Бійка, непритомні та ігнорування порушень поліцією на ДВК – ОПОРА відзвітувала про вибори у 151 окрузі

Політика
Юлія Обелець19 липня 2016 о 14:211358 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Бійка, непритомні та ігнорування порушень поліцією на ДВК – ОПОРА відзвітувала про вибори у 151 окрузі
Громадська мережа ОПОРА розповіла про зафіксовані в день проміжних виборів порушення на ДВК 151 округу.

Суттєвих порушень спостерігачі ОПОРИ не зафіксували, тому називають проміжні вибори такими, що відбулись. Натомість розповіли про незначні порушення.

Бійка, непритомні та ігнорування порушень поліцією на ДВК – ОПОРА відзвітувала про вибори у 151 окрузіДар'я Черкашина та Андрій Токарський

– Всі 216 виборчих дільниць в окрузі розпочали роботу вчасно, – розповіла Дар’я Черкашина, довгостроковий спостерігач у Полтавській області.– Найпоширенішим порушенням в день голосування, особливо у сільських місцевостях, стала спроба проголосувати без документа. Такі випадки ми зафіксували на 4 дільницях – ДВК №530455 (с. Юсківці), №530048 (с. Березова Лука), №530503 (с. Крутий Берег) та №530498 (с. Шеки). Такі дії члени ДВК пояснили розпорядженням ОВК, що у разі підтвердження всіма членами ДВК особу, котра прийшла без документів, вона все одно має право отримати свій бюлетень і проголосувати. Проте, коли ми звернулись до голови окружної виборчої комісії такі дії назвали провокацією. Крім цього, на ДВК №530048 (с. Березова Лука) зафіксували випадок голосування однією особою по двом бюлетеням.

Скаржились спостерігачі ОПОРИ й на роботу правоохоронців.

– Були випадки, коли наші спостерігачі звертались до правоохоронців, які працювали на ДВК, щодо певних порушень. Зокрема, щодо голосування за кількома бюлетенями, або видачі бюлетенів без наявності паспорта, – зауважив Андрій Токарський, регіональний координатор виборчих програм. – Проте поліціянти просто відвертались, демонструючи, що не мають бажання реагувати на вчинення злочину. Правоохоронці не виконували свою функцію по забезпеченню і дотримання прав інших суб’єктів виборчого процесу. Вони ставили собі за мету тільки дотримання правопорядку. Лише після дзвінків їхньому керівництву, починались певні рухи тих полісменів, які були свідками того чи того злочину. На ДВК 151 округу ставався злочин і в присутності 20 поліцейських, які все бачили, але не реагували, доки їм не телефонували керівництво.

У підсумку таку поведінку поліції спостерігачі ОПОРИ пояснили їхньою недосвідченістю у виборчому праві. До речі говорили спостерігачі й про необізнаність членів виборчих дільниць.

До теми – Скандал у Лохвиці: перевіряють факт замінування ОВК 151 та мітингують

Бійка на ДВК

Уже під час роботи ОВК між членами виборчої комісії Геннадієм Долгополовим («Самопоміч») та Олександром Ляшко («Радикальна партія») виник конфлікт, що переріс у бійку. Проте, зі слів Андрія Токарського, до приходу поліції спостерігачі спортивної статури їх розборонили. Причиною конфлікту стало процедурне питання, типу, робимо чи не робимо перерву.

Аналізуючи роботу виборчих комісій, назвали такі основні порушення:

  • винос печаток за межі ДВК,
  • переписування протоколів результату рахування голосів,
  • перепакування неналежно запакованої документації.

Явка

Явку назвали низькою, оскільки проголосували лише 47929 виборців зі 140170 зареєстрованих (34,19%)

До теми – За дотриманням законодавства на ОВК у 151 окрузі слідкувала «приватна охорона»

Втрата свідомості

– Через те, що на вулиці було спекотно, доводилось неодноразово викликати швидку як виборцям, так і членам комісій, – розповіла Дар’я Черкашина.

Зокрема, знепритомніла представниця ДВК №530088 (с. Ціпки Гадяцького району). Причиною стала заява від представників Комітету виборців України про перерахунок голосів на даній дільниці, через те, що на ній Руслан Богдан отримав близько 60% голосів. На думку КВУ, такий результат є не типовим для округу.

Окрім того, зі слів спостерігачів, у приміщеннях ДВК не було відповідних умов для нормальної тривалої роботи – не вистачало кондиціонерів та вентиляції, тоді як на вулиці було +38.

До слова, 19 липня перерахунки мають відбутись у семи виборчих дільницях – №530694 (с. Велика Круча, Пирятинський район), №530915 (с. Вороньки, Чорнухинський район), №530919 (с. Галяве, Чорнухинський район), №530423 (м. Заводське, Лохвицький район), №530447 (с. Ісківці, Лохвицький район), №530088 (с. Ціпки, Гадяцький район) та №530701 (с. Нові Мартиновичі, Пирятинський район).

Як зауважив Андрій Токарський, причинами могли стати: неточності у протоколах, невідповідно запакована виборча документація, скарги та акти щодо порушення, які відбувались під час процедури підрахунку голосів на ДВК.

Результати:

Станом на 14 годину 19 липня, за даними ЦВК, на Полтавщині опрацювали 97, 22 % протоколів. Лідирує Руслан Богдан «Батьківщина» – 21, 89%. На другому місці самовисуванець Олексій Рябоконь – 16,73%.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter