У старшій школі вивчатимуть удвічі менше предметів

Освіта
Ольга Правденко13 листопада 2015 о 13:341118 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У старшій школі вивчатимуть удвічі менше предметів
Нині у старшій школі вивчається 14 різних предметів, а після ухвалення законопроекту «Про освіту» їх буде не більше 6-8.

У страшій школі вивчатимуть удвічі менше предметівДіти знову можуть вчитися 12 років. Фото з сайту www.032.ua

Міністр освіти і науки України Сергій Квіт презентував новий проект закону "Про освіту", – пише osvita.ua. У ході презентації міністр освіти і науки розповів про основні засади
законопроекту, зокрема, структуру освіти, децентралізацію управління освітою.

Законопроект "Про освіту" передбачає розподіл відповідальності
управління освітою. Відтак Міністерство освіти і науки відповідатиме за освітню політику, а місцеві органи виконавчої влади, які є засновниками певної категорії навчальних закладів, матимуть свою відповідальність.

Стосовно структури освіти Квіт зазначив, що до неї включено позашкільну освіту, а також освіту для дорослих.

Читайте також: Відомо, коли в Україні відбудеться пробне ЗНО

– Сучасна людина навчається впродовж життя, тому що ніякої освіти, ніякого диплому ніколи не буде достатньо, - каже Сергій Квіт. – Також проектом закону передбачена можливість для батьків вирішувати, коли їхні діти підуть до школи - або в 6 років, або в 7 років.

Законопроект містить поняття принципово нових структур, яких раніше в
Україні не було. Мова йде про Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. Цей орган не буде залежати від Міністерства освіти і науки, а його склад формуватиметься з представників університетів, роботодавців і студентів.

Також заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей повідомив, що зараз міністерство працює над базовим законом «Про освіту» та паралельно проводить роботу над законопроектом «Про загальну середню освіту».

Хобзей розповів, що у проекті закону «Про освіту» закладені поняття як структури школи,
так і її тривалості. Законопроектом пропонується впровадження 12-річної школи, а структура школи складатиметься з початкової – 4 роки навчання, базової – 5 років та старшої – 3 роки.

Заступник міністра підкреслив, що одна із проблем школи, на яку всі нарікають сьогодні – це багатопредметність.

– Зараз у старшій школі вивчається 14 різних предметів, у новій старшій школі їх буде не більше 6-8. Учні обиратимуть профіль та ті дисципліни, що їм потрібні, а також рівень, за яким вони будуть навчатися», – зазначив Павло Хобзей.

Сьогодні старшу школу пропонується відокремити від основної та провести зовнішнє незалежне оцінювання всіх випускників основної школи.

– Частина учнів, які матимуть кращі академічні здобутки, продовжать своє навчання в новостворених академічних ліцеях, - каже Хобзей. – Такі однопрофільні ліцеї навчатимуть учнів старшої школи у містах, багатопрофільні - у сільській місцевості.

Читайте також: В Україні створили курс з екологічної освіти школярів

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter