Що означає мовчання «Самопомочі» у Полтавській міськраді

Суспільство
Надія Труш7 березня 2016 о 18:4027592 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Що означає мовчання «Самопомочі» у Полтавській міськраді
Фракція партії «Самопоміч» у Полтавській міськраді, по суті, зараз опинилася в опозиції. Чотири її члени, на відміну від інших політсил, залишилися без підтримки колег.

Ігор Окіпнюк. Фото Юлії Обелець

Однак поводиться полтавська «Самопоміч» упевнено. Депутати ініціюють комісії, детально вивчають міські програми, виносять, на їхній погляд, розтрату бюджетних коштів, на загал. Але це не допомагає впливати на роботу більшості депутатів, які 25 лютого таки проголосували за бюджет та скандальні міські програми, зокрема «Турботу».

Днями в деяких полтавських виданнях з’явилася замовна рекламна публікація-звернення від групи жителів міста. Там фракцію «Самопоміч» звинувачують у тому, що їх представник не отримав посаду секретаря міськради чи першого заступника міського голови. Ми поспілкувалися з лідером фракції «Самопоміч» Ігорем Окіпнюком, який розповів про ситуацію щодо партії та те, чому їхня фракція має менший вплив, ніж «Солідарність», «Партія простих людей Сергія Капліна» та інші.

Про поведінку в опозиції

– Ми не будемо ставати у жорстку опозицію. Ми голосували дуже багато «за», якщо рішення таке, що не шкодить місту. В іншому разі ми голосували або «проти», або «утримавсь», але брали участь у всіх голосуваннях. Єдине – у голосуванні за секретаря міської ради не брали участі, бо з самого початку була домовленість: якщо секретарем буде Деркач, то ми просто не беремо бюлетені. На цю посаду наша фракція пропонувала когось із нас. Спілкувалися з усіма фракціями, і з Олександром Мамаєм та Андрієм Матковським – також. Як з’ясувалося, люди йдуть на певні домовленості й співпрацю за принципом «раз і назавжди». Якщо, приміром, домовились бути з Мамаєм у команді, то голосуємо так, як скаже голова. Ми ж відмовляємося голосувати так, бо працюємо інакше. Підтримаємо своїми голосами будь-яке питання, якщо воно корисне для міста й його жителів і не шкодитиме полтавцям.

Про бюджет і програми

– Загалом, немає про що казати. Більшість статей бюджету захищена. Це утримання усіх бюджетних установ разом із зарплатами. А от у самих програмах більше шкоди. Я уже не раз говорив, що жодна із міських програм не опрацьована як слід. Їх колись давно розробили й використовують досі, не перевіривши ефективність. Якщо почати «копати глибше», то розумієш, що та чи інша програма підлаштована під когось. Тобто немає чіткої відповіді щодо програм, які у місті «працюють» давно. На моє запитання, чи ефективні вони, відповідь була така: так було завжди, давайте і далі робити так само.

До теми: Чому депутати Полтавської міськради провалили голосування за скандальну «Турботу» (+відео)

Куди йдуть бюджетні кошти Полтави на прикладі однієї програми

– На депутатській комісії ми розглядали невелику програму, де витрачається мільйон на допомогу поліції. Кошти нібито йдуть на машини, бензин, комп’ютери тощо. Але ніхто не знає, які в них машини, скільки бензину чи комп’ютерів. Ніхто жодного аналізу не робив. Так-от, в цій програмі закладено 400 тисяч гривень на підтримку громадських формувань. Куди йдуть 400 тисяч? На підтримку опорних пунктів. Я, наприклад, не знав, що у Полтаві вони є і діють. Але у місті нібито є 24 опорні пункти. Де вони діють, хто там сидить? Пізніше виявилося, що такі пункти, дійсно, є, на окраїнах Гожулів і Рибців – переважно це старі хатинки або кімнатка в клубі. Саме туди, знову ж таки за програмою, увечері має прийти наряд громадського формування і отримати маршрут патрулювання вулиць. Мені навіть говорили абсурд, що це ті куточки, куди людина може прийти і подзвонити в міліцію, тому фінансувати їх вкрай потрібно. Але ж давно є мобільні телефони, і викликати правоохоронців можна навіть, якщо на рахунку мобільного нуль. Я впевнений, що люди не телефонують з опорних пунктів, а роблять це з домашнього чи мобільного. Далі питання: хто сидить у цих опорних пунктах і складає та роздає маршрути? Ці люди вважаються помічниками дільничного, який приходить в опорний пункт, зустрічається з представниками громадських формувань. Зрештою, мені ніхто не підтвердив, хто ж саме сидить в опорних пунктах. Крім того, з’ясувалося, що половина опорних пунктів узагалі не має кімнат. А ще в Полтаві є міський штаб громадських формувань із керівництвом та заступниками. Вони отримують зарплату з бюджету, але що саме роблять, ніхто не знає. Зараз вирішуємо це питання, нам обіцяли організувати невеликий форум, на який зберуться всі представники громадських формувань. Це дуже потрібно, аби дізнатися, скільки саме їх є. По суті, кошти бюджету просто йдуть в нікуди. Треба брати кожну програму і ретельно вивчати.

Про секретаря міськради

– Оксана Деркач досвідчена і говорить розумні речі. Але я не впевнений, що вона самостійно приймає рішення. Власне, це і є проблемою. Ми могли замінити собою, наприклад, «Солідарність», якби домовилися з Олександром Мамаєм і проголосували за Деркач. Тоді б ми отримали першого заступника з людей нашої фракції. Але ми цього не зробили, бо відмовляємося голосувати так, як накаже голова.

Про мовчання

Попри мовчанку, тобто непоказову опозицію-шоу, які іноді влаштовують в стінах міськради деякі політичні сили, «Самопоміч» не збирається сидіти, склавши руки.

– Будемо «точково» домовлятися з представниками різних фракцій, вивчати теми та програми. Ми не поділяємо колег-депутатів лише на політичні партії, а впевнені, що в кожній фракції є люди, на підтримку і розуміння яких можна розраховувати, – переконаний Ігор Окіпнюк.

До теми: Сесія Полтавської міськради тривала майже 10 годин (оновлено, відеотрансляція, фото)

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter