Організаторів «Кадетаріуму» номінували на мистецьку премію імені Миколи Ярошенка

Суспільство
3 грудня 2015 о 10:01850 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Організаторів «Кадетаріуму» номінували на мистецьку премію імені Миколи Ярошенка
«Кадетаріумці» планують використати грошову частину премії як фонд для подальших мистецьких заходів.

Організаторів «Кадетаріуму» номінували на мистецьку премію імені Миколи Ярошенка«Кадетаріум» у кадетському корпусі. Фото Дар’ї Розумняк

4 грудня о 16.00 у Галереї мистецтв відбудеться вручення щорічної міської премії імені Миколи Ярошенка. Цього року її номінантами стали відразу вісім організаторів соціально-мистецької акції «Кадетаріум».

Микола Олександрович Ярошенко (13.12.1846, Полтава – 7.07.1898, Кисловодськ) – живописець і рисувальник, типовий представник «ідейного реалізму», генерал-майор.

Згідно із заповітом вдови художника 1917 року Полтаві була передана мистецька колекція, до якої входило понад 100 картин і етюдів М. Ярошенка, 23 альбоми з його малюнками, а також чимало творів інших художників-передвижників. Ця колекція стала основою музейної збірки, на базі якої у квітні 1919 pоку відкрили Полтавську картинну галерею.

Премію імені Миколи Ярошенка заснували у 2010 році. Як зазначається у положенні, її присуджують за високі творчі надбання, кращі здобутки, які утверджують гуманістичні й національні ідеали Батьківщини, духовні та культурні цінності українського народу, та є вагомим внеском у розвиток національно-культурного життя Полтави та Полтавщини.

Премія присуджується у шести номінаціях.

Цього року у номінації «Громадська діяльність (організація і проведення мистецьких акцій) за премію імені Миколи Ярошенка змагатиметься команда організаторів соціально-мистецьких акцій «Кадетаріум». Учасників вісім: Борис Тристанов, Святослав Келим-Золотайко, Нато Мікеладзе, Рузанна Давітян, Роман Повзик, Роман Іщенко, Марина Герасименко та Артур Ароян.

У разі перемоги «кадетаріумці» скоріше за все використають грошову частину премії як фонд для подальших мистецьких заходів.

Окрім вручення премії, у Галереї мистецтв у цей час відбудеться відкриття фондової збірки «Портретний живопис ХVIII -ХХ століття».

Нагадаємо, що в будівлі кадетського корпусу та у парку поряд пройшли соціально-мистецькі акції «Кадетаріум», які зібрали велику кількість митців різних напрямків. Заходи визнали одним з кращих соціальних проектів в Україні.

Денис Старостін, незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus»

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter