«Пам’ятайте нас!» – У Полтаві матері героїв АТО просили владу не забувати про них

Суспільство
Надія Труш13 травня 2016 о 15:401373 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Пам’ятайте нас!» – У Полтаві матері героїв АТО просили владу не забувати про них
Відбулася зустріч керівництва області з матерями загиблих учасників бойових дій з нагоди Дня матері.

 Пам ятайте нас У Полтаві матері героїв АТО просили владу не забувати про них«Пам’ятайте нас!» – У Полтаві матері героїв АТО просили владу не забувати про них. Фото Надії Труш

Сьогодні, 13 травня, матері загиблих учасників АТО просили обласну владу не забувати їх та повністю звільнити від сплати комунальних послуг. Про це говорили у облдержадміністрації під час зустрічі голови Полтавської ОДА Валерія Головка та його першого заступника Андрія Пісоцького. Жінок, які віддали державі найцінніше, що мали, – життя своїх дітей – вітали квітами, а також вручали індивідуальну матеріальну допомогу та подарунки.

На зустріч із обласною владою прийшли кілька десятків мам тих, хто загинув в АТО, або перебуває у полоні. Прийшли матері воїнів-афганців. Були присутні й чоловіки, які втратили синів, або досі чекають звістки про свою дитину.

Вони заходять до зеленої зали у облдержадміністрації обережно, тихо, ледь чутно перемовляючись між собою, хто прийшов не один. Всміхаються. Перед входом, за довгим столом, – обов’язкова реєстрація. Переступивши поріг, посмішка з материнського обличчя зникає, коли жінки звертають увагу на десятки фотографій, на яких навіки застигли інші посмішки – мужні чоловічі. Зареєструвавшись, кожна із мам отримує світлого кольору гвоздику. Кожна із жінок, які прийшли говорити із владою про свої проблеми, підходить до стіни із фотографіями учасників АТО. Хто мовчки дивиться, ховає за віями сльози, але помітно, що стриматися важко.

Очільник області Валерій Головко прийшов приблизно за десять хвилин до початку зустрічі, витратив цей час для спілкування із матерями, ще кілька хвилин приділив пресі. Заступник голови облдержадміністрації Андрій Пісоцький з’явився вчасно, о 12.00, саме коли і мав розпочатися захід .

– Після офіційного вшанування Дня матері ми вирішили зустрітися із матерями загиблих героїв АТО; учасників АТО, матерів воїнів-афганців. Ми повинні завжди пам’ятати героїзм цих чоловіків, особисто вшанувати матерів, чиї сини стали на захист держави, – сказав Валерій Головко.

Голова облдержадміністрації пообіцяв допомогу таким жінкам.

– Це буде і приватна допомога, і в рамках програми, затвердженої на сесії облради для учасників АТО та загиблих учасників АТО. Приблизно від п’яти до вісім тисяч гривень отримають матері, в залежності від кожного індивідуального випадку, ті, хто на сьогодні не отримав статусу з боку держави, – пояснив Валерій Головко, зауваживши при цьому, що і сам особисто брав участь у допомозі. Він говорив про допомогу для учасників АТО, які зараз знаходяться у полоні і тим, хто зник безвісти.

На Полтавщині живе понад 184 родини, які втратили синів та чоловіків на Сході держави. Але на зустріч із владою приїхали далеко не всі, приблизно трохи більше 50-ти жінок. Приїхали мами з Лохвицького, Диканського районів.

Уже перше привітальне звертання та слова вдячності Валерія Головка за синів викликають у жінок сльози. За хвилину у залі уже майже ніхто не стримує їх. Жінки мовчки витирають хустинками воду з обличчя. Після цього кожна із присутніх мам могла висловити свій біль, розповісти про проблеми.

– Часто ми залишаємося один наодинці зі своїм болем, я і портрет сина. Нам, матерям, дуже важко. Тому хочу звернутися до влади з проханням звільнити родини загиблих учасників АТО від оплати комунальних послуг повністю. Ще дуже хочеться, аби нам, матерів, не забували, нам не лише допомога потрібна, а і проста увага, – крізь сльози говорила мама Наталія Чепіга. Жінка – заступник ГО «Сім’ї загиблих в АТО», опікується не лише проблемами матерів, які втратили синів в неоголошеній війні, а й активно займається декомунізацією полтавських вулиць.

Її прохання про відміну оплати комунальних підтримали й інші жінки. Говорили, що стоять перед вибором: або купувати їжу, або витрачати гроші лише на комунальні послуги.

Емоційним був виступ матері, яка чекає сина з полону. Лідія Місюренко розповідала про свої страждання, які відчуває, шукаючи рідну дитину. Коли вона читала вірш про жіночу долю, інші матері уже й не намагалися стримувати сліз.

Матері розповідали свої історії та про біль, який доводиться терпіти. Підтримували одна одну, прохали «не соромитися, а при найменшій потребі звертатися по допомогу, нагадувати про себе, не дозволити забути про себе».

До теми: Бійці батальйону «Полтава» провели тактичні навчання (ФОТО, ВІДЕО)

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter