Полтавські натуралісти чекають на страусят і приручають асканійських поні (ФОТО)

Суспільство
Ольга Матвієнко6 квітня 2016 о 15:291628 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавські натуралісти чекають на страусят і приручають асканійських поні (ФОТО)
Страус Кабул висиджує яйця, а до нового дому звикають два поні.

Із настанням весни у Полтавському обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді гарні новини – тут очікують поповнення. Страус Кабул, якого привезли два роки із Донбасу, висиджує яйця. Потомство від двох самок, які до цього жили у Полтаві.

Полтавські натуралісти чекають на страусят і приручають асканійських поні (ФОТО)Страус Кабул висиджує яйця. Ему відкладають яйця темно-зеленого кольору, на відміну від африканських страусів, які несуть білі яйця. Фото Ольги Матвієнко

Кабул саме демонструє, який він гарний батько – встав з гнізда, прикриває яйця соломою, підпихає їх дзьобом. Він – 53 дні сидить на гнізді, адже місія самки завершується, коли вона відклала яйця.

– Це – особливість цього виду. У африканських страусів, наприклад, на яйцях по черзі сидять і самка, і самець. Самка – вдень, бо в неї сіре оперення, а самець – вночі, бо темніший. У страусів ему висиджує і доглядає перші шість місяців пташенят тільки самець, – розповідає Марія Валюх, завідувач відділу сільського господарства Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.

Кабул роботу батька виконує справно від перших днів.

– Коли ми підкладали яйця, то все відбувалося дуже ніжно – кожне яйце він обережно підкочував до гнізда, проявляв дбайливість. Підклали усього 9 яєць. Не можемо сказати, як розвиваються яйця, бо не контролюємо цей процес, стараємося поменше турбувати Кабула, – говорить Марія Юріївна.

Чи буде потомство – достеменно невідомо, адже почали нестися самки у великий мороз, близько – 20°С. Із яєць, які для експерименту поклали в інкубатор, на жаль, пташенята не вилупилися.

– Намагалися вчасно забирати яйця, але передбачити, коли самки несуться, важко, тому не зажди вдавалося забрати одразу, – пояснює Марія Валюх.

Потомство ему в Центрі чекають з нетерпінням, адже до цього тут пташенят не було. Страуси ему – менш поширений на Полтавщині вид. В основному в господарствах заводять африканських страусів. В еколого-натуралістичний центр трьох тримісячних самок привезли три роки тому, а неслися вони вперше цього року.

Поповнення чекають ближче до Великодня.

Полтавські натуралісти чекають на страусят і приручають асканійських поні (ФОТО)Марія Карпівна Боняківська постійно відвідує Кабула і його подруг. Фото Ольги Матвієнко

Поки сімейство страусів чекає на поповнення, у сусідньому вольєрі вже обживаються двоє новачків – поні Лоза і Мірабел.

– Хлопчик Мірабел рудий, і дівчинка Лоза коричнева. Вони ще юні, їм по 8 місяців і 10 днів. Головне для них зараз – їжа і вдосталь побігати, – розповідає Марія Юріївна.

До речі, сьогодні на волю коней випустили вперше. До того знаходилися у карантині в закритому приміщенні. Вони пасуться у плодовому садку, поки для них готують повноцінний вольєр.

Полтавські натуралісти чекають на страусят і приручають асканійських поні (ФОТО)Лоза (зліва) і Мірабел. Фото Ольги Матвієнко

До людей Лоза і Мірабел ставляться обережно, підходити бояться. В Асканії Новій, звідки їх привезли, вони жили табуном у дикій природі, тож потребують часу на звикання.

– Але це вони так на людях більше соромляться. Заходила до Лози у вольєр, коли їх щойно привезли, заносила їсти. То вона робила вигляд, що боїться, а як тільки я відвернулася – вхопила за кишеню на халаті, – розповідає працівник центру.

Згодом поні виконуватимуть важливу місію. Їх придбали для реабілітації дітей із особливими потребами – для іпотерапії. Зараз такі діти можуть поспілкуватися із кроликами, шиншилами, морськими свинками.

До дітей поні збираються привчати десь із одного року, коли вони повністю адаптуються, звикнуть до людей.

Полтавські натуралісти чекають на страусят і приручають асканійських поні (ФОТО)У живому куточку Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру. Фото Ольги Матвієнко

Полтавський еколого-натуралістичний центр учнівської молоді відкритий для відвідування у будні з 8.00 до 17.00, у вихідні та святкові дні – із 8.00 до 13.00 та з 15.00 до 17.00.
Тут радо приймають спонсорську допомогу у вигляді продуктів для тварин (м’ясо, овочі, зерно тощо). За бажанням можна замовити екскурсію. Крім страусів та коней тут є колекція птахів, кролі, шин шили, єнотоподібний собака, лисиця, рептилії, риби та багато іншого.