13 серпня святкує першу річницю Глобинська громада: що зробили за рік

Суспільство
Надія Труш14 серпня 2016 о 08:11986 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 13 серпня святкує першу річницю Глобинська громада: що зробили за рік
Рік тому, 13 серпня 2015 року, рішенням сесії Полтавської обласної ради було затверджено створення Глобинської міської об’єднаної територіальної громади – єдиної об’єднаної громади в районі та однієї з перших в області.

13 серпня святкує першу річницю Глобинська громада: що зробили за рік13 серпня святкує першу річницю Глобинська громада: що зробили за рік. Фото ar25.org

Про це йдеться на сайті Глобинської міськради. До складу територіальної громади, крім Глобинської міської ради, ввійшли п’ять сільських рад: Жуківська, Опришківська, Пирогівська, Борисівська та Бабичівська.

Що громада зробила за рік

Заклади шкільної освіти перейшли під юрисдикцію та управління міського відділу освіти тільки з 1 липня цього року, а отже і якихось суттєвих зрушень в цій галузі ще не відбулося.

Та все ж зараз можна говорити і про перші позитивні результати. Зросли об’єми фінансово-економічного потенціалу громади, бюджет якої зріс майже в три рази. Разом з тим зросли і фінансові навантаження на бюджет, адже на утримання об’єднаної громади передані дошкільні і загальноосвітні навчальні заклади, заклади культури, спорту та інше.

З’явилася перспектива вирішення проблемних питань, які не вирішувалися до цього десятиріччями. У Глобиному – це реконструкція очисних каналізаційних споруд, продуктивністю 400 м/куб. добу (перша і друга черга), які розміщуються поблизу авіамістечка та будівництво каналізаційних насосних станцій (реконструкція каналізаційного напірного колектора і КНС на комунальній каналізаційній системі «Цукрозавод» в м. Глобине), зміцнення матеріально-технічної бази комунального господарства громади такими транспортними та технічними засобами, про які раніше можна було лише мріяти – це придбання через відкриті торги сучасного колісного багатофункціонального екскаватора-навантажувача JСB моделі 3СХ ЕСО SITEMASTER, сміттєвоза з боковим завантаженням МБЗ-7.5 на шасі ГАЗ -3309 та «автовишки» - автомобільного підіймача телескопічного АП-18 на базі шасі ГАЗ-3309.

Крім цього, в селах громади – роботи з капітального ремонту клубів в Жуках та Борисах, проведення реконструкції колишнього старого приміщення Пирогівської школи під Центр дозвілля. Нарешті з’явилася можливість на території села Бабичівки відродити постійну роботу дошкільного навчального закладу, шляхом реконструкції, із застосуванням енергозберігаючих технологій, частини приміщення Бабичівської ЗОШ.

Станом на серпень цього року за кошти міського бюджету збудували 16 об'єктів вуличного освітлення в населених пунктах громади, з них 6 об’єктів вуличного освітлення в місті Глобине та 10 в селах. При цьому загальна протяжність лінії вуличного освітлення збільшилась в громаді на 23, 56 км. та з’явилось при цьому 296 нових вуличних світильників. В цьому році завершено повністю вуличне освітлення в населених пунктах: Бабичівці, Набережному Устимівці та Новобудові.

Вперше за роки існування незалежної України глобинським комунальникам придбали комплекти спецодягу.

На одному з перших місць в громаді стоять і питання ремонту дорожнього покриття вулиць та доріг. За станом на 1 серпня 2016 року вже проведено поточні ремонти 12 вулиць в Глобиному та 5 вулиць в сільській місцевості.

Замінили 115 віконних блоків на сучасні енергозберігаючі в глобинських дошкільних закладах №1, №3 та №4, проведено поточний ремонт Пирогівського дошкільного навчального закладу, ремонт опалювальної системи Глобинського ДНЗ №3, відремонтували дитячі майданчики в дитячих садках міста, купили дитячі меблі (ліжка, столи, парти, стільці, стінки, ігрові осередки) для дошкільних навчальних закладів №1 та №4 міста. Зараз триває капітальний ремонт покрівлі та утеплення музичної зали Глобинського дошкільного навчального закладу №4.

Зі створенням об’єднаної територіальної громади новобраними депутатами громади прийняті Програма розвитку фізичної культури і спорту Глобинської територіальної громади на 2016-2020 роки, Програма підтримки обдарованих дітей та молоді Глобинської територіальної громади на 2016-2020 роки та Програма оздоровлення та відпочинку дітей на 2016-2019 роки. Всі ці програми дають змогу розвивати фізичну культуру і спорт в громаді, підтримувати обдарованих дітей і молодь та забезпечувати оздоровлення і відпочинок дітей. Зокрема, передбачається введення посад інструкторів фізичної культури та спорту в великих селах громади, ремонт та будівництво стадіонів, спортивних майданчиків, придбання та встановлення спортивного обладнання, фінансове утримання міської футбольної дитячої команди, проведення спортивних змагань та турнірів.

За рахунок міської ради було виділено 76 тис. грн. для часткової оплати поїздки танцювального колективу «Сузір’я» Глобинської дитячої музичної школи мистецтв в Болгарію для участі в міжнародному творчому конкурсі, де вони здобули перемогу.

В цьому ж році для забезпечення відпочинку дітей пільгових категорій населення виділили 90 тисяч грн. для закупівлі путівок в дитячі заклади оздоровлення та відпочинку. На даний час 24 дитини з нашої громади оздоровлюються в дитячому таборі «Чайка» в Градизьку.

За рахунок коштів міського бюджету здійснюється придбання санаторно-оздоровчих путівок для чорнобильців 2 категорії та демобілізованих атовців і членів їх сімей. Матеріальну допомогу від Глобинської міської ради отримали понад 150 осіб, з них 58 військовослужбовців та членів їх сімей – на загальну суму понад 300 тисяч грн..

До теми: Децентралізація – два роки потому, або Хто виграв від реформи

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter