність, бо не вироблений механізм цієї процедури. Я розумію, що зміни у профтехосвіті потрібні, але до будь-яких змін варто готуватися. На сьогодні профтехосвіта не витримає даного «вироку». За підрахунками спеціалістів, місцеві бюджети неспроможні забезпечити у повному обсязі фінансування професійно-технічних послуг. Відповідно, це викличе негативні соціальні наслідки, настільки, що діти не матимуть змоги обрати бажану спеціальність.

Цілий рік ми працювали над розвитком профтехосвіти Полтавської області: займалися створенням центрів, рад стейкхолдерів, вели роботу із закордонними партнерами щодо інвестиційних внесків. Мені дуже прикро, що всі ці надбання можуть піти нанівець.

Я не можу стояти осторонь цієї проблеми. Тому зараз подаю документи на конкурс заміщення вакантної посади директора професійно-технічного навчального закладу. І, щоб не було ніяких звинувачень в корупційних діях з мого боку, я написав заяву про звільнення з посади директора Департаменту освіти і науки.

Дякую всім за співпрацю, розуміння і, впевнений, що наші правильні дії та рішення сьогодні врятують Україну завтра.

Головний освітян Полтавщини заявив про наміри звільнитись

Нагадаємо, Євгеній Ленський очолив Департамент освіти та науки Полтавської ОДА у березні 2015 року. До цього був директором полтавської ЗОШ №7.