Проект "Нардеп на розмову": Сергій Каплін розповів про виконану роботу

Проекти "Кола"
Юлія Обелець25 вересня 2014 о 11:4251561 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Проект "Нардеп на розмову": Сергій Каплін розповів про виконану роботу
Першим зі списку народних обранців проекту, який погодився і організував з нами зустріч, став Сергій Каплін. Для цього він запросив нас до своєї приймальні.

Проект Сергій Каплін. Усі фото Олега Журавльова

Про те, чи складно «достукатись» до цього нардепа, читайте у матеріалі «Сергій Каплін погодився»

Довідково:

Дата народження: 15 грудня 1979 року.

Виборчий округ №144.

Політична партія "Блок Петра Порошенка"

Станом на 23 вересня на сайті Верховної Ради зазначено 41 законопроект, які подав саме Сергій Каплін.

Відвідуваність засідань ВР: письмова реєстрація - 178, відсутній з невідомих причин - 12.

Топ-4 цитат нардепа, почутих журналістом під час спілкування:

  • «Обласні адміністрації – це наріст на тілі народу».
  • «Моя улюблена страва – це олігархи».
  • «Полтава стала столицею протесту».
  • «Це не закінчиться Кримом та Сходом… І так залишаться в нас Галичина і Центральна Україна».

Нагадаємо, в рамках проекту «Полтавський народний депутате, до Вас запитання» нардепи повинні розповісти виборцям про виконану роботу.

Сергію Миколайовичу, Ви винесли на розгляд Верховної Ради 41 законопроект. Якими найбільше пишаєтесь?

– Перший – це про скасування пільг народних депутатів України (про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України»). Це були глобальні скорочення, проголосовані в перші тижні після революції. Другий – «Про люстрацію в Україні». Сьогодні через цей законопроект більше мільйона суддів, прокурорів, чиновників підуть з посади через співпрацю з режимом Януковича і через не відповідність своїй посаді. Також серед тих законопроектів, які пройшли вже дві третини шляху, – про позбавлення мандату депутата за 5 прогулів без поважних причин. Мені вдалось зібрати необхідну кількість підписів, щоб внести такі зміни до Конституції та, на жаль, Турчинов категорично відмовився ставити його на голосування. Маю низку законопроектів про створення слідчих комісій, наприклад, щодо розслідування кримінальної діяльності усіх без винятку президентів України. Законопроект уже зареєстровано. Сподіваюсь, його поставлять найближчим часом до розгляду. Особисто я вважаю, що без покарання когось із знакових чиновників не буде почато відновлення довіри до влади. Насправді в мене їх більше, адже є у співавторстві, а є мої самостійні. До речі, маю проект постанови «Про призначення позачергових виборів Полтавського міського голови». Та все ж мій найулюбленіший той, якому я присвятив найбільше часу – це «Про люстрацію в Україні».

Проект Сергій Каплін не відкидає, що схожий на Володимира Леніна

Ваше найбільше розчарування за 2 роки?

– Два роки тому я був зовсім іншою людиною, в мене була наївна віра, що в політиці є хоч 1% людей, які дійсно дбають про країну. Я вірив у те, що частина політиків, які часто з’являються на екранах – самостійні проекти. Нині ж я вже розумію, що в Україні 99% усіх проектів – це проекти українських олігархів. Жертвами цих проектів стають звичайні громадяни. Я не приховую, що мрію про власний проект, який буде формуватись знизу, як свого часу формувався Майдан чи профспілки в Польщі. Я почав велику ініціативу і займатимусь нею 10 найближчих років – це створення профспілки «Рух простих людей». Ми вже отримали реєстраційні документи, тобто переформатували громадську організацію у профспілкову, будемо йти тим шляхом, що свого часу Польща та Сінгапур. Коли профспілка – це круглий стіл, де влада не раз на 4 роки, а щотижня у діалозі з людьми.

Також щодо розчарування, то я побачив Верховну Раду зсередини. Мене це вразило. Я знаю, за яких умов Україна буде і за яких її не буде. Сьогодні у нас держави не існує. Уряд – корумпований знизу до верху. Обласні адміністрації – це наріст на тілі народу. Його, до речі, досить легко зшкребти. Пам’ятаю, як захопили всі адміністрації, то країна не припинила жити.

Сергій Каплін готується до наступних виборів у Верховну Раду, які відбудуться 26 жовтня 2014 року. Тому встиг розповісти і про свою місію у майбутньому:

– Я знаю, що робитиму в наступному Парламенті: жодних реформ за рахунок простих людей. Є Жеваго, є Коломойський, є Пінчук, є Ахметов, є олігархи-прокурори, є олігархи-судді. Я їх знаю всіх поіменно. Я об’їздив Україну і склав список у 1,5 тисячі осіб, що володіють двома третинами всієї власності України. Моє завдання – змусити нинішню владу бути більш вольовою і рішучою та провести реформи за рахунок цих людей. І, друге, має настати справедливість. Вважаю, що 23 роки (про незалежну Україну – автор) – були 23 роки злочинів. Ці злочинні угрупування очолювали українські президенти. Вони та їх оточення повинні відповісти за всі ці злочини – починаючи від здачі ядерної зброї і до здачі Криму та Сходу. Я відповідально заявляю – Крим та Схід було здано або за гроші, або за поступливість Москви у передвиборчому процесі… Я зареєстрував проект постанови про розслідування фактів зради з боку Турчинова та інших керівників. Адже розумію, що без змін не буде держави. Це не закінчиться Кримом та Сходом. Наступними будуть Маріуполь, Одеса, Харків, Дніпропетровськ, Миколаїв, Херсон. Я називаю в тій послідовності, як це буде відбуватись, бо знаю ситуацію зсередини. Потім Кіровоград і Черкаси. І так залишаться в нас Галичина і Центральна Україна. Тому велика надія, що влада буде централізованою, а Президент, його оточення та опозиція будуть діяти рішуче і не розхитуватимуть ситуацію в країні.

Що зробили саме для Полтави?

Проект

Відповідаючи на це питання, нардеп показав у себе на столі величезну купу папок. Твердить, у них до 6 тисяч справ, де кожна – це доля окремої людини, яка звернулась по допомогу у приймальню. Аби допомагати полтавцям, у його у стаціонарній та мобільній приймальні працюють 8 юристів. Не приховує, що інколи достатньо одного його дзвінка для вирішення проблеми, з якою людина боролась кілька років. Твердить, що допомагати населенню було б легше, аби не чинний очільник Полтави.

– З міським головою, який у нас, складно щось зробити. Я мав розмову з Володимиром Гройсманом, екс-мером Вінниці. Вони змогли за 8 років зробити Вінницю містом №1 в Україні, яка колись була передостанньою. До речі, він теж із «Совісті України», але то був технічний момент. Говорили з ним багато про Полтаву – як і що робити. Я буду вести блок Капліна на вибори в міськраду. Я поспорив з Гройсманом, що за 4 роки, за умови обрання нового мера і складу ради, Полтава випередить Вінницю. Я шукаю команду, ми почали створювати проект «Золотий кадровий резерв». Зустрічався з активом всіх місцевих вишів. Хочу вибрати всю золоту молодь, але «золоту» не в сенсі дітей багатіїв, а в розумінні – всіх талановитих. Ми формуватимемо програми їхнього навчання, в тому числі за кордоном. Маю амбіцію зробити місто показовим і №1 в Україні. І мрію, аби хтось з полтавців став Президентом України. Я ж особисто мріяв стати міським головою Полтави і мрію. Але розумію, що без ваги, яку має народний депутат, реалізувати регіональні проекти складно. Я шукаю кандидатуру того, хто може стати новим очільником Полтави. Це має бути менеджер, який важко працюватиме. Таке поєднання Гройсмана, Тихоновича (Анатолій Кукоба – автор), Капліна (про себе – автор) – така собі консистенція. Я вже маю таку кандидатуру, веду переговори (але так цю людину і не назвав – автор).

Проект У приймальні нардепа

Щодо досягнень також перерахував:

– Полтава – стала столицею протесту. Зокрема, завдяки команді Капліна скасували на певний час скандальні тарифи, не дали побудувати заправку на Дублянщині, захопили Мамая в міськраді, ну і судові процеси… Та найбільшим досягненням стане передчасне відсторонення Мамая з посади нинішнього мера.

Чи є у Вас друзі у Верховній Раді? З ким із народних обранців товаришуєте?

– Друг – це цінність, якою я не розкидаюсь. Мабуть, там друзів у мене немає, але знайомий я там майже з кожним депутатом. Навіть у Партії Регіонів, хоч я був у протилежному таборі, мене поважали за мій бойовий дух. Комуністи мене ненавидять, бо за моєї ініціативи вдалось заборонити Комуністичну партію. Ви питали про друзів, та я Вам краще назву своїх ворогів – Веревський, Жеваго, Фірташ, Новінський, Калєтнік. Цей список безкінечний. Усім їм я десь перейшов дорогу, завадив їхнім злодіянням. Тож моя улюблена страва – це олігархи.

Після того, як Ви вивісили білборди з особистим номером мобільного телефону, на скільки побільшало дзвінків?

Проект

– Я не жалкую, це прорив у моєму діалозі з людьми. Але, чесно кажучи, думав, дзвінків, буде менше. Коли мій номер телефону опублікували в газеті «Іскра», люди не могли повірити, що таке може бути. Вони телефонували і питали: «Як потрапити на прийом до нардепа Капліна?», тобто, не вірили, що слухавку беру я. У день надходить нині до 100 дзвінків. Телефонують як о 2-й ночі, так і о 6-й ранку. Я намагаюсь всім відповідати або ж передзвонювати, якщо був зайнятий. Багато повідомлень надходить. Дзвонить чимало дівчат, але я вже себе з женихів списав. Багато молоді звертається. Навіть 10-річна дівчинка ставила питання, яке ставлять пенсіонери. Діти наші рано подорослішали, а це погано. Основні питання, які хвилюють людей, – мир, проблеми ЖКГ та безробіття.

Чи користуєтесь службовою квартирою, яку виділяють народним обранцям на час проходження сесій Верховної Ради?

– Ні, я знімаю 1-кімнатну квартиру, від тієї, що пропонували, відразу відмовився. І так відмовилась вся наша фракція. Ми часто відмовляємось і від зарплати на користь доброї справи (для онкохворих дітей, АТО), хоча у нас всі у різних умовах, але намагаюсь тримати марку. Тому часто беру в борг, допомагають друзі, авто моє – у кредиті. Водія свого не маю.

Із розмови, не озвученої в інтерв’ю:

Сергій Каплін не відкидає, що схожий на Володимира Леніна. Розповів, що дивлячись на деякі його фото, дружина почала вірити у реінкарнацію. Згадував часи Євромайдану, як возив бензин під тирсою на вантажівці для коктейлів Молотова; вивалив двері до Будинку профспілок і відкрив там офіс Євромайдану, за що його мали арештувати. Як тоді з ним прощався 4-річний син Марк, а дружина купила квиток до Брюсселя. Та він вирішив йти до кінця, розуміючи, що якщо полетить, то, можливо, саме його голосу не вистачить, аби скинути Януковича. Розповів, що давно не бачив маму, яка тримає велике господарство. Що спить на добу лише по 2 години уже 1,5 року, як мінімум. А сили отримує від спілкування із людьми.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter