Битва за Полтавщину: рух «Чесно» про кандидатів 151 округу

Політика
Надія Труш5 липня 2016 о 08:451478 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Битва за Полтавщину: рух «Чесно» про кандидатів 151 округу
17 липня на Полтавщині вибори нардепа. Рух «Чесно» проаналізував діяльність та біографії кандидатів.

Кандидат від «Батьківщини» Руслан Богдан був парламентарем і за останню каденцію не подав жодного законопроекту. Сергій Мамоян з Київщини веде активну передвиборчу кампанію, представляючи «Партію простих людей». Дві кандидатки від «Відродження» йдуть під різними партійними брендами. Низка кандидатів пов’язані з колишньою Партією регіонів.

Битва за Полтавщину: рух «Чесно» про кандидатів 151 округу

Найрейтинговіша політсила на окрузі – БПП – взагалі не представлена через «помилку» при реєстрації кандидата. Кому БПП віддав округ на відкуп? За прихильність полтавчан боротимуться 47 кандидатів. 13 - балотуються від партій, 34 - самовисуванці.

Проміжні вибори народного депутата у №151 окрузі відбудуться, оскільки колишній нардеп-мажоритарник від нього Тарас Кутовий (БПП) став Міністром аграрної політики та продовольства.

Викрутаси БПП

Тарас Кутовий двічі одержував упевнену перемогу в своєму окрузі (41,27% у 2012 р. та 62,86% у 2014 р.), що могло б підвищити шанси на перемогу кандидата від БПП Романа Товстого. Цікаво, що ЦВК не зареєструвала чинного заступника голови Полтавської ОДА Романа Товстого (БПП) через те, що його автобіографія не містила відомостей з громадської роботи та про наявність чи відсутність судимості. Пізніше кандидат повідомив, що не хоче оскаржувати це рішення, припускаючи, що це може бути наслідком дій політичних конкурентів БПП. Цікавий факт: найвпливовіша в окрузі політична сила висуває досвідченого політика, але в той же час не надає необхідну для реєстрації інформацію. Хоча у кандидатів є час для внесення правок після реєстрації, і цим правом можна було б скористатися. Схоже на те, що округ віддали на відкуп. Але кому? Це основна інтрига виборчих перегонів на Полтавщині.

За прихильність полтавців боротимуться 47 кандидатів, 13 з яких висунули політичні партії. Інші 34 кандидати – самовисуванці. Результати місцевих виборів 2015 року показали, що політичний вплив в окрузі неоднорідний, бо в кожному районі домінують різні політичні партії. Окрім БПП, сильні позиції в районах області у «Батьківщини», «Відродження» та «Радикальної партії Ляшка», а «Партія простих людей Сергія Капліна» їх майже наздоганяє.

Політик з Київщини веде найактивнішу кампанію

Сергій Мамоян, кандидат від «Партії простих людей Сергія Капліна» в полтавському окрузі, місцем проживання вказав с. Наливайківка на Київщині. Полтавщина – це єдиний острівок впливу ППЛ, лідер якої Сергій Каплін входить до фракції БПП. А Сергій Мамоян - помічник Капліна у восьмому скликанні. З жовтня 2015 року Мамоян – депутат Полтавської обласної ради від РПЛ, очолює ключову для нафтогазової Полтавської області комісію з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр.

Прихильність виборців Мамоян здобуває у поїзках до віддалених сіл, таких, куди інші кандидати не добираються.

Політичну активність Сергій Чолоєвич поєднує з бізнесом: очолює компанію "МАЛДС груп" з виробництва та торгівлі м'ясом у регіонах України, Росії, Казахстану та Середньої Азії. Мамоян активно веде передвиборчу кампанію, проте, як зазначають місцеві активісти із ОПОРИ, він вже порушує правила благоустрою, оскільки розміщує агітаційні матеріали на стовпах ліній електропередач і деревах. У першу чергу Мамоян обіцяє відстояти право багатих нафтою і газом районів отримувати частину коштів від видобувачів на розвиток.

ЗМІ публікують розслідування, які викривають сімейні зв’язки Мамояна з “висхідною зіркою” прокуратури та фігурантами антикорупційних журналістських розслідувань. Його батько, Чоло Мамоян неодноразово вигравав тендери на будівництво та ремонт доріг у Київській області.

«Батьківщина» – ставка на екс-нардепа без законопроектів

ВО «Батьківщина» також має всі шанси перемогти, оскільки на місцевих виборах 2015 кращі результати в окрузі отримали лише БПП, який за нього тепер не боротиметься. Партія кандидує Руслана Богдана, голову Полтавської обласної організації «Батьківщини», який своїм місцем проживання зазначає Київ. «Батьківщина» активно допомагає своєму протеже перемогти на окрузі: льотчиця Надія Савченко у перевиборчому турне на підтримку кандидатів від партії перш за все агітувала за Руслана Богдана.

Руслан Богдан уже двічі був нардепом за партійним списком «Батьківщини» у 6-му та 7-му
скликаннях Верховної Ради. І двічі входив у комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. Незважаючи на низьку парламентську активність - за час 6-го скликання 6 виступів та 8 законопроектів - у депутата було 48 помічників, 11 з яких - на платній основі. За майже 2 роки 7-го скликання Руслан Богдан взагалі не виступав у сесійній залі, не ініціював жодного законопроекту, але у нього було 11 помічників, 5 з яких - на платній основі. Всі вони разом із нардепом мали б працювати над розробкою законодавчого поля. Кандидат був одним із семи депутатів, виключених з БЮТ в лютому 2011 р. за голосування за зміни до Конституції, які продовжували повноваження регіонівського парламенту, місцевих рад та особисто Януковича до 5-ти років. Проте це не завадило фракції повернути його до своїх лав у 2012 році.

Рябоконь - самовисуванець із потужним адмінресурсом

Із самовисуванців найбільше шансів має Пирятинський міський голова та член «Соціалістичної партії України» Олексій Рябоконь. Саме його публічно підтримав колишній обранець від округу Тарас Кутовий. З 1994 р. Рябоконь - держслужбовець, розпочав кар’єру у Пирятинській районній державній адміністрації, яку пізніше й очолив. У 2005 р. став радником голови Полтавської обласної ради, а в 2010 р. жителі Пирятина обрали Рябоконя міським головою. Рябоконь не соромиться використовувати адмінресурс для самоагітації в радянському стилі, на що вказує офіційний сайт Пирятина: «На вибори 17 липня Олексія Рябоконя було вирішено висувати на загальних зборах, у яких взяли участь понад 200 представників Гадяцького, Лохвицького, Гребінківського, Чорнухинського та Пирятинського районів. Серед присутніх – керівники підприємств, працівники органів державної виконавчої влади і місцевого самоврядування, приватні підприємці, ветерани праці, громадські активісти». Далі адмінресурс Рябоконя посилюється: вже під час передвиборчої кампанії кандидат дарує людям з обмеженими можливостями квартири за бюджетні кошти міста.

Роздвоєний Янус «Відрождення»: науковиця-гончарниця проти дніпровської жіночої солідарності?

«Відродження», до якого увійшли екс-регіонали, висуває Людмилу Овчаренко. На виборах 2012 р. вона була основною конкуренткою кандидата від БПП Тараса Кутового та балотувалася як самовисуванка, набравши 30,38% голосів. Тоді вона була лідеркою ГО "Моя Полтавщина", яке, за інформацією ЗМІ, фінансував мільярдер, екс-бютівець та член фракції “Партії регіонів” у ВР 7-го скликання Андрій Веревський.

Інтрига в тому, що Людмила Овчаренко - не єдина кандидатка, яка пов’язана з партією «Відродження». Ще одна кандидатка від 151 округу, Марина Петросянц, висувається від партії «Солідарність жінок України», хоча й проживає в Дніпрі. В 2015 р. обрана депутаткою Дніпропетровської обласної ради від партії «Відродження». Отже, чому мешканка Дніпра й депутатка від «Відродження» висувається на Полтавщині геть від іншої партії? Ймовірно, виконує функцію техкандидата для того, щоб підсилити позиції Овчаренко і спробувати завести більше членів ДВК для підрахунку бюлетенів. «Солідарність жінок України» отримала лише 14 мандатів на рівні міських рад по всій Україні на місцевих виборах у 2015 р. За попередньої каденції частина цих депутатів входила до фракції "Партії регіонів" або кандидувалася від них у 2010 р. Марина Петросянц була помічницею Андрія Шипка у 7-му скликанні ВРУ, коли він висувався від «Партії регіонів», так і в Раді 8-го скликання, до якої він потрапив як самовисуванець від округу №35, що в Дніпропетровській області (після увійшов до групи "Відродження"). Нагадаємо, Шипко був одним із депутатів, хто голосував за диктаторські закони 16 січня.

Хто з кандидатів пов’язаний з «Партією регіонів»?

Як відомо, окрім партії «Відродження» екс-регіонали створили партію «Опозиційний блок». Від цієї політсили на окрузі висувається Олександр Березянський. Він - екс-депутат Кременчуцької міської ради, перший заступник облорганізації «Опоблоку». Березнянський вже порушив ЗУ «Про вибори народних депутатів», агітувавши за себе на концерті до Дня Конституції, який організовувала Заводська міська рада. Законом заборонена будь-яка агітація на заходах, організованих органами державної влади.

«Радикальна партія Ляшка» теж висуває кандидата, який пов’язаний з «Партією регіонів» - Руслана Ляшка. На парламентських виборах 2012 р. він був офіційним спостерігачем у виборчому окрузі № 148 від «Партії регіонів». Проживає в селі Засулля Лубенського району
Полтавської області. Руслан Ляшко не є родичем лідера партії, яку він представляє. Хоча його обрали депутатом Полтавської обласної ради від «Радикальної партії Олега Ляшка», щоправда, кандидат спростовує, що відоме прізвище допомогло йому. Крім політичної діяльністі, політик виробляє хлібобулочні вироби – разом з дружиною володіє ТМ «Нова пекарня» в Лубнах.

Хто балотується від «Руху», «Свободи», «Правого сектору»

Довірена особа та помічник екс-нардепа Тараса Кутового (БПП), а зараз - міністра, - Олександр Панченко - висувається на цих виборах від «Народного Руху України».

Останні двадцять років Панченко працює адвокатом та викладає в Українському Вільному Університеті (Мюнхен, ФРН). Має більш ніж 20 різних нагород та відзнак, також є автором більш ніж 30 книг та публікацій на тему права, україністики та краєзнавства.

«Свободу» на окрузі представляє Іван Близнюк - нині депутат Полтавської облради та голова наглядової ради ПАТ "Велика Круча" (агропромисловість та готель).

Від «Правого сектору» на вибори йде Ігор Чадюк, для якого це - перші виборчі перегони за посаду нардепа.

Він очолює Полтавський обласний осередок «Правого сектору», служив добровольцем у батальйоні «Донбас».

Від УКРОПУ на вибори йде Інна Авраменко, яка народилася й проживає в місті Глобине Полтавської області. На місцевих виборах 2015 р. стала депутатом Полтавської обласної ради від УКРОПу та головою Постійної комісії з питань регламенту, депутатської діяльності, інформаційної сфери, зв’язків з громадськістю та дотримання прав учасників АТО. На виборах народного депутата кандидатуру Інни Авраменко висунули вперше.

Пасивні кандидати

Максим Березін - кандидат від «Європейської партії України», яку очолює Микола Катеринчук. Проживає в Кременчуці, займає посаду посаду заступника голови підрозділу з міжнародних відносин. Представляє ГО «Всеукраїнська спілка учасників АТО, бойових дій та миротворчих місій. Раніше участі у виборах народних депутатів не брав. Проявляє активну позицію щодо якості військової освіти та відслідковує зловживання керівного складу Військового ліцею у Кременчузі, у якому він викладає. З травня 2014 р. до 2015 р. Максим Березин добровольцем брав участь в бойових діях у зоні АТО. При цьому, кандидат не проявляє передвиборчої активності.

Від «Демократичної партії України» у полтавському окрузі пробуватиме свої сили житомирянин Богдан Кривошеєнко. Він керує БО Всеукраїнським рухом «Взаємодія». Зазначимо, що «Демократична партія України» найбільший успіх мала на виборах до ВРУ 1990 року. Згодом популярність партії від виборів до виборів ставала дедалі меншою, і до ВРУ 4-го скликання від неї пройшов аж один кандидат.

Як правило, значна кількість кандидатів на окрузі (47 кандидатів разом із самовисуванцями) свідчить про те, що потенційні переможці зацікавлені у техкандидатах, щоб або відтягнути голоси в опонентів, або завести чим більше членів у дільничну виборчу комісію, яка сортує бюлетені та займається підрахунком голосів. Кожен кандидат має право подати своїх членів до ДВК, і вони будуть визначатися за принципом жеребкування. Відповідно, що більше техкандидатів під контролем у головного кандидата, то більше в нього шансів завести своїх членів у ДВК.

Огляд інших кандидатів-самовисуванців, яких загалом зареєстровано 34, рух «Чесно» оприлюднить найближчим часом.

За матеріалами www.chesno.org

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter