Полтаву «декомунізнули», проте про Бандеру з Міхновським забули

Суспільство
Андрій Іванов24 травня 2016 о 19:001912 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтаву «декомунізнули», проте про Бандеру з Міхновським забули
Минулого тижня закінчився термін повноважень голови Полтавської облдержадміністрації Валерія Головка стосовно перейменування топонімів, що стосуються комуністичного минулого.

Полтаву «декомунізнули», проте про Бандеру з Міхновським забулиФото - brovary.pravo-znaty.org.ua

20 травня очільник ОДА підписав розпорядження щодо зміни назв понад 600 вулиць, серед яких – і вулиці Полтави. У рамках виконання закону про декомунізацію Валерій Головко перейменував 115 топонімів у Полтаві.

У формуванні остаточного списку нових назв вулиць врахували побажання громадськості, опрацювали висновки всіх робочих груп. Нагадаємо, що свої пропозиції голові ОДА надавали топонімічна група під керівництвом Юліана Матвійчука, громадська ініціатива «Твоя вулиця – твоя назва» Андрія Матковського та інші фахівці, відрапортувала прес-служба облдержадміністрації. Крім того, декомунізацією займалася спеціальна робоча група при обласній адміністрації.

Сам голова Полтавської ОДА говорить, що ми маємо шанувати тих, хто був важливим для усвідомлення українців нацією:

– У Полтаві тепер з’являться вулиці Січових Стрільців, Революції Гідності, Небесної Сотні, Героїв АТО, Волонтерська. Полтавці також ходитимуть вулицями, названими іменами видатних представників української культури, наприклад, художниці Катерини Білокур, письменників Павла Загребельного, Євгена Сверстюка, Василя Барки та багатьох інших. Це ті, хто формував українську ідентичність і нашу культуру, – наголосив Валерій Головко.

Окрім вулиць, у Полтаві також змінили назву і двом із трьох районів. Відтепер Октябрський район має назву Шевченківський, а Ленінський район перейменували на Подільський. Два парки також підпали під дію закону про декомунізацію: Парк Воїнів-інтернаціоналістів змінили на парк Воїнів-афганців, а парк Ленінського комсомолу – на парк Студентський.

Почути кожного не вдалося

Юліан Матвійчук. Фотоархів

На жаль, думку тих, хто допомагав у творенні нових назв вулиць, врахували не повністю. Зокрема, деякі назви з’явилися в остаточному списку несподівано.

– 80 відсотків із того, що ми подали, прийняли, але багато у чому нам довелося йти на компроміс, – розповів Юліан Матвійчук, депутат Полтавської міськради від «Свободи», голова Полтавської громадсько-наукової топонімічної групи. – Ми планували історичний центр тощо, але… Я не знаю, що вплинуло на остаточну думку Валерія Головка, адже обласна комісія прийняла всі наші напрацювання, у тому числі й вулиці Бандери, вояків УПА і Міхновського, та останньої миті все змінилося.

Чим не вгодив граф?

Юліан Матвійчук додає, що воїни УПА – єдині, хто за часів Другої світової війни боровся за незалежність України, яка є зараз, проте Валерій Головко відкинув цю ідею, назвав вулицю Менжинського (яку пропонували перейменувати на воїнів УПА) іменем графа фон Гарнієра. До речі, щодо цієї назви має сумніви і науковець Тарас Пустовіт, заступник директора Державного архіву в Полтавській області, голова полтавського міського товариства «Просвіта», який на прохання журналіста «Кола» уважно вивчив нові назви вулиць. Пан Тарас працював у топонімічній групі разом із Юліаном Матвійчуком.

– Деякі назви мені трошки ріжуть слух, – зізнався Тарас Пустовіт. – Можливо, граф фон Гарнієр був і заслуженою людиною, зробив багато для розбудови Полтави. Але той факт, що він потім пішов служити до денікінців, а не до українських частин, для мене має значення.

Забули про Бандеру, Міхновського та Дудаєва

Не подобається Юліанові Матвійчуку, голові топонімічної групи, і те, що в Полтаві не буде вулиць Степана Бандери та Миколи Міхновського.

– Навіть Петро Порошенко на відкритті пам’ятника Мазепі цитував Степана Бандеру, – говорить Юліан Матвійчук. – Розумієте, це історичні для України рішення, і вони з «бухти-барахти» не повинні прийматися. Із Миколи Міхновського, який, до речі, полтавець, почалася Україна. Він у Полтаві зачитав брошуру «Самостійна Україна», вперше згадав про нашу державу як незалежну. Уявіть, із Полтави почалася незалежність, а іменем Міхновського вулицю не назвали.

Список, який узгодили на робочій групі ОДА, на думку Тараса Пустовіта, був найоптимальніший та виважений. Проте ще є думка керівництва ОДА, а список робочої групи має лише рекомендаційний характер.

– Приміром, візьмемо вулицю Новобудовну замість Комінтерну. Ця вулиця отримала свою стару назву, яка була в 20-30-х роках минулого сторіччя, – продовжує свою думку Тарас Пустовіт. – Вона аж ніяк не може бути Новобудовною, у цьому немає логіки. Також дискусійна і постать Кукоби. Робоча група хотіла повернути історичну назву – Різдвяна. На мій погляд, історична назва більш доцільна. Наша громадсько-наукова топонімічна група і дотримувалася такого принципу, щоб повернути вулицям історичні назви. Більшовики, коли прийшли до влади, перейменували вулиці й ні з ким не радилися. Жодних дискусій не було, бо в ті часи ніхто б не ризикнув вийти з пропозицією щодо перейменувань.

Також науковцеві прикро, що увагою обійшли Джохара Дудаєва. Тарас Пустовіт вважає, що ця постать заслуговує на вшанування.

– Я і сподівався, що 70 відсотків буде назв, які визначили на спеціальних комісіях і робочих групах, – говорить науковець. – В цілому, я вважаю, вулиці Полтави будуть мати інше звучання, і це – великий плюс. Хоча залишилися інші назви, такі як Халтуріна, Сакко та інші. Думаю, що буде друга черга перейменувань. Це не логічно, що залишаються вулиці, названі на честь більшовиків, які були прибічниками цієї ідеології, але померли до 1917 року. І ці назви просто не підлягають під дію закону про декомунізацію.

Матковського все влаштовує

Підписане губернатором розпорядження засновник громадської ініціативи «Твоя вулиця – твоя назва» Андрій Матковський прокоментував так:

– Я задоволений тим, що обласна державна адміністрація прислухалася до думки людей. Частина вулиць, а їх майже сорок, залишилась зі старими назвами. Йдеться насамперед про вулиці, які названі на честь подій, пов’язаних із Другою світовою війною, на честь наших героїв, які перемогли фашизм. Це такі вулиці як Панфілова, Зої Космодем’янської, Партизанська, Героїв Сталінграда та багато інших. Вулиці Половка, Латишева, Сакко, Степана Халтуріна, проспект Першотравневий, 8 Березня, Кучеренка, – усі ці вулиці зберегли свої назви. Незважаючи на те, що деякі активісти, політики внесли їх до списку на перейменування. Ми також відстояли право полтавців назвати їх саме так, як хотіли мешканці. Серед них вулицю Комінтерну перейменували на Новобудовну, Кінноармійську – на Волонтерську, Профінтерну – на Бузкову, 23-го з’їзду КПРС – на Довгу, Менжинського – на графа фон Гарнієра.

Таблички – за власний рахунок

За словами Вадима Штефана, директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації, питання щодо виготовлення табличок із новими назвами вулиць у повноваженні місцевих органів влади, згідно з Законом «Про місцеве самоврядування в Україні». Якщо будинок приватний, то табличку будуть виготовляти його мешканці. У місті ж – ЖЕДи, чи ОСББ. Інакше кажучи, хто власник будинку, той і виготовляє табличку.

Читайте також: На Полтавщині залишилися сім «Ленінів»

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter