Народних Героїв України нагородили у Полтаві (фоторепортаж)

Суспільство
Юлія Обелець10 лютого 2016 о 17:342321 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Народних Героїв України нагородили у Полтаві (фоторепортаж)
Воїнів, волонтерів, медиків та священика з різних куточків України нагородили орденами «Народний Герой України».

10 лютого у Полтавському обласному театрі імені М. В. Гоголя вручили відзнаку «Народний Герой України». Це вже тринадцята церемонія з часів початку бойових дій на Сході України. Серед нагороджених – жителі Полтавщини.

– Дякуємо, Полтаво, що ми добралися до вас. Від державних нагород наша відрізняється тим, що ми відзначаємо тих, хто заслужив. Нагороду не можна купити чи продати. Саме народ визначає, кого відзначити і де, – розповів ініціатор ордена, журналіст і волонтер Андрій Боєчко. – Жодного чиновника, штабіста, того, хто був далеко від війни, ми ніколи не нагородимо. Обіцяю!

Цього разу всі нагороди вручав танкіст, який знищив не один ворожий танк – Герой України (Президентська нагорода) та Народний Герой України Євген Межевікін.

Перш ніж перейти до відзначення, винесли синьо-жовтий прапор, прозвучав Гімн України та вшанували хвилиною мовчання загиблих в АТО.

Першим нагородили посмертно Сергія Цимбала. На сцену по орден «Народного Героя України» вийшли його дружина з сином.

Народних Героїв України нагородили у Полтаві (фоторепортаж)Дружина та син полеглого захисника України Сергія Цимбала

– Сергій Цимбал працював у прокуратурі й міг не йти до армії. Він був добровольцем, – розповів про загиблого ведучий. – Загинув героїчно під Дебальцевим, фактично, викликавши вогонь на себе і таким чином врятувавши життя своїх побратимів.

– Сергій Цимбал – найбільша гордість для нас із сином, – промовила зі сцени дружина полеглого захисника Лілія. – Ми пишались ним за його життя, і зараз він для нас – приклад великої людини, справжнього чоловіка, найкращого у світі батька, друг. 26 лютого цього року Сергію мало виповнитись 30 років. Він зараз не з нами, але навчив нас цінувати найдорожче, що є в людини – життя. Дякуємо йому та всім іншим захисникам, які виборюють мирне небо для наших дітей.

Вручення кожної нагороди глядачі зустрічали, стоячи, і гучними оплесками. Розповісти про долю та героїзм відзначених виходили їхні побратими та рідні.

Серед номінованих – волонтерка з Полтавщини Вікторія Мірошниченко. Щойно її запросили на сцену, група глядачів у залі розгорнула плакат «Вікуся, ми тебе любимо!». Згодом стало відомо, що то її друзі зі Львова.

Народних Героїв України нагородили у Полтаві (фоторепортаж)

– Віка, коли з Дебальцевого виходили поранені хлопці, а вона несла харчі, покинула всі продукти й речі – кинулась їм допомагати. Перевозила бійців і добивалась, щоб їм надали необхідну медичну допомогу, – розповіла про волонтерку її знайома.

Народних Героїв України нагородили у Полтаві (фоторепортаж)Волонтерка з Полтавщини Вікторія Мірошниченко

– Хочу подякувати своїй мамі за те, що жодного разу не сказала мені: «Не їдь!», – звернулася зі сцени до мами Вікторія Мірошниченко після отримання ордена. – Вибач, що ти посивіла за цей рік.

Народних Героїв України нагородили у Полтаві (фоторепортаж)

Щоб привітати волонтерку квітами, вишикувався цілий ряд бажаючих. Серед них – і її ненька, яка зазначила, що пишається тим, що її донька робить свій вклад у краще майбутнє України.

Народних Героїв України нагородили у Полтаві (фоторепортаж)Обійми Вікторії Мірошниченко з мамою

Ордени вручали не лише воїнам та волонтерам, а й священику та медикам. Серед них – Галина Алмазова, яка за кермом вивозила поранених із місць запеклих боїв.

Народних Героїв України нагородили у Полтаві (фоторепортаж)Євген Межевікін нагороджує Галину Алмазову

– Із Галиною я познайомився ще на Майдані. Якщо говорити про АТО, то вона вивезла близько 500 поранених, – розповів волонтер Іван Звягін.

Під час церемонії ведучі зазначили, що війна триває і сьогодні, 10 лютого, не стало снайпера Романа Василенка з Полтави. Рік тому загинув і наш захисник з Полтавщини Дмитро Коряк. У зв’язку з такими подіями, всіх присутніх попросили ще раз вшанувати полеглих героїв хвилиною мовчання.

Посмертно орденом «Народного героя України» цього дня відзначили і полтавця Дениса Синюка.

Народних Героїв України нагородили у Полтаві (фоторепортаж)

Отримувати нагороду запросили його маму та товариша.

Народних Героїв України нагородили у Полтаві (фоторепортаж)Товариш Дениса Синюка ділиться спогадами про загиблого захисника

– Минув рік, як загинув мій син, – сказала Олена Синюк, тримаючи в руках портрет Дениса та його посмертну нагороду. – Я часто заходжу на його сторінку і читаю там його думки, тоді мені здається, що він поруч. 4 квітня 2012 року він писав: «Мамо, присягаюся, я пішов із дому малюком, а повернусь чоловіком, і ти будеш мною пишатись. Він тоді підписав контракт про службу у 95-й аеромобільній бригаді. Я ним, дійсно, пишаюсь, але додому він не повернувся. Він знав, за що загинув, адже за життя часто говорив мені: «Мамо, спи спокійно, адже я тебе тут оберігаю».

Народних Героїв України нагородили у Полтаві (фоторепортаж)Мама Дениса Синюка

Перелік номінантів (зі сторінки в соцмережі Орден «Народний Герой України»)

1. Денис Синюк, (посмертно), розвідник взводу 1-го аеромобільного-десантного батальйону 95-ї бригади.

2. Андрій Шнуркiвськiй, позивний «Ноль», 13-й батальйон 95-ї бригади.

3. Володимир Ульянов, 73-й морський центр спеціальних операцій.

4. Сергій Улітенков, головний сержант механізованої роти 1-го механізованого батальйону 30-ї бригади.

5. Володимир Васянович, друг «Шуруп», командир відділення 5-го батальйону Добровольчого українського корпусу.

6. Андрій Шуба, позивний «Змей», 11-й батальйон.

7. Євген Подолянчук, (посмертно), 3-й полк спецназу.

8. Іраклій Кутелія, (посмертно), 93-я бригада.

9. Дмитро Жовтий, (посмертно), позивний «Змей», розвідка. Співпрацював із ДУК, 92-ю бригадою, 54-м батальйоном, 128-м батальйоном, 8-м полком спецназу.

Лікарі

10. Родина Кирикович, «Госпітальєри».

11. Галина Алмазова

Волонтери

12. Григорій Янченко – херсонський волонтер.

13. Олександр Чалапчій.

14. Вікторія Мірошниченко.

15. Олег Хороших.

Капелан

16. Отець Сергій Чечін.

Журналісти

17. Сніжана Потапчук, журналіст каналу «UA: Перший».

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter