Рада в першому читанні схвалила новий Трудовий кодекс – профспілки вийшли на мітинг

Суспільство
Юлія Обелець5 листопада 2015 о 17:211214 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Рада в першому читанні схвалила новий Трудовий кодекс – профспілки вийшли на мітинг
Верховна Рада схвалила у першому читанні новий проект Трудового кодексу

Рада в першому читанні схвалила новий Трудовий кодексПротести проти нового Трудового Кодексу. Фото zik.ua

За відповідне рішення проголосувало 258 нардепів, передає Еспресо.TV.

Необхідність прийняття Трудового кодексу спричинена тим, що усі трудові відносини на сьогодні регулюються радянським кодексом від 1971 року.

Про нововведення:

Глава профільного парламентського комітету з питань соціальної політики Людмила Денисова, представляючи проект Трудового кодексу зазначила, що проект кодексу передбачає, що укладення трудового договору буде можливо тільки в письмовій формі.

– Що стосується умов оплати праці, у документі встановлений заборона роботодавцю змінювати умови праці в односторонньому порядку, збільшена з 20 до 30% доплата за роботу в нічний час. Зросла з подвійного до потрійного і доплата за понаднормові години роботи, підвищено розмір вихідної допомоги працівника в разі скорочення залежно від стажу особи, - розповіла Денісова.

Проектом також передбачено заборону без згоди працівника змінювати умови трудового договору. Тобто роботодавець не матиме права вимагати від особи виконувати іншу роботу, змінювати умови праці та визначати меншу зарплату.

Стаття 30 законопроекту передбачає, що роботодавець має право контролювати виконання працівниками трудових обов'язків, у тому числі з використанням технічних засобів, якщо це обумовлено особливостями виробництва, обов'язково попередивши працівників про застосування техзасобів.

Передбачається, що Трудовий кодекс, у разі його прийняття, набуде чинності 1 січня 2016 року.

"Норми проекту кодексу, спрямовані на адаптацію трудового законодавства України до Європейської соціальної хартії (переглянутої) і інших міжнародно-правових актів - Загальної декларації прав людини, Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права, конвенцій і рекомендацій Міжнародної організації праці", - зазначається в пояснювальній записці.

Порівняно із діючим трудовим законодавством в законопроекті включено регулювання питань щодо:

— формулювання вимог щодо забезпечення права працівників на повагу до їхньої честі й гідності у трудових правовідносинах;

— визнання цивільно-правових відносин трудовими;

— порядку укладення письмового трудового договору, його дії та припинення;

— уточнення щодо оплати праці за різних обставин виконання робіт, зокрема, у разі суміщення професій (посад), поділу робочого дня на частини, усунення дискримінації в оплаті праці за сумісництвом;

— установлення фінансової відповідальності роботодавця за несвоєчасну виплату заробітної плати працівникам та ін.

Також нардепи відхили поправку, яка "забороняла будь-яку дискримінацію у сфері праці, порушення рівності і прав можливості. Обмеження раси, коліру шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, стану здоров"я, підозри чи наявності ВІЛ/ СНІД, сімейного стану, членства у професійній спілці, участі у страйку та інше".

Також депутати проголосували за те, щоб дати три тижні для внесення поправок до розгляду у другому читанні.

Мітинг проти нового Трудового Кодексу

Тим часом профспілки закликали народних депутатів не голосувати за «рабський» Трудовий Кодекс, – йдеться на zik.ua

Про недоліки:

В акції протесту взяли участь близько двох сотень протестувальників, які
прийшли до будівлі парламенту з транспарантами «Профспілкове ні «трудовому геноциду», «Ні новому Трудовому Кодексу тощо» і прапорами «Конфедерації вільних профспілок» та її галузевих осередків.

– Мені не подобається, що новий Кодекс збільшує права роботодавців, а для
простих робітників ці права урізає. Зокрема, у ньому передбачено, що роботодавцю надаватиметься право переводити своїх працівників до іншого роботодавця без врахування людей, які працюють. Також у них з’явиться можливість звільняти самотніх жінок з неповнолітніми дітьми. Такий Трудовий Кодекс не можна ухвалювати, – пояснив позицію протестувальників представник профспілки залізничників Петро Єфимович.

– Керівники держави проштовхують Кодекс, який був написаний ще людьми Януковича. Кілька років тому попередня влада також намагалася проголосувати у парламенті цей законопроект, але тоді ми їм завадили. Сьогодні ми ще раз спробуємо це зробити і будемо й надалі боротимуться проти такого варіанту Кодексу, – наголосив голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter