Головний ветеринар Полтавщини: «Африканська чума свиней всерйоз і надовго»

Суспільство
Ольга Правденко9 листопада 2015 о 12:251627 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Головний ветеринар Полтавщини: «Африканська чума свиней всерйоз і надовго»
На Полтавщині наприкінці жовтня зафіксували другий випадок захворювання на африканську чуму свиней (АЧС).

Головний ветеринар Полтавщини: «Африканська чума свиней всерйоз і надовго»Фото з сайту ukrainka.org

Нагадаємо, влітку це захворювання було виявлено на Пирятинщині. Нині ж АЧС в сусідньому з Пирятинським – Гребінківському районі.

Про ситуацію, що склалася говорили на апаратній нараді в Полтавській облдержадміністрації.

– У районі зафіксовано один неблагополучний пункт по африканській чумі свиней – це село Короваї. Знищено більше 30 голів свиней, всі інші – перероблені у дворах домогосподарств, проводиться внутрігосподарський забій. Зараз здійснюються заходи, щоб не вивести за територію села збудник інфекції. Тому на в’їзді і виїзді із Короваїв два пости, де контролюють, щоб свинину не вивозили за межі села, – розповів Сергій Аранчій, начальник управління ветеринарної медицини в Полтавській області.

Підприємства працюють в посиленому режимі заходів безпеки, проте всі ринки працюють.

До теми: До початку сезону полювання на Полтавщині необхідно відстріляти півсотні кабанів

Загалом за словами Сергія Аранчія в 2015 році в Україні було зафіксовано 47 випадків захворювання на АЧС в Запорізькій, Луганській, Чернігівській, Сумській, Житомирській, Рівненській, Полтавській областях.

– Африканська чума свиней зайшла всерйоз і надовго на території європейських країн. Це захворювання виявили Латвії, Литві, Естонії, Росії, Польщі. А от в Білорусі – лише 2 випадки у минулому році. Хоча в Чернігівській області найбільше господарств, де знайшли АЧС. Тому прошу всіх бути обережним при купівлі ковбасних виробів виготовлених в Білорусі, – зауважив Аранчій.

Днями зафіксували захворювання в Сумській та Черкаській областях.

Вакцини від АЧС немає.


Як господарю розпізнати чуму свиней


– тварина відмовляється від води і їжі;

– забивається в куток;

– хода у хворого поросяти стає хиткою;

– хвіст, який у здорової тварини закручений, висить;

– висока температура ( до 40 градусів).

Якщо власник помітив всі ці ознаки, то негайно повинен звернутися до ветеринарного лікаря. У будь-якому випадку, коли зафіксовано АЧС, незалежно від її форми, тварина підлягає знищенню.

Також головний ветеринар області наголосив, що людям, котрі тримають поросят, не варто консервувати сало, м’ясо в банках, виготовляти в домашніх умовах ковбаси та тушонки. Вірус все-одно зберігається, тому краще все переробляти на м’ясопереробних підприємствах, а не випускати джина із пляшки.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter