Роковини трагедії Майдану: про найгарячіші події у Полтаві

Суспільство
18 лютого 2015 о 16:312192 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Роковини трагедії Майдану: про найгарячіші події у Полтаві
20 лютого вшановуватимуть подвиги учасників Революції гідності.

Розгін майданівців у Полтаві (події 19 лютого 2014 року)

18-20 лютого 2014 року вписані, як чорні дати в історії сучасної України. Саме в ці дні загинуло найбільше Героїв Небесної Сотні. Пропонуємо разом із «Коло» згадати, що відбувалося у ці дні на Майдані в Києві та Полтаві.

Якщо нині українці гинуть на Сході країні, то рік тому в них забирали життя у столиці нашої держави. Серед тисяч українців незалежність та свої права на центральній площі Києва відстоювали полтавці. Їхні імена тепер назавжди серед Героїв Небесної сотні.

Минають роковини трагедії Майдану: про найгарячіші події у ПолтавіАндрія Черненка знайшли мертвим 19 лютого, та загинув він ще 18 лютого

Минають роковини трагедії Майдану: про найгарячіші події у ПолтавіІгоря Сердюка з Кременчука не стало 18 лютого

У Полтаві найгарячіше було 19 лютого. Обурені подіями 18 лютого, вдень на вулиці міста вийшли тисячі містян. Масштабна хода пройшла центром від облдержадміністрації до обласного управління міліції та СБУ. Головне запитання, із яким мітингувальники ходили до чиновників та силовиків, - чи беруть участь полтавські бійці спецпідрозділів "Беркут" і "Альфа" у розгоні Майдану та вбивстві людей.

Повторно домовилися навідатися до управління міліції ввечері. Тодіі на вулицю вийшли ще більше людей. За різними підрахунками близько 5 тисяч полтавців взяли участь у протесті.

Після спілкування із правоохоронцями ситуація загострилася. Частина радикально налаштованих мітингувальників, за прикладом інших міст України, рушила до офісу "Партії регіонів". Офіс розтрощили, а частину майна спалили на вулиці.

Минають роковини трагедії Майдану: про найгарячіші події у Полтаві

Тоді правоохоронці дії мітингувальників не припинили. Головне протистояння дня відбулося на площі перед ОДА. Після погрому офісу "Партії регіонів", учасники протесту рушили до облдержадміністрації. Після кількох хвилин затишшя, у вікна адмінбудівлі полетіло каміння і кілька "коктейлів Молотова". Результат - силовий розгін мітингувальників, адміністрація забарикадована, а перші два поверхи будівлі без вікон.

Минають роковини трагедії Майдану: про найгарячіші події у Полтаві

Наступного дня, 20 лютого, силовики покинули приміщення Полтавської ОДА і приєднались до народу під вигуки «Молодці!».

Минають роковини трагедії Майдану: про найгарячіші події у Полтаві

Після того, як правоохоронці покинули ОДА і туди вперше зайшли представники Майдану, мітингувальники вирушили до Полтавської міськради, викликали міського голову Полтави Олександра Мамая і пішли разом з ним до ОДА. Вимагали, аби він став на коліна і пообіцяв демонтувати пам'ятник Леніну. Очільник Полтави на коліна не став, а щодо пам'ятника зауважив, що все залежить від голосів депутатів. Позачергову сесію назначив на 22 лютого.

Минають роковини трагедії Майдану: про найгарячіші події у Полтаві

Полтавці не стали чекати рішення сесії і повалили скульптуру вождя 21 лютого.

Минають роковини трагедії Майдану: про найгарячіші події у Полтаві

А 22 лютого після сесії обурені полтавці тримали Олександра Мамая в залі засідань близько 8 годин. Вимагали, аби підписав заяву про свою відставку – Олександр Федорович не погодився.

Минають роковини трагедії Майдану: про найгарячіші події у Полтаві

Цього ж дня Верховна Рада проголосувала за самоусунення президента Віктора Януковича, у той час, коли він ще 21 лютого виїхав із Межигір’я. Через півгодини після голосування ВР, голова Полтавської обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко оголосив, що йде у відставку.

Ольга Матвієнко, Юлія Обелець

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter