Половина біженців на Полтавщині – сирійці

Суспільство
Ольга Правденко3 березня 2016 о 08:431590 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Половина біженців на Полтавщині – сирійці
Скільки біженців в Україні, у міграційній службі Полтавської області не беруться сказати, а от яка ситуація з біженцями на Полтавщині, розповіли охоче.

Половина біженців на Полтавщині – сирійціНа Полтавщині оселяються ті біженці, які мають тут рідню. Фото з сайту ednist.info

Нині чи не головною європейською проблемою залишається криза з мігрантами. Сотні тисяч біженців, переважно зі Сходу, заполонили країни ЄС. В Україні такої проблеми немає, стверджують чиновники, натомість у нас уже назріває криза з переселенцями.

Читайте також: Із вірою в мир і повернення додому – історії переселенців зі Сходу

У Полтавській області нині зареєстровані 33 особи, які мають притулок (біженці, особи, які потребують додаткового і тимчасового захисту, – прим. авт.). Більшість із них живе в Полтаві, Кременчуці та Миргороді. Майже всі приїхали на Полтавщину зі Сходу: Сирії, Афганістану, Ірану, одиниці – із колишніх пострадянських країн (Нагорний Карабах) тощо.

– Половина з цих людей – сирійці. Історія кожного з шукачів притулку різна. Одні з них приїхали в наше місто ще до війни в Сирії навчатися, а коли закінчили навчання, то вже не мали змоги повернутися в рідну країну через війну. Інші виїхали вже після початку війни. Як вони потрапляють в Україну, зокрема на Полтавщину, адже наша область розташована в середині країни і все-таки є транзитною? Зазвичай їдуть сюди ті, в кого тут мешкають рідні, друзі, ті, хто зможе надати притулок, фінансову підтримку. Але трапляються й такі, які їдуть аби куди, тікаючи від війни, – говорить Олег Харченко, завідувач сектору у справах біженців і соціальної інтеграції міграційної служби Полтавської області.

Прикордонники не мають права затримувати біженців, як порушників. Вони зобов’язані передати цих людей міграційній службі.

В Україні на сьогодні є три притулки ПТРБ – пункти тимчасового розміщення біженців – в Чернігові, Одесі та на Закарпатті. Найбільше біженців у прикордонних областях та в Києві. Для порівняння: у Польщі нині діють 11 відкритих пунктів для біженців (можуть розмістити 2,5 тис. осіб) і 4 закриті. Тамтешні заявники отримують 187 євро соціальної допомоги на місяць для самостійного наймання житла, у той час, як в Україні людині, яка вже набула статусу біженця, здійснюється одноразова виплата у розмірі 17 гривень.

Головний бар’єр, який постає перед біженцями, – мовний

– Нині діє програма Уряду «План заходів щодо інтеграції біженців в українське суспільство». Як показує досвід, біженці досить швидко інтегруються в українське суспільство, ми навіть самі іноді цьому дивуємося, – говорить Олег Миколайович. – Як приклад наведу сирійську сім’ю із 5 осіб – батько, мати і троє дітей, яка мешкає в Полтаві. Старша дочка зараз навчається у випускному класі. Ми спілкувалися з ними, батько розповідає, що діти швидко влилися в шкільний колектив. Хоча спочатку було досить складно. Труднощі виникали через мовний бар’єр, було навіть, що дитина посеред уроку зі слізьми вибігала з класу, бо не розуміла, що говорить учитель. Але треба враховувати ще й чужі для них традиції, звичаї. Та зараз ця родина міцно стоїть на ногах, має приватний бізнес, їй належить одне з кафе міста.

За словами фахівця, більшість біженців у Полтавській області – мешканці міст, які мають приватний бізнес.

Часто люди звертаються по допомогу в оформленні відповідних документів, роз’ясненні законів.

Процедура надання статусу біженця довготривала, може тривати понад півроку. Такий статус надає ті самі права, якими користуються й громадяни України, крім окремих визначених законодавством. Приміром, біженці не можуть голосувати, займати певні пости в держустановах.

Половина біженців на Полтавщині – сирійціОлег Харечнко

– Щоб перевірити, чи людина справді потребує статусу біженця, не втікає від злочинів, скоєних у своїй країні, з нею проводять співбесіду, на основі якої потім здійснюють пошук по країні походження, за потреби роблять запити в міжнародні організації, зокрема в Інтерпол, активно співпрацюють із СБУ, – зауважив Харченко.

Хто може стати біженцем в Україні

Відповідно до Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» від 8 липня 2011, Україна надає захист іноземним громадянам і особам без громадянства, які його шукають на її території, шляхом:

  • визнання біженцем;
  • визнання особою, яка потребує додаткового захисту;
  • визнання особами, які потребують тимчасового захисту.

Згідно з положеннями Закону, біженцем може бути визнана особа, яка не є громадянином України і яка внаслідок обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань перебуває за межами країни своєї громадянської належності та не може користуватися захистом цієї країни або не бажає користуватися цим захистом внаслідок таких побоювань, або, не маючи громадянства (підданства) і перебуваючи за межами країни свого попереднього постійного проживання, не може чи не бажає повернутися до неї внаслідок зазначених побоювань.

Особа, яка потребує додаткового захисту не є біженцем, але потребує захисту, оскільки така особа змушена була прибути в Україну або залишитися в Україні внаслідок загрози її життю, безпеці чи свободі в країні походження через побоювання застосування щодо неї смертної кари або виконання вироку про смертну кару чи тортур, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання або загальнопоширеного насильства в ситуаціях міжнародного або внутрішнього збройного конфлікту чи систематичного порушення прав людини і не може чи не бажає повернутися до такої країни внаслідок зазначених побоювань.

Особи, які потребують тимчасового захисту – іноземці та особи без громадянства, які масово вимушені шукати захисту в Україні внаслідок зовнішньої агресії, іноземної окупації, громадянської війни, зіткнень на етнічній основі, природних чи техногенних катастроф або інших подій, що порушують громадський порядок у певній частині або на всій території країни походження.

– Раніше обов’язковою умовою надання статусу біженця було переслідування, коли виникла проблема Сирії, де не було переслідування, а війна. Тоді й внесли зміни до закону України про біженців з урахуванням європейських стандартів, так і виникло поняття як додатковий захист від внутрішнього збройного конфлікту, – пояснив Олег Харченко.

Відповідно до положень Закону, іноземний громадянин може звернутися з заявою про визнання біженцем до відповідного органу міграційної служби.

Біженця можуть позбавити статусу, якщо він відвідував країну, з якої виїхав.

Якщо порівнювати кількість шукачів притулку в Євросоюзі із населенням країни, то вперед виходить Швеція, де на кожну тисячу місцевих мешканців подається 8 заяв від біженців. На другому місці – Угорщина, а Німеччина з двома заявами на кожну тисячу громадян лише на третьому місці. За інформацією bbc.com

До теми: Орендодавців, які здають житло переселенцям, хочуть звільнити від податків

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter