За кілька тижнів у Полтаві запропонують нові антирадянські назви вулиць: про пріоритети

Суспільство
Юлія Обелець3 березня 2016 о 15:142363 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 За кілька тижнів у Полтаві запропонують нові антирадянські назви вулиць: про пріоритети
У Полтаві створили робочу групи з питань декомунізації та визначили пріоритети у перейменуванні вулиць.

3 березня у будівлі Полтавської міськради зібралась робоча група, яка має надати пропозиції щодо перейменування вулиць міста у рамках декомунізації. До комісії увійшли історики, краєзнавці, археологи, працівники архіву, представники громадських організацій… У них залишились близько трьох тижнів, аби запропонувати нові назви понад 100 вулицям, провулкам та площам міста, які підпадають від декомунізацію.

За три тижні у Полтаві запропонують нові назви понад ста вулиць: про пріоритети

До слова, через Полтаву область – серед аутсайдерів щодо процесу декомунізації. Сам міський голова Олександр Мамай відкрито заявив, що свідомо «обходить закони», говорячи щодо перейменування вулиць.

До теми – Декомунізацією на Полтавщині зацікавився Інститут нацпам’яті, а на Мамая чекає ще один суд

Саме тому депутат міськради, «свободівець» Юліан Матвійчук ініціював створення ініціативної групи в Полтаві, яка повинна довести справу до логічного завершення.

– Декомунізація стосується і Полтави, але міський голова відмовився проводити декомунізацію, порушуючи закон, – зазначив Юліан Матвійчук. – У нього був час до 21 лютого, тепер же все перелягло на плечі облдержадміністрації. Тому ми взяли ініціативу й створили робочу групу для того, щоб займатись міськими вулицями. У нас у Полтаві підпадає під закон про декомунізацію 126 вулиць та провулків.

Перше своє зібрання ініціативна група розпочала з обговорення, як вести роботу, на що звертати увагу при обранні нових назв. Зокрема, наголосили про необхідність прив’язки до вулиць.

– Прив’язка до вулиць повинна бути обов’язково, – зауважив Тарас Пустовіт, заступник директора - начальник відділу інформації та використання документів Державного Архіву в Полтавській області. – Тобто ми потім повинні будемо пояснити людям, чому саме цю вулицю ми пропонуємо перейменувати в честь такої особи чи події.

Юліан Матвійчук запропонував таку пріоритетність у перейменуванні: українські національні та військові діячі, полтавські герої, які загинули на сході під час російсько-української війни, відомі земляки, які зробили значний внесок у розвиток мистецтва, науки чи спорту, звичайно, і повернення історичних назв, але виключно тих, які стосуються української історії.

Невелика дискусія виникла щодо перейменування вулиць на честь бійців АТО з Полтави, які полягли за Україну.

– Потрібно не забувати про наших хлопців, – сказав Вадим Ямщиков, голова ГО "Асоціація ветеранів та учасників АТО Полтавщини" та депутат міськради. – Якщо радянська та російська влада встигла своєю пропагандою заплямувати такі історичні постаті, як Мазепа чи Петлюра, через що тепер виникають суперечки серед населення, то хлопці, які полягли в АТО, вони вчились з нами у школі чи виші, про них нині ніхто поганого не скаже. Для прикладу, я нещодавно був у Житомирі, то там вже назвали вулиці в честь цих хлопців.

Вислухавши Вадима Ямщикова, слово попросила мати одного із полеглих на Сході України.

За три тижні у Полтаві запропонують нові назви понад ста вулиць: про пріоритети

– Я окрім всього і перший заступник ГО «Сім’ї загиблих в АТО», тому прошу не робити прив’язку до вулиць, де були приписані ці захисники. У нас у Полтаві нині їх 11, проте війна не закінчилась і, не дай Боже звісно, але, можливо, це не останні хлопці, які полягли. Можна назвати спільною назвою одну вулицю в честь цих хлопців, – зауважила Наталія Чепіга. – Адже зі списку вулиць, де вони мешкали, перейменовувати можна хіба одну – Калініна.

За три тижні у Полтаві запропонують нові назви понад ста вулиць: про пріоритетиНаталія Чепіга

Запропонували перейменовувати не лише вулиці, а й парки.

– Простір дуже впливає на свідомість людини, – зауважила Оксана Коваленко, кандидат історичних наук, доцент, археолог, автор книги "Полтава XVII - XVIII ст." – Людина не зможе вирости патріотом міста та України, якщо вона живе на вулиці Комуністичній, а гуляє в парку імені Ленінського Комсомолу. Тому слід ще винести питання і щодо перейменування парків.

Її колега історик Юрій Волошин, також з ПНПУ імені В.Г. Короленка, при перейменуванні вулиць на честь видатних особистостей втілювати ідею, що «Полтава – духовна столиця України». Олег Пустовгар з товариства "Просвіта" закликав при обранні нових назв брати до уваги не лише видатних особистостей міста, а й області.

Також робоча група наголосила на необхідності в просвітницькій місії: доносити до населення інформацію щодо того, чому ту чи ту вулицю перейменували саме так. Перш за все, через ЗМІ та школи.

Про строки

Зі слів Юліана Матвійчука, комісія повинна подати перелік із пропозиціями назв вулиць до 25 березня. Після чого очільник області Валерій Головко підпише відповідне розпорядження і подасть його до Верховної Ради.

Влада Полтавщини планує завершити процес декомунізації в області вже у квітні, щоб не затягувати час до передбаченого законом 21 травня, – йдеться на сайті Полтавської ОДА.