Декомунізація у Полтаві: активісти пропонують знести могили

Суспільство
Надія Труш1 жовтня 2015 о 14:392621 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Декомунізація у Полтаві: активісти пропонують знести могили
У Полтаві пропонують перейменувати майже 100 вулиць і провулків, пропозицій нових назв поки що лише наполовину менше.

Декомунізація у Полтаві: влада – не хоче, активісти – побоюються відповідальностіДекомунізація у Полтаві: влада – не хоче, активісти – побоюються відповідальності. Фото infolight.org.ua

Сьогодні, 1 жовтня, у Полтавській облдержадміністрації відбулася прес-конференція, на якій обговорили процес декомунізації в місті.

Представники організації "Злам Стереотипів", яка взялася "підштовхнути" місцеву владу до вирішення питання перейменування вулиць та демонтажу пам’яток радянського періоду представили перелік об’єктів, що підлягають демонтажу або перейменуванню.

Ярослав Томенко і Олександр Ластовецький презентували список на чотирьох аркушах та зауважили, що це далеко не весь перелік. Уточнення об’єктів, які мають бути перейменовані чи демонтовані ще триває.

Олександр Ластовецький переконаний, що влада не проявляє бажання декомунізувати Полтаву. Фото Надії Труш

Пропонують демонтувати могили

Окрім вулиць та провулків, група із п’яти молодих активістів пропонує демонтувати меморіальну дошку Першому губернському з’їзду комсомолу Полтавщини, Луначарському, Крупській, Зигіну, Ватутіну. На думку активістів, демонтувати потрібно і деякі могили. Зокрема – могилу братів Литвинових та червоноармійців, які загинули під час боїв за Полтаву 1919 року та Петра Вороніна, учасника боротьби за радянську владу у місті.

– Все, що стосується комуністичної партії, Радянського Союзу, військових та політичних діячів, які брали участь у встановлення радянської влади або переслідували борців за незалежність України, має бути демонтоване, – заявив Олександр Ластовецький, координатор ГО Злам Стереотипів, член всеукраїнської мережі Громадський сектор Євромайдану. – Демонтувати не означає просто знищити. Пам’ятники можна буде просто розмістити у музеях. Подібні проекти уже діють в Литві, Угорщині.

Хлопець запевняє, що прості громадяни не будуть платити за перейменування вулиць та провулків зі своєї кишені – це має лягти на плечі місцевої влади. Разом з тим Олександр переконаний, що міський голова Олександр Мамай ігнорує усі пропозиції почати громадські обговорення щодо декомунізації.

– Слова мера про те, що перейменування це дорого і не на часі – просто "відмазки". Є закон і його треба виконувати, – заявив молодий історик. Нагадаємо, міський голова Олександр Мамай вважає спекуляцією «чистку» полтавських вулиць від радянських назв.

Список пропозицій, які підготував "Злам Стереотипів" взамін на старі назви поки не розголошують. Назвали лише 10 пропозицій, але запевняють, що їх півсотні. На запитання журналіста про те, чи збираються організувати громадське обговорення та оприлюднити повний список пропозицій нових назв відповідають так: "хто ми такі, щоб це робити". Відповідальність за пропозиції нових назв на себе не беруть, кажуть, робити це повинна влада.

До теми: Як на Полтавщині минає півроку декомунізації

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter