«#FreeSavchenko»: сотні полтавців мітингували за свободу Надії Савченко (ВІДЕО)

Суспільство
Надія Труш9 березня 2016 о 16:431090 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «#FreeSavchenko»: сотні полтавців мітингували за свободу Надії Савченко (ВІДЕО)
Люди зібралися, аби висловити підтримку захиснику України, яку судять у Росії.

«#FreeSavchenko»: сотні полтавців мітингували за свободу Надії Савченко. Фото Юлії Обелець

Сьогодні, 9 березня, Полтава долучилася до всесвітньої акції «#Free Savchenko», яка проходить у різних куточках України та світу на знак підтримки Надії Савченко.

Цього ж дня у Росії відбулося чергове засідання суду над українською льотчицею-офіцером. Аби хоч якось вплинути на рішення суду та привернути увагу світової спільноти, у різних містах України та закордоном організували мітинги на знак підтримки Надії.

У Полтаві мітинг відбувся на площі перед облдержадміністрацією. Приблизно 300 полтавців вийшли на вулицю із державними прапорами, вишитими портретами Тараса Шевченка та рушниками, плакатами з написами «Свободу Надії Савченко», «#Free Savchenko» та з її фото. Люди мало вірять у справедливість російського суду, але переконані, що масовість акції бодай трохи, але підтримає Савченко.

– Весь світ повинен бути солідарним навколо безневинно ув’язненої жінки, нашої українки, Надії. Ми не можемо спокійно дивитися на всі ті речі, які відбуваються з нею. Хоча б невеликою часткою свого труда і участі у мітингу хочемо зробити невеликий внесок у її звільнення. Такі мітинги у будь-якому випадку дадуть позитивний результат. Масовість, рішучість – лише так треба діяти. Кожна небайдужа людина мусить бути тут, – переконаний полтавець Ігор. Він тримає у руках один кінець великого плакату, на якому написано «Надія символ незламності України». Інший бік плакату тримає жінка, яка уважно слухає розповідь свого сусіди і хитає головою в знак згоди та солідарності з його словами.

Підтримати Надію прийшли не лише небайдужі полтавці, а й громадські активісти, очільник області Валерій Головко, нардеп Юрій Бублик. Жителі міста хочуть вірити, що їх зусилля допоможуть Савченко та вплинуть на вирок суду, який мають винести через кілька тижнів.

– Ми вийшли боротися за її свободу. Хочемо, аби Надію звільнили і вона стала героєм нації. Скажу чесно, сумніваюся, що подібні акції якось вплинуть на рішення російських судів. Адже якщо Захід говорить, але це мало допомагає, то що ми можемо…Та все одно будемо намагатися. Надії – свободу, – говорить Михайло. Він прийшов разом із дружиною Наталією, яка також переймається долею українки. Подружжя тримає у руках невеликі плакати.

– Я підтримую чоловіка, ми дуже хочемо, щоб її звільнили з ганебної в’язниці, бо вона невинна. Вона – захисник України. Я багато читала про неї, знаю, що пройшла Ірак, керувала таким літаком, що не кожна жінка подібне здатна витримати. Таких жінок-військових лише п’ятеро в Україні, – поділилася Наталія.

Тим часом зі імпровізованої на східцях будівлі сцени один із організаторів акції, Ігор Кіянчук, повідомив, що на мітингу будуть збирати підписи під зверненням до світової спільноти із вимогою негайно відпустити усіх політв’язнів, які перебувають нині у сусідній державі, у тому числі – Надію Савченко, яка уособлює усіх політв’язнів.

– Ми приєдналися до всесвітньої акції в день, коли відбувається суд над Надією. На мій погляд, ті люди, яких сьогодні утримують у Російській Федерації – це заручники. В заручники їх взяли люди з нечистою совістю. Ті, хто має дуже сумнівні людські якості. Мені страшно навіть уявити, що витримує Надія Савченко одна проти всіх катів. Схиляю голову перед перед цією мужньою жінкою, яка одна наскільки потужно бориться, і знаходиться на самому вістрі боротьби. Надія на сьогоднішній день – це втілення України. Зможемо визволити її – визволимо і інших політв’язнів, – сказала Ірина Особік, ініціатор акції «#Free Savchenko» у Полтаві.

На мітингу вимагали офіційно визнати АТО війною

Нардеп Юрій Бублик виступив з більш радикальною промовою, аніж попередні спікери, і звинуватив у ситуації Президента Петра Порошенка.

– Надія Савченко український офіцер, яка захищала цілісність і незалежність рідної держави. Згідно із міжнародними стандартами, вона повинна бути визнаною політв’язнем, і до політичного в’язня такі ганебні методи не повинні б бути використані. Зараз чимало є політичних в’язнів і в Росії, і в Україні. Повна відповідальність за це лежить на Президентові України. Він несе відповідальність, як гарант Конституції України та територіальної цілісності держави. Акція, яка відбувається зараз, спланована на те, щоб привернути увагу світової спільноти щодо політв’язнів, а Надія Савченко уособлює їх. Також варто звернутися до влади, у першу чергу до Президента, аби назвати нарешті офіційно війну війною і щоб Президент нотою протесту на міжнародному рівні звернувся до керівника країни агресора з вимогою звільнити усіх політв’язнів, звільнити нашу територію від окупації. Якщо така вимога не буде виконана, українська влада зобов’язана буде розірвати будь-які взаємини з Росією, чи то дипломатичні, чи економічні, – сказав Юрій Бублик.

На відміну від народного депутата, який виступив із категоричною критикою Президента, голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко був не надто багатослівний.

– Не можу бути осторонь подій, які нині відбуваються. Сьогодні катують українців і наш обов’язок – підтримати Надію і всіх політв’язнів. Від того, відстоємо чи не відстоємо Надію, залежатиме відношення до української нації, – сказав Головко.

Останнє слово Надії

Поки люди виходили підтримати Савченко, вона у стінах російського суду говорила своє останнє слово. Надія Савченко мала виступати із заключним словом ще на попередньому засіданні 3 березня, але того дня, як пишуть всеукраїнські видання, суддя несподівано зупинив засідання та переніс його на 9 березня. У відповідь Надія заявила, що відмовляється від прийому рідини на додачу до голодування, яке вона оголосила ще 18 грудня, і переходить на сухе голодування.

Відео, де Надія говорить останнє слово, миттю облетіло мережу.

– Все, що я можу зробить – це показати своїм прикладом, що Росію з її «государственностью» і тоталітарним режимом можна скрутити в баранячий ріг, якщо не боятися і бути незламною. Хочете показати свою силу? Покажіть! Тільки пам’ятайте, що ми граємо на моє життя, ставки високі, і виграю я, бо мені нічого втрачати, – емоційно виступила у суді Надія Савченко.

Вирок Савченко призначили на 21 березня. Українська льотчиця вже шостий день тримає сухе голодування, яке оголосила після того, як 3 березня суд не дав їй виступити з останнім словом. Жінка до того часу не збирається припиняти сухе голодування, тобто відмову від їжі і води. Тривалість такого голоду рідко перевищує 3-4 діб. Чи зможе протриматися Савченко – під питанням. Адвокат Микола Полозов у всеукраїнських ЗМІ сказав, що переконати Надю Савченко зняти сухе голодування може лише російська влада, якщо чітко пообіцяє, що поверне її в Україну.

– До винесення вироку майже два тижні. Людина не витримає такого строку сухого голодування. Вона буде або насильно погодована, або помре, - сказав Полозов.

На завершення мітингу люди пройшлися із прапорами та плакатами площею до проїжджої частини, де також постояли приблизно 10 хвилин, шукаючи таким чином підтримки у водіїв, запрошуючи їх проявити єднання. Ті ж відповідь гучно сигнали.

Як проходила акція «#Free Savchenko» у Полтаві – дивіться у відео:

Довідково: Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в
Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні в лавах збройних проросійських сепаратистів, надаючи їм інформаційну підтримку, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки. Савченко та її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. Але суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.

Відео – Юлія Обелець, Надія Труш

Текст – Надія Труш

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter